Guiden til Norditaliens søer

Guide til søerne i Norditalien
Søerne i Norditalien er meget forskellige i både størrelse og udformning. I denne mini-guide får du gode tips til, hvilken du skal vælge

Norditalien er kendt for sine mange søer. Søerne og de naturskønne omgivelser indbyder til aktive ferier i næsten alle afskygninger. Samtidig får du på en rejse hertil også rig mulighed for at fordybe dig i autentisk italienske kultur. Men er det så helt lige meget, hvilken af søerne, du vælger at besøge? Svaret er et bestemt nej! Søerne er meget forskellige i både størrelse og udformning. Også landskabet varierer meget fra sø til sø – samt det publikum, som de hver især henvender sig til.

Denne mini-guide vil hurtigt hjælpe dig til at vælge den sø i Norditalien, som passer bedst til dit temperament. Søerne præsenteres fra vest mod øst.

Ortasøen

Ortasøen ligger i Piemonte som den lidt oversete lillesøster til Maggioresøen. Denne lidt uturistede sø har al grund til at kræve masser af opmærksomhed: Af særlige kendetegn topper den stemningsfulde middelalderby Orta San Giulio, skarpt efterfulgt af den ejendommelige, lille ø Isola di San Giulio, som kan besøges med båd fra Orta San Giulio. Desuden siges det, at Ortasøen er Europas reneste sø, hvilket vel er værd at tage med, hvis du skulle få lyst til en dukkert!

Ortasøen er ikke bare den reneste sø i Europa, men også én af de smukkeste. Foto: Luca Terzaroli, CC BY 2.0

Denne sø er kendt for sin charmerende og romantiske atmosfære, hvilket gør den til det perfekte rejsemål for par eller bare for dig, der drømmer en afslappende ferie i smukke omgivelser. Ortasøen har små landsbyer malet i fantastiske pastelfarver, som du kan bruge lang tid på at udforske. Pak også gerne et par gode vandresko til rejsen. Området omkring Ortasøen er kendt for fantastiske vandrestier, som giver dig panoramaudsigt over søen og bjergene.

Hvis du vil vide mere om Ortasøen, bør du læse min kollega Allans spændende artikel om søen her.

Maggioresøen

Maggioresøen er den næststørste i Italien. Vælg denne sø, hvis du ønsker albuerum og smuk natur. Søens vestlige bred ligger i Piemonte, mens den østre tilhører regionen Lombardiet, og den nordlige del ligger i Schweiz. Maggioresøen har åbne vidder og en storslået natur, men sakker måske lidt bagud i forhold til de andre søer på den kulturelle front. Der er dog ikke desto mindre også her adskillige spændende seværdigheder. Det inkluderer for eksempel det maleriske Eremo di Caterina del Sasso. Dette historiske kloster ligger under stejle klippevægge med flot udsigt over søen.

Maggioresøen byder blandt andet på de smukke Borromee-øer. Foto: Gianluca Colombi, Public domain.

Den store sø er også kendt for de tre prægtige Borromee-øer, som du alle kan besøge, blandt andet med båd fra Stresa, en af de smukkeste byer ved søen.

Comosøen

Comosøen er efter min mening den landskabsmæssigt mest dramatiske af søerne. De omkringliggende bjerge rejser sig brat op af søbredden. Søen er derudover især kendetegnet ved sine mondæne og herskabelige villaer og botaniske haver, hvilket til dels også afspejles i klientellet: Her er traditionelle feriecentre sjældne. Søens to absolutte perler er byerne Bellagio og Varenna.

Comosøen har nogle af de mest spektakulære omgivelser blandt de norditalienske søer. Foto: Gian Luca Ponti, CC BY-SA 2.0

Vælg denne sø, hvis du er til panoramiske udsigter og stemningsfulde byer i et elegant miljø.

Du kan læse mere om byen Varenna ved Comosøen i denne artikel.

Iseosøen

Iseosøen er ligesom Ortasøen lidt overset og betragtes som en lillesøster til Gardasøen. Søen er primært kendt for Monte Isola, som er den største ø i en sø i Europa. Mange af byerne ved søen har bådfart ud til Monte Isola, som er det ideelle, bilfri udflugtsmål. Søen er desuden kendt for vindistriktet Franciacorta, som grænser op til søens sydlige ende.

Den majestætiske Iseosø. Foto: Katty Piazza, CC BY 2.0

Vælg denne sø, hvis du ønsker at kombinere sølandskab med oplevelser i et anerkendt vindistrikt i et uturistet område.

Læs mere om Iseosøen her.

Idrosøen & Ledrosøen

Idrosøen og Ledrosøen tilbyder fred og ro i naturskønne omgivelser blot en kort køretur fra den mere ombejlede Gardasø (samt ca. et kvarter fra Ledrosøen og en halv time fra Idrosøen). Fælles for søerne er, at de er små og ligger højt, så vandet i søen er et par grader koldere end i Gardasøen.

Vælg en af disse søer, hvis du sætter pris på fred og fordragelighed og gode aktivitetsudfoldelser.

Ledrosøen. NeoMeesje, CC BY-SA 4.0

Hvis du vil vide mere om den skønne Ledrosø, så bør du læse vores populære artikel om søen her.

Gardasøen

Længst mod øst og dermed sidst i denne mini-guide til Norditaliens søer finder du Gardasøen. Den er for mange rejsende den absolutte stjerne blandt søerne i denne nordlige del af landet – og det er ikke uden grund!

Søen, der er Italiens største, har noget for alle: Her finder du både gruppehoteller, børnefamilievenlige feriecentre og spredte luksushoteller, der er perfekte til en romantisk ferie for to. Mod syd finder du de største byer i et fladere landskab med søstrande og kort afstand til både Verona og forlystelsesparken Gardaland, mens den nordlige ende af søen har flere højdeforskelle, panoramiske udsigter og gode muligheder for afstikkere til Dolomitterne.

Gardasøen har en lang række attraktive byer ved dens bredder. Foto: Allie_Caulfield, CC BY 2.0

Vælg denne sø, hvis du ønsker mange faciliteter, turistvenlige byer og internationale menukort.

Hvis du vil finde mere inspiration til en ferie ved Gardasøen, kan du læse min artikel om mine favoritbyer ved Gardasøen her eller min artikel om Gardasøens uofficielle hovedstad her.

Nemt at rejse til Norditalien med Escapeway

Med en eller to overnatninger undervejs ligger Norditalien inden for komfortabel køreafstand af Danmark. Det er dog også nemt at flyve dertil. Der er året rundt gode forbindelser til de internationale lufthavne ved for eksempel Verona, Milano og Venedig. Derfra kan du fortsætte med bus eller tog til din endelige destination eller endnu bedre leje en bil.

Book din rejse i søgemaskinen her hos Escapeaway, hvor du nemt at finde både billige flybilletter og de bedst anmeldte hoteller ved søerne. Bestiller du din rejse i vores søgemaskine er du sikker på at få den billigste pris uanset om du booker en pakkerejse med fly, hotel og evt. billeje, eller hvis du skal på kør-selv-ferie og blot vil bestille hotelophold. Med Escapeaway Rejser kan du flyve fra Aalborg, København Kastrup, Billund lufthavn. Har du brug for mere information eller hjælp til at arrangere rejsen, er du altid velkommen til at kontakte os for personlig service.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere