Oplev Midt- og Syditaliens skønne haver og parker

At opleve smukke og velplejede haver siges at have en terapeutisk og beroligende virkning på krop og sjæl. Så hvorfor ikke kombinere dette med en tur til Midt- og Syditaliens mange skønne haver og parker?
At opleve smukke og velplejede haver siges at have en terapeutisk og beroligende virkning på krop og sjæl. Så hvorfor ikke kombinere dette med en tur til Midt- og Syditaliens mange skønne haver og parker?

At opleve smukke og velplejede haver siges at have en terapeutisk og beroligende virkning på krop og sjæl. Så hvorfor ikke kombinere dette med en tur til Midt- og Syditaliens mange skønne haver og parker i de – for os nordboere – lunere himmelstrøg?

I min forrige artikel om parker og haver i Italien kunne du læse om Norditaliens skønne haver og parker. Hvis du endnu ikke har læst den, kan du læse den her.

Nu er tiden nået til at bevæge sig lidt længere ned i støvlelandet, hvor der også findes et rigt udbud af blomstrende og botaniske perler. Netop hjemvendt fra Amalfikysten, vil jeg dele en af mine rigtig gode oplevelser med dig.

Amalfikysten

I Ravello besøgte jeg den fantastisk smukke have, der hører til Villa Cimbrone, som er bygget i 1800-tallet. “Villa” er nok lidt af en underdrivelse, for ligesom i mange andre dele af Italien er det, de kalder en villa, hvad vi andre nok vil kalde for et mindre gods. Haven, der er blevet omlagt i starten af 1900-tallet, er mest kendt for den fuldstændig ubeskrivelige udsigt, og det er bestemt ikke uden grund – jeg tror faktisk ikke, at jeg nogensinde før har set noget så smukt.

Her er der virkelig mulighed for at gå på opdagelse i de forskellige stilarter – lige fra den skovlignende hulestemning til de sirligt tilplantede kæmpekrukker fulde af blomster i alskens farver. Og her er også nok at se og dufte til, uanset om du kommer forår, sommer eller tidlig efterår, for haven byder på både vilde orkideer, magnoliatræer, rhododendron, roser, hortensia, gigantiske daliaer, samt kaktusser.

En af statuerne ved Villa Cimbrone i Ravello
En af statuerne ved Villa Cimbrone i Ravello
Blomster og søjler ved Villa Cimbrone
Blomster og søjler ved Villa Cimbrone
Udsigt fra Villa Cimbrone
Udsigt fra Villa Cimbrone

Desuden kan du opleve vinguden, Bacchus’ tempel, fantastiske buster og statuer – blandt andet et kopi af Michelangelos David. Haven kan besøges hver dag hele året rundt fra kl. 9:00 til solnedgang. Efter et par givende timer i Villa Cimbrones udendørs gemakker byder Ravellos nærliggende hyggelige torv på flere fine muligheder for at få lidt at spise og drikke. Og har du mod på flere haveoplevelser, ligger den berømte Villa Rufolo lige ved siden af. Haven er ikke bare meget smuk – den danner også ramme om mange klassiske koncerter. Hvis du har lyst til at holde en ferie i Ravello i nærheden af Villa Cimbrone, kan du se alle vores ferieboliger og hoteller i Ravello her.

Hvis du interesseret i at læse mere om vores rejser til Amalfikysten, bør du besøge denne side, hvor du også kan se alle vores ferielejligheder og hoteller på Amalfikysten.

Toscana

Efter en skøn ferie på Amalfikysten tog jeg toget op til Firenze. Eftermiddagene nød jeg udendørs i den meget lune sensommer. Og hvad er mere nærliggende – når man trænger til ro, skønhed og fordybelse – end at krybe ind i Bobolihaven, hvis det ikke lige var fordi, at det koster at komme ind! Intet er altså gratis i Firenze – ej heller for florentinerene, der er meget oprørte over, at de nu skal betale for at bruge deres “egen have” her midt i byen, som førhen var gratis at besøge. Det har resulteret i, at det hovedsagelig er turisterne, der nyder det 45.000 m² udendørs åndehul og det tilhørende Palazzo Pitti.

Hele herligheden blev overtaget af den magtfulde Medici-familie i 1549, nærmere betegnet af storhertugen Cosimo I, og blev derefter familiens hovedsæde. Renæssance-haven åbnede dog først for offentligheden i 1766, og har derfor også flere træk fra barokken. Haveanlægget er hjemsted for mange imponerende statuer, der dukker op de mest overraskende steder, en fornem samling af skulpturer fra 1500-tallet til 1700-tallet, samt flere romerske oldtidsminder. Du kan opleve den humoristiske statue af drikke-guden Bacco, der rider på en skildpadde, og det siges, at det var dværgen ved Cosimos hof, der sad model til denne.

Renæssance-haven Boboli åbnede for offentligheden i 1766
Renæssance-haven Boboli åbnede for offentligheden i 1766

Her findes desuden fontæner med springvand, en rosenhave, et orangeri, symmetrisk klippede hække og cypres-alléer, samt den berømte grotte fra 1583 – La grotta Grande – udført af arkitekt og skulptør Bernardo Buontalenti. Derudover er det muligt at opleve det store amfiteater, en række terrasser og et kaffehus fra 1776, der dog kun holder åbent om sommeren. Bobolihaven kan besøges fra tirsdag til søndag fra kl. 8:15–19:00 (lukket mandag). Hvis du vil overnatte i nærheden af Boboli, kan du se alle vores ferieboliger og hoteller i Toscana her.

…Og hvad hvis du har børn med?

Rejser du med børn, kan det sagtens lade sig gøre at kombinere dette med din haveinteresse. Indrømmet – det kan være svært at finde et sted, der tilfredstiller både store og små. Med al respekt for Gardaland og andre forlystelsesparker kan det som forældre være lidt af en prøvelse for både temperament og pengepung at skulle tilbringe en hel dag iblandt farvestrålende plastic (læs: usmagelig) og alt for dyre is – også selvom de kære små ELSKER det. Omvendt orker man jo heller ikke at slæbe dem med til en stille og fornem have, hvor de hverken må løbe, grine eller råbe. Men det er der som sagt råd for:

Pinocchio-parken
Pinocchio-parken ved Collodi ligger i den nordlige del af Toscana, og her er der plads til både leg, nysgerrighed og eventyr-fordybelse for børn i alle aldre, men bestemt også for de voksne. Et ekstra plus (for de voksne) er, at en af Italiens smukkeste historiske haver – Storico Giardino Garzoni – ligger lige over for Pinocchio-parken.

I Pinocchio-parken er der plads til både leg, nysgerrighed og eventyr-fordybelse for børn i alle aldre, men bestemt også for de voksne.
I Pinocchio-parken er der plads til både leg, nysgerrighed og eventyr-fordybelse for børn i alle aldre, men bestemt også for de voksne.

Denne elegante have lægger måske ikke ligefrem op til vild leg og glade barneråb, men her er rig mulighed for, at børnene kan gå på opdagelse eller gemme sig for hinanden bag de mange hække og træer. Og har de først fået lov at brænde den værste energi af i Pinocchio-parken, mon så ikke de er til at “forhandle” med?

Flere tips om italienske haver og parker?

Så læs f.eks. vores artikel om Firenzes smukkeste haver her eller ring til os på 33151313 og få gode tips til din ferie i Italien.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere