Lidt om brugen af hestekød i Italien – og et par gode opskrifter med hest

Heste i Italien
For mange danskere kan det være svært at forestille sig, at nogen vil spise hestekød; men i Italien er det mere normalt end noget andet sted i verden.

Nyhederne om færdigretter med hestekød har vakt stor opmærksomhed omkring forbruget af denne type kød i Europa, hvor lysten til hest varierer meget fra land til land. Italienerne er de største forbrugere af hestekød i hele verden.

Hestekødet udmærker sig ved at være både magert og let fordøjeligt, noget der især gør sig gældende, jo mindre man steger kødet – visse næringseksperter anbefaler, at man spiser kødet rødt, for ikke at sige råt, og da slet ikke gennemstegt, som mange traditionelle opskrifter ellers anbefaler. Det høje indhold af jern gør kødet velegnet til børn, gravide kvinder, mennesker med anæmi og idrætsfolk. For hvert 100 gram hestekød er der 4 mg jern, som er det dobbelte af mængden i fx oksekød. Desuden er jernet i hest lettere for kroppen at optage end i fx spinat. Men der er ingen roser uden torne: Trods kødets magerhed skal man ikke overdrive indtagelsen, da dets indhold af kolesterol er lige så stort som i okse- og svinekød. Smagen vil man normalt sammenligne med oksekød, blot på samme tid lidt sødere og surere i smagen.

Det er ikke overalt i Italien, at det er almindeligt at spise hestekød. Apulien, Italiens hæl, står for 32 % af hele landets forbrug, men også i regionerne nordpå (Piemonte, Lombardiet, Veneto og Emilia-Romagna) spiser man meget hest; de står for små 42 % af det nationale forbrug. I området mellem Catania og Ragusa på Sicilien er der også en udbredt brug af dette kød, der dog ikke finder tilsvarende succes på andre dele af Sicilien. Halvdelen af det hestekød der spises i Italien er importeret fra udlandet. Normalt spiser man ikke kød fra væddeløbsheste, da disse – som så mange andre sportsstjerner med undtagelse af Rolf – ofte har taget doping.

Opskrifter:

Opskrift 1: Carne di cavallo in Pignatta (fra Salento)

Ingredienser:

  • 800 gram hestekød (muskel)
  • 200 g tomatsauce
  • 4 små gulerødder
  • 2 løg
  • 1 stængel bladselleri
  • 2 laurbærblade
  • 1 gren rosmarin
  • 2 salvieblade
  • Lidt persille
  • 1 chilli
  • Ekstrajomfrue oliveolie
  • Salt og peber

Tilberedning:
Rens gulerødderne, skræld løgene, skær sellerien i små stykker. Skær kødet i små klumper og put det i en gryde (pignatta) med grøntsagerne, alle urterne, tomatsauce, chilli, lidt salt, 2 dl vand samt olie.

Sæt gryden på lavt blus og bring langsomt dens indhold i kog, hvorpå det skal simre i ca. to timer, indtil det hele er gennemkogt.

Opskrift 2: Filetto di cavallo sul panaro (fra Catania)

Ingredienser:

  • Hestefilet
  • Ekstra jomfrue oliveolie
  • Citronsaft
  • Salt og peber
  • Rasp

Tilberedning:
Hestefileten eller andre udskæringer af hesten bør være møre. Kødet skal marineres i 12 til 24 timer i god ekstra jomfrue oliveolie, citronsaft, salt og peber.

Derpå paneres kødet med rasp (helst af tørt brød af durummel) og steges på en brændvarm sten (panaro er en rund sten der lægges på bunden af pejs, brug eventuelt en bageplade i sten eller lignende). Når raspen er gylden, er kødet er stegt. Det serveres med det samme.

Skulle du få lyst til at prøve mere, så spises der endnu æsel i visse dele af Italien, for eksempel i nogle områder af Aosta-dalen, på Monte Amiata i Toscana, i Catania og Ragusa-provinsen.

Interesseret i flere tips om italiensk madkultur? Så besøg denne side, hvor du kan se alle vores artikler om italiensk gastronomi og italienske opskrifter. 

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere af Mamma Luisa

Parmigiana di melanzane siciliana – aubergineret med parmesan fra Sicilien

Der er delte meninger om hvorvidt retten er fra Napoli eller Sicilien,...
Læs mere