Har du smagt søde ravioli med ricotta og rom?

Har du prøvet at lave ravioli med ricotta og rom?
Har du prøvet at lave ravioli med ricotta og rom?

Ravioli dolci con la ricotta al rum er en klassisk italiensk dessertopskrift, som mange af de italienske regioner hævder stammer fra netop deres territorium. Således ses den i en sardisk version med rosiner i overhældt med flydende honning eller i en ekstravagant version med chokoladestykker i, som er en særlig karnevalsspecialitet i og omkring Lazio.

Sicilien blander man, foruden chokolade, også sukat og appelsinskal i fyldet sammen med kanel og former dem som halvmåner. Det vil sige, man udstikker nogle store cirkler, placerer fyldet på den ene halvdel og bukker hver cirkel på midten og lukker, som beskrevet nedenfor. Andre igen foretrækker at erstatte kanel med kakaopulver og forme dem som almindelige ravioli – altså kvadratiske. Kun fantasien sætter grænser mht. fyld og udformning. Jeg foretrækker den således:

Facts:
Tilberedning: ca. 35 min (30 min forberedelse, 5 min kogetid)
Antal personer: 4

Ingredienser:

Til dejen:

  • 350 g mel
  • 2 æg
  • 50 g smør
  • 1½ -2 dl mælk
  • 40 g sukker
  • Salt

Til fyldet:

  • 350 g ricotta
  • 180 g sukker
  • 1 g stødt kanel
  • 1 citron
  • 4 cl god rom

Desuden:

  • Flormelis til pynt
  • Olie til stegning

Tilberedningen
Start med dejen. Bland mel, 1 helt æg og 1 blomme, 1 spsk. smør, 1-2 tsk. sukker, 1 knsp. salt og al den mælk, der skal til for at absorbere melet. Når dejen har en god konsistens, der ikke klistrer, rulles den ud – gerne på en pastamaskine over flere gange, så den bliver fin og tynd. Dernæst skæres pladerne i deres fulde længde ud i eksempelvis 15 cm brede stykker. Man kan jo frit variere bredden og størrelsen på dem.

Nu forberedes fyldet. Pisk ricotta med sukker, kanel, skallen af 1 usprøjtet citron (hak det fint) og rom. Bland det hele godt sammen. Tag en ske og sæt små kugler af fyld på en lige linje på halvdelen af pastapladerne med et mellemrum på ca. 10-12 cm, hvis ovenstående mål er fulgt. Læg dernæst den resterende halvdel af dejplader ovenover, så kanterne ligger parallelt. Skær hver raviolo ud enten med en klejnespore, eller udstik dem med et gals for en rund form, og pres kanterne godt sammen og prik efterfølgende kanten med en gaffel eller et andet redskab, hvis der ønskes et særligt mønster. Jeg gentager mig selv: Kun fantasien sætter grænser.

Steg dem på en pande med kogende olie, til de bliver gyldne, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Drys til slut flormelis henover de varme ravioli og servér dem straks. Man kan evt. overhælde dem med flydende honning som på Sardinien.

Buon appetito!

Kunne du tænke dig at modtage flere tips om italiensk madlavning?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev, der også indeholder masser af rejsetips til en ferie i Italien
Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere