Pappa al pomodoro: toscansk tomat-brødsuppe

Tomater
Der skal bruges nogle rigtig gode og smagfulde tomater til toscansk tomatbrødsuppe

Oprindelsen på opskriften til pappa al pomodoro fortaber sig i Toscanas stjerneklare nætter, men den er uden tvivl opstået af den samme sunde fornuft, som ligger bag panzanella og andre opskrifter, der finder anvendelse for daggammelt brød.

I Nordeuropa, hvor tomaterne ikke modnes af solskin, men i drivhuse, smager de ikke af så meget, og derfor er det yderst vanskeligt at opnå den samme sødmefulde smag, som man får i Italien. Led derfor efter nogle rigtig gode og smagfulde tomater, også om de så skal indkøbes for dyre penge, det vil være hver en mønt værd.

Her følger min tip og råd om, hvordan du bedst kan tilberede den lækre suppe. God fornøjelse!

Fakta:
Tilberedning: 90 min + lidt tid til at hvile, helst 60 min
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 3 fed hvidløg, hele med et enkelt snit i siden
  • 1 porre eller 2 rødløg (det er en smagssag hvilken ingrediens man anvender)
  • ½ kg modne røde tomater (evt. purerede tomater)
  • Evt. et gavmildt nips chili
  • 300 g daggammelt, tørt brød, eksempelvis ciabatta (VIGTIGT: har du ikke ciabatta må du anvende et andet brød med en god krumme. Toastbrød og lignende bløde sødmælksbrød kan ikke anvendes. Har du ikke et tørt brød, kan du riste det på en grill eller lade det ligge ude natten over).
  • 600 ml vand, evt tilsat en smule grøntsagsterning eller fond
  • 30 blade basilikum
  • ekstra jomfru olivenolie
  • salt

Skær brødet i tern og hak løgene/porren. Sæt en gryde over ilden og sauter de hele hvidløg, løgene/porren og evt. chilien i en smule olie. Når porren har taget farve/løgene er bløde, og hvidløget har afgivet smag, fjernes hvidløgene før de hakkede tomater tilsættes. Det hele skal småkoge ca. ti minutter. Tilsæt nu brødstykkerne og vandet og lad retten simre ca. en times tid. Der skal røres i gryden nu og da. Bliver konsistensen for tyk, kan man tilsætte yderligere vand. Jo mere færdig din “pappa” bliver, desto mere vil den sætte sig fast på bunden af gryden – den skal være ret tyktflydende. Ved vejs ende tilsættes basilikumbladene – riv dem i mindre stykker ned i gryden og bland det hele godt rundt. Smag til med salt.

Lad nu din “pappa” hvile en lille times tid – jo længere den hviler, jo bedre bliver den. Servér den kold, lunken, varm, fra køleskabet…den er altid god, hvis tomaterne i udgangspunktet er gode og smagfulde.

Inden servering stænkes suppen dekorativt med en smule god og mild olivenolie og et blad basilikum.

I Toscana spiser man pappa al pomodoro hele vinteren og foråret med, ledsaget af en god flaske Chianti.

Buon appetito!

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere