Tre små fortryllende landskaber midt i Maggioresøen

De Borromeiske øer
De Borromeiske øer byder på helt særlige oplevelser...

Der er 5 store søer i Norditalien (fra vest til øst: Søerne Maggiore, Lugano, Como, Iseo og Garda). Hver sø har sit eget særpræg, selv om de er resultatet af de samme geologiske processer, der blev formet under istiden, som sluttede for ca. 11.000 år siden. Her trængte gletschere sig vej ned ad Alperne og udhulede dybe dale, hvor de blødere bjergarter dannede en let gennemgang for isen.

Maggioresøen er den vestligste sø i Norditalien og én af Italiens smukkeste søer, der hvert år tiltrækker tusindvis af turister. Den er omgivet af bjerge og har en længde på 66 km og en kystlinie på 170 km. Områdemæssigt ligger den tæt ved Alperne, hvilket betyder kølige somre og milde vintre. Ideelt for vandrere, windsurfere, sejlere osv.

Maggioresøens hemmelighed…

Der var engang, hvor Lago Maggiore var fuld af fisk, hvilket tiltrak mange både professionelle såvel som lystfiskere i alle aldre. Med deres fiskenet og fiskestænger plejede de veltilfredse at komme hjem med nettet fuld af gedder, aborre, hvidfisk og andre lækkerier.

Aborren (il pesce persico) er den mest kendte fisk og den fisk, de fleste forbinder med Lago Maggiore. Du vil finde den på de fleste menuer i restauranter i nærheden som enten “il risotto al pesce persico” eller “il pesce persico fritto” (stegte aborre).

Maggioresøen
Der er mange smukke landskaber i og ved Maggioresøen

Men så for cirka 15 år siden forsvandt de fleste aborre og hvidfisk pludselig fra den ene dag til den anden. Det blev dermed sværere og sværere at fange disse fiskearter i søen og med det forsvandt fiskerne også. Indtil den dag i dag er det stadig et stort mysterium, hvad der skete. Blev søen forurenet? Kom der rovfisk i søen? Hvad vi dog ved er, at fisken “skalle” tog pladsen i stedet for aborren. Skallen ligner meget aborren og er på samme størrelse som aborren, men hvor skallen er vegetar, er aborren en rovfisk.

De Borromeiske Øer

Bevæger vi os over vandet, så vil vi se tre øer inde i Maggiore-søen – også kaldt “De Borromeiske Øer”. De er opkaldt efter deres ejere, en fremtrædende Milano-familie (Borromeo), der blandt sine medlemmer har haft både en kardinal, en biskop og en helgen.

Isola Bella

Isola Bella er den mest besøgte ø på grund af det flotte “Grand barok/rokoko slot”, og fordi den er flot udsmykket med en utrolig velplejet have, der indeholder 10 terasser med adskillige skulpturer rundt omkring. På toppen af disse 10 terasser kan du finde en enhjørring, der skuer ud over Lago Maggiore. Det ekstravagante fortsætter også inde i slottet med store rum og højt til loftet og med spejle og malerier i snesevis. Øen blev besøgt af selveste Napolion (i 1797) og Mussolini (i 1935) og kan godt minde lidt om Venedig med vandet rundt om øen, ingen biler og den eneste adgang til øen er via den lille færge og bådtaxi.

De Borromeiske Øer
De Borromeiske Øer inkluderer blandt andet Isola Bella med dens smukke rokoko-slot og spektakulære have

Der er adskillige restauranter og caféer langs vandet – og når du sidder dér midt i den store sø “Lago Maggiore” på den lille smukke ø “Isola Bella” og kigger ud på vandet med bjergene langt ude i horisonten, så ved du, hvorfor det er et yndet turistmål. At det er en velbesøgt ø ses dog desværre også på priserne på restauranterne og caféerne, da de godt ved, hvad de vil have for mad og drikkevarer. Men med den naturoplevelse som du får som turist, så gør det ikke så meget, da det et eller andet sted bliver dét værd.

Isola Madre

Naturmæssigt er Isola Madre første-klasse. Den har en smuk botanisk have med sjældne planter og eksotiske blomster, der lever hvide påfugle, papegøjer og fasaner, hvilket har en fortryllende charme med associationer til et tropisk land. Den botaniske have er bygget i begyndelsen af 1900-tallet og har en fantastisk flora, der er svært at finde andre steder. Haven er berømt for sine utrolige og spektakulære blomstrende Azalea, Rhododendron og Kamelia – men også for Pergolaer. Her finder du de største eksemplar i Europa af Kashmir Cypres og ceder/citron-træer.

Isola Madre giver den besøgende en følelse af ekstrem elegance i pleje af haver og interiører, der tilbyder en udsøgt kvalitet til de mest krævende turister. Derudover tæller øen også endnu et Borromeo-palads, der er sat op med møbler fra historiske huse i Borromeo familien og er kendetegnet ved sine smukke værelser, såsom Hall of Dolls, Hall of Seasons og én dedikeret til marionetteater. Øen er et ideelt sted at slappe af og nyde naturen i nogle timer. Det er den største ø af de tre øer – men ironisk nok den mindst besøgte. Der er også et par huse fra 1800-tallet – men det er ikke hovedattraktionen.

De Borromeiske Øer
Et færgeleje ved Maggioresøen

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori (Fiskernes ø) er den nordligste af øerne og den mest maleriske af de Borromeiske øer. Derudover er det den eneste af øerne, hvor der er permanente beboere. Et karakteristisk træk ved den gamle lille landsby er smalle gader med ét-etage huse med lange altaner, der traditionelt anvendes til tørring af fiskene fra øens indbyggere, der ernærer sig hovedsageligt af fiskeri og turisme.

Øens umiskendelige skyline er det spidse spir på “San Vittore kirke”, der er et nationalt monument, og som stadig har sine oprindelige vinduer fra 1100-tallet. Indeni San Vittore kirken finder du nogle malerier fra 1700-tallet og træbuster af apostlene Peter og Andreas (skytshelgener af fiskere). San Vittore kirken hæver sig over de røde tage på husene og kysten, der altid er fyldt med små både og en masse beboere. Der bliver endnu mere atmosfærisk om aftenen, når hele øen er diskret lyst op og et levende billede afspejles i de rolige vande i søen.

Ø-hop på Maggiore-søen

Det er ganske enkelt nogle fantastiske smukke øer, der dukker op midt i det krystalblå vand i Lago Maggiore. Alle er øer, der er tilgængelige for offentligheden ved hjælp af en lille færge, der sejler imellem dem.

De Borromeiske Øer
Det er en oplagt mulighed at tage på ø-hop mellem Maggioresøens smukke øer

Der er mulighed for at “hoppe” i og fra land og opleve hver enkel ø med deres individuelle skønhed lige fra de enestående botaniske haver til den spændende historie, der er ved paladserne, og til den kunst, der findes i og omkring paladserne.

Hvis du vil vide mere om ø-hop på Lago Maggiore, kan du læse endnu en artikel af Charlotte på hendes egen hjemmeside her.

Du kan også læse vores egne store guide til de norditalienske søer her.

Hvis du er på udkig efter informationer om ferieboliger og hoteller ved Maggioresøen, kan du se dem her. Læs blandt andet om, hvordan du kan bo i første række ved Maggioresøen på Hotel Cannobio her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere