Oplev ét af Firenzes mest interessante kvarterer

Firenze set fra oven
Firenze er kulturens, kunstens og renæssancens by

Firenze er om noget kulturen, kunsten og renæssancens by. Der er så meget at se og opleve, at der nærmest dukker noget nyt og spændende op, som man lige skal kaste et blik på, når man går rundt i denne fascinerende by. Med en by, hvor der nærmest findes noget spændende på hvert et gadehjørne, er det svært at vælge et enkelt kvarter, som skiller sig ud fra de andre. Men hvis du er så heldig at få muligheden for at vende tilbage til byen – hvilket du bør unde dig, da en enkelt tur faktisk er for lidt – finder du alligevel bymiljøer, som du kommer til at sætte mere pris på en andre.

Et sådant kvarter finder du i den østlige bymidte i trekanten mellem Piazza Santa Croce (tæt på Arno-floden), Piazza San Firenze (bag Palazzo Vecchio) og Piazza di Sant’Ambrogio i den nordligste del. Kvarteret byder i sig selv på alt det, som det er værd at komme til Firenze for.

Kunst og kultur

Kvarterets absolut største seværdighed er kirken Chiesa di Santa Croce. Denne meget smukke gotiske kirke rummer nogle af de mest berømte florentineres grave såsom Galilei og Michelangelo. Klosterbygningerne omkring kirken indeholder et museum for religiøse malerier og skulpturer.

Statue i Firenze
Statuen tilegnet Dante Alighieri af Enrico Pazzi på Piazza Santa Croce

Inde i en af klostergårdene ligger Firenzes læderskole Scuola di Cuoio. Indgangen til den findes på den ene side af kirken i Via San Giuseppe, som løber langs med kirkens venstre side, når man står på pladsen Piazza Santa Croce. Her har du mulighed for at se, hvordan eleverne arbejder og dermed på tæt hold opleve dette gamle håndværk, som Firenze er kendt for.

Tæt på Santa Croce i Via Ghibellina ligger Casa Buonarotti, som er et museum dedikeret til Michelangelo (hvis efternavn var Buonarotti). Michelangelo boede her selv i en kortere overgang, og efter hans død har hans efterkommere sørget for at skaffe så mange af hans kunstværker som muligt til museet. Museets nok mest berømte værk er Madonna della Scala, som er Michelangelos tidligst kendte værk. Et andet museum i kvarteret er Bargello, som ligger tæt på Piazza San Firenze. I 1865 blev museet et af Italiens første nationalmuseer og huser sale med værker af Donatello og Michelangelo samt en del andre kunstneres bronzestatuer.

Noget til ganen

Når du efter timers kulturoplevelser rundt i kvarteret trænger til fx en kop kaffe, en is eller noget mere nærende, findes der flere gode pasticceria’er (café/konditori), gelateria’er (isbar) og restauranter i kvarteret. Af pasticceria’er må jeg fremhæve I dolci di Patrizio Cosi (Borgo degli Albizi 15/R), som med deres mange forskellige kager kan lokke enhver til at synde. Du må endelig ikke snyde dig selv for en af disse ledsaget af stedets velsmagende espresso eller caffellatte. I gaden Via Isola delle Stinche 7 finder du den familieejede isbar Gelateria Vivoli, som siden 1930 har lavet is og altid sat en ære i kun at benytte de mest udsøgte råvarer. Stedet hævder, at de laver den bedste is og rundt på forretningens vægge hænger vidnesudsagn, som støtter denne påstand.

Efter de mange søde sager kan det være godt med noget lidt mere nærende. Jeg vil fremhæve to af kvarterets restauranter. Den ene er Pizzeria I Ghibellini, som ligger på Piazza San Pietro Maggiore 8-10/R og som navnet antyder, er det her du skal gå hen, hvis du ønsker at nyde en ægte italiensk pizza. Der er ca. 30 forskellige typer pizza på kortet, så der er nok at vælge imellem. Om sommeren er det muligt at sidde udenfor og nyde stemningen på pladsen. Den anden restaurant er Il Barroccio, som ligger i Via della Vigna Vecchia 31/R tæt på Bargello-museet. Her kan du nyde ægte toscansk mad lavet efter gamle traditioner. Er du til kød, kunne det måske være værd at prøve en Bistecca alla Fiorentina, der, som navnet antyder, er en af byens specialiteter. Maden bliver serveret i hyggelige lokaler med masser af smil og varme.

Chiesa di Santa Croce
Kvarterets absolut største seværdighed er den smukke gotiske kirke Chiesa di Santa Croce

Shopping

Når det er tid til at tage noget med hjem som et minde om de mange gode oplevelser i byen, er dette kvarter også det helt rigtige sted. Her findes der stadig mange små forretninger, som bryster sig af at holde de gamle stolte håndværkstraditioner i hævd inden for fx billedrammer, papir og ikke mindst lædervarer. I læderskolen er det muligt at købe nogle af elevernes egne arbejder med hjem, og hvis det ikke lige er noget, findes der mange små selvstændige læderbutikker rundt i gaderne.

Skulle du være så heldig at bo i en lejlighed under dit ophold, og bor du i den over en weekend, må du endelig ikke gå glip af stemningen på Mercato di Sant’Ambrogio. Markedet foregår både udendørs og indendørs, og her kan du nærmest finde alt, hvad du ønsker dig, når det kommer til kød, fisk og grøntsager. Det er dog ikke kun et madmarked, da der også sælges tøj, sko og antikviteter.

Vil du vide mere om Firenze?

Hvis du har brug for et grønt åndehul, mens du er på ferie i Firenze, bør du læse vores populære artikel om de smukkeste haver i Firenze her. Hvis du derimod interesserer dig mere for den kunstneriske og arkitektoniske del af byen, bør du læse vores artikel om den italienske renæssance her eller vores artikel om marmorets betydning i Italien her.

Hvis du er interesseret i ferieboliger og hoteller i Firenze, kan du se vores udvalgte ferieboliger og hoteller i byen her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere