Prøv klipfisk på venetiansk manér

Lær at lave klipfisk på venetiansk maner
Lær at lave klipfisk på venetiansk maner

Har du nogensinde smagt klipfisk på venetiansk manér? Eller baccalà mantecato alla veneziana, som den hedder på mit modersmål – italiensk?

Hvis ikke, så har du chancen nu, hvor jeg i det følgende vil give dig opskriften på retten, samt nogle råd og tips til, hvordan du kan tilbederede og servere den.

Buon appetito!

Fakta:
Antal personer: 6
Tilberedning: ca. 1 time

Ingredienser:

  • 1 kg klipfisk (skal udvandes ca. 1 døgn i en gryde dækket med vand – ellers spørg din fiskehandler)
  • 2½ dl olivenolie
  • 1 dl mælk
  • persille
  • hvidløg
  • salt
  • peber

Tilberedning:
Skift vand på fisken, og opvarm den til vandet begynder at koge. Lad koge i ca. 20 min og afskum løbende. Tag derefter af blusset og lad hvile i gryden i ca. 20 min. under låg. Hvis den ikke er helt blød og færdigkogt, så lad den koge 10 min. til. Opvarm mælken i en separat gryde.
Rens fisken på et skærebræt og bank den derefter med en træske. Kom den i en skål og pisk, mens varm mælk og olien tilsættes gradvist (i en tynd stråle). Pisk grundigt i lang tid, indtil den bliver lys, cremet og luftig. Man kan også bruge en morter eller stavblender.

Servering:
Smag til med salt og peber. Pynt med finthakket persille og hvidløg.
Serveres kold som en forret eller snack med crostini (eller små stykker ristet brød).

Vinanbefaling:
Dette er en ganske delikat fiskeanretning som typisk bruges som let forret eller som antipasto, derfor vil jeg også finde en hvidvin, der supplerer disse delikate toner. Da vi er i Venedig vil jeg se mod nord til Friuli og finde enten en Ribolla Gialla eller den lidt kraftigere Pinot Grigio (som også er lidt lettere at finde i Danmark). Du skal dog være meget opmærksom på, at vinen skal være ung, dvs. i de fleste tilfælde fra sidste år (2016 i øjeblikket), forrige år kan gå, men så heller ikke ældre.

Kunne du tænke dig at få flere italienske opskrifter?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev med masser af tips til din ferie!
Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere