Italien på kryds og tværs

Et landkort kan bedrage: Vidste du f.eks., at Bari helt nede i Apulien rent faktisk ligger nordligere end kæmpebyen Napoli?
Et landkort kan bedrage: Vidste du f.eks., at Bari helt nede i Apulien rent faktisk ligger nordligere end kæmpebyen Napoli?

Hvordan er det nu med Italien? Hvordan er det med verdenshjørner, beliggenhed, afstande, landskabstyper, regioner? I denne artikel vil jeg klæde dig på til din næste ferie i Italien med en masse fakta om Italien. God fornøjelse!

Italien i tal

Italien ligger midt i Middelhavet og har ca. 7.400 km kyststrækning, hvilket faktisk svarer omtrent til det samme som Danmark – dette sammenfald trods Danmarks lille størrelse skal forklares med Danmarks mange kringelkroge i form af fjorde og øer.

Italiens landskab er i særdeleshed varieret. Her finder du alle typer landskaber fra flade sletter (fx Po-sletten i nord og Il Tavoliere i Apulien), bløde bølgende vinmarker, det åbne havs store vidder og Syditaliens vulkaner til rygraden Appenninerne, der løber gennem hele landet og endelig Alpernes gotiske bjergtinder mod nord.

Hvis du agter at køre fra nord til syd, skal du stå meget tidligt op, for fra Brennerpasset i nord og helt ned til det sydlige Sicilien vil kilometertælleren komme helt op på 1600 km – altså hele 500 km mere end fra Danmark til Italien. Det fortæller en hel del om landets dimensioner.

Regioner med særstatus

Italien er inddelt i 20 regioner, fx Toscana, Sicilien og Piemonte. Fem af regionerne har særstatus og har således mere selvstyre på en række vitale områder i forhold til de andre regioner. Grunden til denne særstatus skyldes regionernes afsides placering og deres kulturelle tilhørsforhold til andre områder.

Aosta er én af de fem italienske regioner med særstatus
Aosta er én af de fem italienske regioner med særstatus. Også landskabsmæssigt er regionen speciel…

Denne særstatus tilfalder Sardinien, Sicilien, Aostadalen, Friuli Venezia Giulia og Trentino Alto Adige. Disse regioner sætter en stor ære i at bevare deres sprog og kultur. Der tales blandt andet sardisk og katalansk på Sardinien, fransk i Aostadalen, tysk i Trentino Alto Adige og slovensk i Friuli Venezia Giulia.

Hver region i Italien har en regionshovedstad, som ofte er den største by i regionen, men ikke altid, hvilket fx gælder Abruzzo, hvor L’Aquila er regionshovedstad frem for den større by Pescara. Regionerne er endvidere opdelt i provinser og derunder kommuner som den mindste forvaltningsenhed.

Landkortet bedrager

Landkortet er dog ikke altid, som man hele tiden har gået og troet. Vidste du for eksempel, at Italiens sydligste punkt, øen Lampedusa, både ligger sydligere end Malta og meget tættere på Tunesien end på Italien? Et andet bedragende element er, at de fleste tænker, at Italien løber nogenlunde fra nord til syd, men støvlen hælder så meget, at Bari helt nede i Apulien rent faktisk ligger nordligere end kæmpebyen Napoli – og hvis man flyver stik nord fra Bari eller Brindisi lufthavn, ja så ender man ikke i Norditalien, men i det sydligere Kroatien – eller i Montenegro / Bosnien-Hercegovina. Det er da geografisk stof til eftertanke!

Vidste du, at Bari helt nede i Apulien rent faktisk ligger nordligere end kæmpebyen Napoli ?
Gade i Napoli. Vidste du, at Bari helt nede i Apulien rent faktisk ligger nordligere end kæmpebyen Napoli ?

Nabolandene

De fleste landegrænser er enten markerede ved kystlinje, floder eller bjergkamme, og Italien er ingen undtagelse. Italien grænser stort set op til Middelhavet fra alle sider, men mod nord markeres landegrænsen af Alperne. Fra vest mod øst udgøres nabolandene af Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien, hvorfra der blot er yderligere 25 km til Kroatien.

Udlandet i Italien og Italien i udlandet

Italien er ikke bare Italien. Landet omslutter nemlig to ikke-italienske stater: Vatikanstaten beliggende i Rom og republikken San Marino, som er verdens femte mindste land. Vatikanstaten er en bystat i Rom, hvor den katolske pave og hans ansatte bor. Vatikanstaten er verdens mindste stat med sine 44,2 ha og er en af Europas sidste stater, der ikke har indført demokrati. San Marino ligger derimod mellem regionerne Emilia-Romagna og Marche tæt på Adriaterhavskysten. San Marino, som på italiensk hedder Serenissima Repubblica di San Marino, er en af verdens ældste republikker med en forfatning helt tilbage fra 1263.

Vatikanstaten er verdens mindste stat med sine 44,2 ha og er en af Europas sidste stater, der ikke har indført demokrati.
Vatikanstaten er verdens mindste stat med sine 44,2 ha og er en af Europas sidste stater, der ikke har indført demokrati.

Men ud over de fremmede stater i Italien så ligger der faktisk også en lille italiensk enklave uden for Italien. Inde i Schweiz ligger en lille italiensk kommune Campione d’Italia og er adskilt fra Italien af Lugano-søen og bjergene, men hører til Como-provinsen i regionen Lombardiet. Enklaven er mindre end 2,6 km² stor og derfor kun to gange så stor som Vatikanstaten. I fugleflugtslinje ligger Italien kun knap en kilometer væk fra Campione d’Italia.

Interesseret i flere fakta om Italien?

Så besøg vores “Vidste du at…kategori”, hvor du kan finde masser af finurlige, nyttige og sjove fakta om støvlelandet. Vidste du f.eks., at Europas største koncentration af orkideer findes i Apulien? Eller at Sardinien er et af de områder i verden, der har den højeste gennemsnitsalder?

Tags fra artiklen
, , ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere