Cremet polenta med svampe, løg og rosmarin

Cremet polenta med svampe
Polenta er lige så let at lave som almindelig grød, men den kræver samme opmærksomhed som risotto - det vil sige, at du skal holde øje med den og røre i den lejlighedsvist

Majs må være én af vores mest alsidige afgrøder – tænk bare på alle de forskellige former, den kan antage. Vi elsker at spise popcorn, når der er fredagshygge. I USA er cornbread, lavet af majsmel, et fast indslag i Thanksgivings-middagen. I mange dele af verden er majskolber med smør en populær ret. Og af majskolbets kerne er det muligt at fremstille små gryn, som kan forvandles til en majsgrød. Denne majsgrød er blevet noget af en nationalret i mange af Italiens nordlige regioner, som f.eks. Lombardiet og Valle d’Aosta. Jeg taler naturligvis om polenta.

Også polentaen er vældig alsidig. Du kan spise den som grød præcis sådan, som den er, eller som tilbehør til forskellige kødsaucer. Er du i dit glubske humør kan du tilføje en række forskellige oste i grøden – alt fra gorgonzola til parmesan. Mit favorit-tilbehør til polentaen er svampe – og det er netop en sådan opskrift, som jeg vil byde dig på i dag.

Polenta med tillbehör
Hvis du har polenta tilovers, så lad den stå i køleskabet natten over – da kan du skære den i skiver, stege den og servere den med dit favorit-tilbehør næste dag.

Får du polenta tilovers, så skal du absolut ikke kaste den ud! Polentaen størkner, når den køler ned, hvilket gør, at den kan skæres i skiver for senere at blive stegt, grillet eller friteret. Det bliver fantastisk godt og er en ypperlig måde at servere rester på.

Polenta er lige så let at lave som almindelig grød, men den kræver samme opmærksomhed som risotto – det vil sige, at du skal holde øje med den og røre i den lejlighedsvist. Men giver du den bare tilstrækkeligt med kærlighed under tilberedningen, så vil du se, at den vil give dig samme kærlighed tilbage, når du spiser den!

Fakta:
Tilberedningstid: ca. 1 time
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 2 dl grovkornet polenta
  • 9 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mælk
  • 30 gram smør
  • 3 spiseskefuld reven parmesan
  • 1 løg
  • 1-2 hvidløgsfed
  • 4 rosmarin-stilke
  • 1-2 spiseskefulde olivenolie
  • 125 pioppinosvampe (eller almindelige championer)
  • Citronskal
  • Salt & peber

Tilberedning:
Sæt ovnen på 190 grader. Skræl løget og del det i halvmåner. Skræl hvidløgene og knus dem med knivsbladet. Læg alt på en plade sammen med rosmarin og dryp det med olivenolie. Krydr med salt og peber. Sæt dem ind i ovnen og lad dem stege, mens du laver polentaen, i ca. 40 minutter. Vend dem jævnligt.

Kog 8 dl vand i en tykbundet kasserolle. Når det koger, hæld da lidt efter lidt polentaen ned i det samtidig med, at du rører i det. Sænk siden varmen og fortsæt med at røre i det ca. hvert tredje minut. Når polentaen begynder at slippe fra kanten, er den ved at være klar – husk dog, at den skal være blød og glat og ikke grynet. For at opnå den bedste cremede konsistens kan du tilsætte den sidste deciliter vand, lade det koge ind, og derefter tilsætte mælken og lade det koge ind. Smag det til med smør og parmesan og eventuelt lidt salt og peber.

Når der er ca. 10 minutter til polentaen er klar, steg da svampen på en stegepande i lidt olivenolie. Smag til med citronskal og salt.

Hæld polentaen op i en dyb skål. Top den med løg og til sidst svampene. Dekorér med rosmarin.

Buon appetito!

Kunne du tænke dig at få endnu en opskrift fra Lombardiet?

- så klik her og få min opskrift på retten Risotto alla Milanese - den klassiske (og vældigt gode) saffransrisotto fra Milano
Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere