Hvordan finder du rundt i de italienske fødevarers kvalitetsbetegnelser?

Hvordan finder du rundt i de italienske kvalitetsbetegnelser for fødevarer? Få svaret her!
Hvordan finder du rundt i de italienske kvalitetsbetegnelser for fødevarer? Få svaret her!

Når det kommer til kvaliteten af fødevarer i Italien, kan man tale om to standarder, som du som rejsende i Italien skal forholde dig til (akkurat, som man gør det herhjemme med de danske produkter): den objektive og den subjektive kvalitet. Subjektiv fødevarekvalitet handler om forbrugernes holdning, mens den objektive fødevarekvalitet handler om målbare aspekter af det egentlige produkt, altså farve, tekstur, indhold, fremstillingsprocesser, dyrkning, omtanke i produktionen, m.m. Jeg vil i denne artikel i korte træk gennemgå den objektive fødevarekvalitet i Italien ud fra EU’s mærkeordning, som består af tre hovedgrupper (fire, hvis man tæller den økologiske ordning med, men den vil jeg ikke behandle her).

Indføring i forskellen mellem EU-betegnelserne i Italien

EU-ordningen med de beskyttende betegnelser stammer tilbage fra 1992 og dækker i dag ca. 1000 fødevareprodukter, der spænder fra gulerødder til skinke og alle fødevarer derimellem. Vin og spiritus har deres egen mærkning, som jeg heller ikke vil behandle her. Ordningen sikrer de udvalgte fødevarer ud fra tre retninger.

Parmesanosten er blandt de produkter i Italien, der er blevet kvalitetsmærkede...
Parmesanosten er blandt de produkter i Italien, der er blevet kvalitetsmærkede…

To af ordningerne under EU sikrer kvaliteten af produkterne over for forbrugerne, som kan vide sig sikre på, at produktionsmetoderne og oprindelsesstedet altid er de samme, og over for producenterne sikrer man produkterne mod imitation og uærlig konkurrence. Det er således eksempelvis kun “Aceto di Balsamico di Modena”, der må benytte netop denne betegnelse, da denne sikrer forbrugerne at balsamicoeddiken er fremstillet ud fra en konkret produktionsmetode i byen Modena i regionen Emilia-Romagna i Italien.

I det følgende vil jeg forklare de gældende kvalitetsbetegnelser, begyndende med den danske forkortelse for kvalitetsmærkningen og efterfulgt af den italienske version.

BGB eller IGP

Beskyttet geografisk betegnelse – eller på italiensk Indicazione Geografica Protetta (IGP) – angiver at, “en fødevare eller et landbrugsprodukt stammer fra og enten er fremstillet, forarbejdet eller tilvirket i et afgrænset geografisk område”, som man skriver på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Det betyder, at man garanterer, at produktet, der er tildelt betegnelsen, stammer fra et helt specifikt geografisk område, der bidrager med en unik kvalitet og karakteristik til produktet, og at en eller flere dele af produktionen er foregået i netop det område.

Blodappelsiner fra Sicilien
Blodappelsiner fra Sicilien har fået den beskyttede geografiske betegnelse IGP…

Følgende italienske produkter er blandt de mange, der har fået tilkendegivet denne kvalitetsbetegnelse: arancia rossa di Sicilia (blodappelsiner fra Sicilien), panforte di Siena, Sale Marino di Trapani og Aceto Balsamico di Modena.

BOB eller DOP

Beskyttet oprindelsesbetegnelse – eller på italiensk Denominazione di Origine Protetta (DOP) – angiver at, “en fødevare eller et landbrugsprodukt både stammer fra og er fremstillet, forarbejdet og tilvirket i det pågældende område”. Denne kvalitetsbetegnelse introducerer et nyt niveau i sikringen af et produkts kvalitet, idet ordningen stiller store krav til produktionsmetoderne i den enkelte sektor fremfor primært at fokusere på oprindelsesstedet, og udgør således en stramning i forhold til BGB-mærkningen. I andre vendinger betyder det, at et produkt og produktnavn, der er mærket BOB, stammer fra et afgrænset område, der bidrager med visse kvaliteter til produkter OG at produktionen foregår i samme område, og at denne produktion kontrolleres efter strenge regler.

Dette italienske produkt er en BOB-mærkning: Parmaskinke.

GTS eller STG

Garanteret traditionel specialitet – eller på italiensk Specialità Tradizionale Garantita (STG) – angiver, at “en fødevare eller et landbrugsprodukt er produceret ved hjælp af traditionelle råvarer efter traditionelle produktionsmetoder eller har en traditionel sammensætning”. Med andre ord et produkt, der i forhold til BGB og BOB ikke nødvendigvis knytter sig til et geografisk område, men til traditionerne og råvarerne fra et geografisk område.

EU´s GTS kvalitetsbetegnelse; dog her med dansk tekst...
EU´s GTS kvalitetsbetegnelse; dog her med dansk tekst…

En Garanteret Traditionel Specialitet er eksempelvis produkterne Pizza Napoletana og Mozzarella.

I Italien har man registreret flere hundrede produkter fordelt på de tre kvalitetsbetegnelser. Jeg vil undlade at remse dem op her, da nogle er godkendt, mens andre kun ansøgt, men du kan se en komplet liste over produkterne her.

Er du interesseret i flere artikler om italiensk mad og italienske fødevarer? Så besøg vores kategori “Mad og Vin”, hvor du finder masser af italienske opskrifter og spændende artikler om italiensk gastronomi.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere