Panettone – en ægte italiensk juletradition

Panettone
Panettone er en klassisk italiensk juletradition. Foto: N i c o l a, CC BY 2.0

Panettone er høj og kuppelformet kage med en frugtagtig smag af rosiner og kandiseret frugt. Denne lækre kage er en del af enhver traditionel italiensk jul.

Oprindeligt er denne kage en juletradition fra Lombardiet og specielt byen Milano med rødder hel tilbage til det 15. århundrede. I dag er den optaget på den nationale liste over officielle julekager og kan købes hos bagerier og butikker i det meste af landet. Rosinerne symboliserer penge, de kandiserede stykker af cider-frugt sundhed og stykkerne af kandiseret appelsin giver ifølge traditionen held i kærlighed. Hvilken salig juleopskrift!

Kage med sagnomspunden oprindelse

Præcis hvordan og hvornår den første panettone blev bagt er sagnomspunden. Den mest populære fortælling handler om en ung adelsmand fra Milano, et medlem af Atellini-familien, som forelskede sig i en bagerdatter ved navn Toni. For at imponere pigens far forklædte den unge mand sig som bagerassistent og opfandt dette nye og frugtkageagtigt brød for at imponere pigens far. Kunderne flokkedes til bageriet for at købe den fantastiske nye kreation, der blev kaldt Pan de Toni, “Tonis brød”. Et andet udbredt sagn lyder, at det derimod var en bagersvend, Toni, som reddede dagen ved at opfinde brødet som en hurtig erstatning for en dessert, der var brændt på under tilberedelsen af en julefrokost hos hertugen af Milano, Ludovico il Moro. 

Nu til dags er en lækker panettone for de fleste italienere en vigtig del af julen. I hjembyen Milano og resten af landet bruger bagerne år på at perfektionere deres egen variant af opskriften. I løbet af “panettone-sæsonen”, som strækker sig helt fra slutningen af september til juleaften, fremstiller de tusindvis af kager. En indpakket panettone kan du købe overalt fra bagerier til delikatesseforretninger og supermarkeder. I julemåneden er det en populær værtindegave.

Tusindvis af panettoni langes over disken i månederne op til jul. Foto: Officina Giotto, CC BY 2.0

Opskriften på panettone

Opskriften på panettone er ikke kompliceret, men tager ganske meget tid. Derfor køber de fleste sig til denne julesøde milanesiske oplevelse, frem for selv at stå i køkkenet. Hvis du også overvejer at købe din panettone, frem for at kaste dig ud i denne lækre, men tidskrævende opskrift, kan du til sidst i denne artikel indhente nogle fif til, hvad du skal kigge efter for et autentisk køb af god kvalitet.

Fakta
Tilberedning: to dage inklusiv 2 x 8 timers hævning og 45 minutters bagning
Antal personer: ca. 8-12 personer

Ingredienser

  • 800 g hvedemel
  • 15 g gær
  • 150 g smør
  • 2 æg
  • 4 æggehvider
  • 400 g sukker
  • 80 g kandiseret frugt, eksempelvis sukat og pomerans, skåret i små stykker
  • 50 g Sultana rosiner
  • 25 g vaniljesukker
  • 1 lille knsp salt
  • 60 ml mælk

Dag 1
Udblød gæret i en gryde med lunken mælk og tilsæt en fjerdel af melet. Bland til en lind dej og form den til en kugle, dæk den til med et klæde, og stil den til hævning på et lunt og tørt sted til dagen efter.

Dag 2
Start tidligt, da dejen sammenlagt skal hæve over 8 timer i løbet af dagen. Tag den hævede startdej og ælt den grundigt med en kagerulle sammen med yderligere 100 g mel og nogle få dråber lunken vand. Dæk den herefter til igen og lad den efterhæve varmt i små to timer.

Når dejen har efterhævet, rulles den sammen med yderligere 100 g mel og lunken vand til dejen er blød og elastisk. Lad den efterhæve endnu en gang i tre timer. I mellemtiden udblødes rosinerne i lunken vand i mindst 20 minutter. Når de har trukket, hakkes de en smule og vendes let i mel.

Lige før dejen er klar, smeltes det meste af smørret i en gryde over svag varme for at undgå, at den bliver branket. Det resterende smør skal anvendes til at smøre bageformen med. Smelt sukker og salt i en smule vand over svag varme. Når sukkeret er smeltet tilsætter man – væk fra ilden – æggene og hviderne og rører massen sammen.

Smør en rund bageform – helst skal formen være rund, høj og smal, da den klassiske form for en panettone ligner en høj kuppel.

Tag dejen og ælt den sammen med resten af melet, tilføj lidt efter lidt det smeltede smør og sukker/æggemassen. Ælt længe og ihærdigt for til sidst at tilføje rosiner og den kandiserede frugt.

Hæld dejen på bageformen og dæk den med et klæde. Lad den hæve endnu en gang i yderligere tre timer.

Forvarm ovnen til 180 grader og sæt kagen i ovnen. Bag den i 45 minutter eller til den har fået en flot brun farve. Lad den afkøle på hovedet, så rosinerne og den kandiserede frugt ikke lægger sig på bunden. Når kagen er kold drysses flormelis på toppen. Din hjemmebagte panettone er nu klar til servering.

Klar til at spise! Foto: blackieshootUnsplash

Jeg foreslår, at du drikker en hvilken som helst sød og mousserende vin eller champagne sammen med din panettone eller serverer den med kaffe eller varm chokolade til.

Buon appetito!

Ekstra fif til indkøb af en færdigproduceret panettone
Følgende ingredienser skal fremgå af etiketten: mel, mælk, æg, sukker, kandiseret frugt, rosiner, salt og aromaer.
Vær opmærksom på, at det er smør og ikke margarine, der er anvendt, da det er smør, der giver kagen sin bløde og lette konsistens.

Kunne du tænke dig at modtage flere tips om italiensk mad?

- så tryk her og tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev!
Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere