Minestrone di farro – speltsuppe fra det nordlige Toscana

Minestrone di farro – speltsuppe fra det nordlige Toscana
Minestrone di farro – speltsuppe fra det nordlige Toscana - er en rigtig vinter-varmende ret...

Jeg vil her introducere en gammel kending fra Garfagnana i det nordlige Toscana; en rigtig vintervarmende suppe med et godt bid fra speltkernerne og masser af smag fra de øvrige grøntsager – med andre ord en god mundfuld til at starte året på. Suppen er ikke nogen skønhedsdronning, men farven opvejes af alle de gode ingredienser, den er brygget på. Desuden kan serveringen gøres mere smagfuld med et par perler af en god gylden olivenolie og lækkert hjemmebagt brød til.

Fakta:
Tilberedning: 2-2½ timer – men der er mest tale om simretid, så bliv endelig ikke forskrækket
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 200 g spelt (naturligvis helst fra Garfagnana i Toscana)
  • ½ kg tørrede borlotti-bønner OBS! De tørrede borlotti-bønner skal udblødes i vand natten over.
  • 1 stang bladselleri
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 2 blade hvidkål
  • 50 g flæsk
  • God olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • Et par friske salvieblade
  • Et par kviste frisk rosmarin
  • Salt og peber

Tilberedning
Samtlige ingredienser samles i en gryde; allerhelst i en lergryde. Speltkerner, hakket selleri, gulerod, løg, kål, flæskestykket og et glas olivenolie samt en liter vand. Suppen sættes til at simre med låg på over svag varme i mindst to timer.

Når suppen har kogt, sauteres hakket hvidløg, hakket rosmarin og hakket salvie i olivenolie; imens hældes suppen gennem en si. Speltkernerne og flæsk (hvis det stadig har tekstur) tages ud af sien, herefter mases resten af ingredienserne gennem sien. Speltkernerne hældes i den findelte suppe, mens flæsket kasseres, efterfølgende smages suppen til med de sauterede krydderier, salt og peber.

Servering
Servér suppen rygende varm med perler af gylden olivenolie og et dejligt, solidt brød.

Nyd denne vin til suppen
Det Lille Vinhus anbefaler, at du drikker Salvano GAVI 2009 lavet på Cortesedruen i det østlige Piemonte til din minestrone.

Vinen er en frugtig, aromatisk og tør hvidvin med et strejf af citrusfrugter i eftersmagen. Duften er delikat og karakteristisk for Cortesedruen. Grønlige nuancer tangerer denne strågule Gavi, der med sin tørre, behagelige smag er god til forretter, supper og fiskeretter.

Fakta om vinen:
År: 2009
Drue: Cortese
Område: Kommunerne Gavi, Novi Ligure og Serravalle Scrivia
Alkohol: 12,5 %
Servering: 8-12 °C.

Buon Appetito!

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere