Litteratur med sardiske rødder: Maria Giacobbe

Sardisk folklore
Giacobbes bog "Øen" handler bl.a. om opgør med kultur og traditioner i en verden, hvor alle ved alt om alle...

Har du brug for noget inspiration til din ferie på Sardinien – eller interesserer du dig blot i al almindelighed for italiensk kultur?

I denne artikel vil jeg præsentere dig for en italiensk-dansk forfatterinde, nemlig den samfundspolitisk engagerede sardiske forfatter Maria Giacobbe, som har boet i Danmark siden 1958. God læselyst!

Liv og værk

Maria Giacobbe er forfatter og født i Nuoro i 1928 på Sardinien. Hun har boet i Danmark siden sit tredivete år og har skrevet både romaner, noveller, digte og essays. De fleste af hendes bøger er skrevet på italiensk og efterfølgende oversat til dansk af hendes mand Uffe Harder, og af sønnerne Thomas (forfatter og journalist) og Andreas Harder (bl.a. kogebogsforfatter). Hun har desuden oversat en række danske digteres værker til italiensk.

Nogle af hendes vigtigste bøger (på dansk) er:

Øen

En sjælsrå skildring om sammenstød mellem det traditionelle sardiske lokalsamfund og det moderne retssamfund. Den handler om opgør med kultur og traditioner i en verden, hvor alle ved alt om alle.

Lærerinde på Sardinien

Her skildrer Maria Giacobbe sin lærergerning set med politiske og kulturelle briller. Inspirationen til denne roman har ikke ligget hende fjern, da hun arbejdede som folkeskolelærer og som aftenskolelærer for voksne analfabeter på Sardinien i 1950’erne, inden hun kom til Danmark.

Du kan se flere af Maria Giacobbes værker her

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere