Panpepato – julesmåkager fra Umbrien

De traditionelle julesmåkager panpepato kommer oprindeligt fra regionen Umbrien
De traditionelle julesmåkager panpepato kommer oprindeligt fra regionen Umbrien

I dag vil jeg tage dig med til den centrale, grønne region Umbrien, hvor disse traditionelle julesmåkager oprindeligt kommer fra. To af ingredienserne i småkagerne er meget gængse i Umbrien, nemlig chokoladen fra universitets- og chokoladebyen Perugia og den tørrede frugt.

Ganske vist finder man også Panpepato på de romerske juleborde, idet man her har taget opskriften til sig, som hvis den kom fra Lazio. Og det kan egentlig ikke undre, at kagerne skaber julefryd andre steder end i Umbrien, for på trods af, at de ofte er relativt kostbare at købe og lave p.g.a. de mange dyrebare ingredienser, så er de både duftmæssigt og smagsmæssigt meget juleagtige.

Fakta:
Tilberedning: 35 min
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 50 g sultana rosiner
  • 50 g hasselnødder, ristede
  • 50 g mandler, afskallede
  • 50 g kandiseret frugt
  • 50 g valnødder
  • En anelse salt og peber
  • Muskatnød eller kanel alt efter præference
  • 50 g mørk chokolade, smeltet over vandbad
  • 400 g flydende honning
  • 220 g hvedemel

Tilberedningen:
Hak rosiner, hasselnødder, mandler, kandiseret frugt og valnødder groft. Det kan eventuelt gøres i en blender. Bland dernæst med en anelse salt, peber og revet muskatnød og tilsæt smeltet chokolade og 300 g flydende honning. Ælt til sidst melet ind i blandingen, så dejen bliver behagelig og hård at håndtere. Du kan med fordel lade dejen hvile en stund eller ligefrem natten over, men det er ikke et must. Du kan også vælge at forme dem og så lade dem hvile en stund.

Form dernæst kagerne – det kan være som gængse småkager eller som sandwich-formede kager, som man siden skærer skiver af, eller som konkrete kantede konfektstykker.

Pensl hvert stykke med honning og bag kagerne i en forvarmet ovn ved 190° i ca. 15 minutter – alternativt, så giv dem 1 time ved 100°. De er færdige, når de har fået farve og er blevet hårde.

Du kan eventuelt drysse kagerne med flormelis, når de er afkølede for et sne-agtigt udtryk.

Kagerne er rigtig gode dagene efter, de er bagt – men altså også derefter, da de opnår en god konsistens og kompakt smag.

Drik dessertvin til
Servér gerne småkagerne med et godt glas passito. Eksempelvis den gule umbriske udgave Muffato della Sala, som fremstilles blandt andet hos vinhuset Antinori.

Buon appetito!

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere