Risotto alla Milanese – risotto med safran

Risotto alla Milanese - risotto med safran
Risotto alla Milanese - risotto med safran - er ikke bare yderst velsmagende, men har også en spændende oprindelse

Der findes mange forskellige legender, som beretter om, hvordan Risotto alla Milanese – risotto med safran – opstod. Den mest populære version, selv om den måske er helt opdigtet, kan dateres helt tillbage til 1574, da man var igang med at bygge Milanos mest kendte symbol, Il Duomo di Milano (katedralen i Milano).

Malermesteren Valerio di Fiandra, som havde ansvaret for at farvelægge nogle af de smukke glasvinduer i katedralen, havde en assistent til at hjælpe sig, hvis øgenavn var Zafferano, eller på dansk “Safran”. Anledningen til, at Zafferano havde fået dette øgenavn, var fordi, at han havde for vane at blande en knivspids safran i sine farveblandninger for at gøre dem mere intensive og levende. Det gik så langt, at hans mester en dag udbrød: “Hvis du fortsætter på denne måde, så kommer du til sidst til også at blande safran i den mad, du æder”. Dette var vældigt kontroversielt, eftersom man på denne tid ikke anvendte safran i madlavningen, sådan som vi gør i dag. Da det blev tid for di Fiandras datter til at gifte sig, ville Zafferano lave skæg med sin mester og overtalte derfor kokken til at blande lidt safran i risottoen, som han havde forberedt til bryllupsgæsterne – og så var den gule risotto fra Milano født. Gæsterne på brylluppet var forfærdede over udseendet på deres mad, men allerede efter den første mundfuld risotto var de overbeviste om storheden i retten. Desuden mindede farven dem om guld, hvilket dengang, præcist som i dag, er et symbol på rigdom og velfærd. Efter denne dag spredte safransrisottoen sig hurtigt i hele Milano, og siden sågar i resten af Italien.

Fakta:
Tilberedningstid: ca 30-40 minutter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 1 spiseskefuld olivenolie
  • ½ løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 ½ dl avorio-ris
  • 1 dl hvidvin
  • 6-7 dl grøntsagsbouillon
  • ½ g safran
  • 25 g smør
  • ½ dl reven parmesanost

Tilberedning:
Finhak løg og hvidløg. Varm olivenolien op i en dyb pande eller gryde. Steg løg og hvidløg svagt, sådan at de får en smule farve. Tilsæt risene og lad dem stege med nogle minutter. Hæld vinen i og lad det koge ind ved svag varme. Tilsæt derefter bouillon, mens du rører rundt, og bliv ved med at tilsætte lidt mere i takt med at risene absorberer væsken. Fortsæt sådan i cirka 20-25 minutter, indtil risene er bløde, men endnu har bevaret deres kerne. Lige inden risene er færdige, blander du safran med lidt bouillon og kommer det i risene. Sluk for varmen, tilfør smør og rør det rundt til det smelter. Hæld parmesan i og rør rundt. Smag til med salt og evt. peber.

Servering:
Hæld risottoen i en dyp tallerken, afrund eventuelt retten med sort peber og frisk persille.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere