5 forskelle på din ferie i Italien for 20 år siden og i dag

20 år og nu
Hvilke forskelle kan du som ferierejsende i Italien opleve i dag, sammenlignet med for 20 år siden? Det giver vi svar på i dette indlæg.

Her hos In-Italia har vi givet de rejselystne muligheden for at opleve det vidunderlige Italien på ferier siden 1999. Dengang som nu byder Italien på kunst, kultur og landskaber, der har eksisteret i tusindvis af år. På den måde lyder 20 år måske ikke af meget. Alligevel er der en del ting, som har ændret sig på din ferie i Italien for tyve år siden og i dag. Her er fem af dem:

Italienerne er blevet bedre til engelsk – og du er måske blevet bedre til italiensk

Besøgte du Italien for tyve år siden, var du velekviperet med en lille italiensk parlør, så du kunne gøre dig forståelig på hotellet, restauranten og det lokale marked. For kvinden, der den gang solgte dig tomater, kunne formentlig ikke tale et ord engelsk.

En lille marked i Italien

Sådan er det stadig blandt den ældre generation i Italien, mens langt flere af de yngre italiani i dag taler fint engelsk. Men hvis du som os ikke kan undvære Italien særlig lang tid ad gangen, så har du nok også for længst lært de mest basale italienske gloser!

Ellers kan du genopfriske dem i vores minipalør.

Du tager billeder med din telefon, men sender måske stadig et godt gammeldags postkort

Du ligger ved den krystalklare pool på den lille vingård med din bog og et glas vin indenfor rækkevidde. Fx her. Foran dig bølger bakkerne i det sene eftermiddagslys. Det er perfekt til et snapshot, så du hiver telefonen frem og sender et billede og en hilsen til vennerne derhjemme.

For tyve år siden fotograferede du med dit (store!) kamera og måtte vente flere uger på de fremkaldte billeder. Og skulle du sende en feriehilsen, skulle du først vælge det smukkeste postkort og dernæst forbi den lokale Ufficio Postale. Mere besværligt, men det har sin charme at sende postkort, og det kan du jo heldigvis endnu.

Du har opdaget, at det kulinariske Italien byder på mere end pizza og pasta

Italien er lig med pizza og pasta! Sådan er det nu, og sådan var det også for tyve år siden. Men dengang kendte du måske kun til pizza margherita og siden da har danskerne virkelig lært den italienske madkultur at kende for mere end bare pizza og pasta.

Er du ligesom os, elsker du garanteret italiensk mad

Er du ligesom os, elsker du garanteret både vildsvin, muslinger, burrata, trøfler, søpindsvin, salsiccia, artiskokker, pecorino, Aperol Spritz og, og, og… Garanteret så meget, at det også kommer på bordet hjemme i Danmark!

Du betaler i euro

“Ventidue mille sei cento et quarantacinque, per favore”.

22,645. Svimlende summer for en frokost på det lokale trattoria. Hvis det altså var i dag, og du skulle betale i euro.

Men for tyve år siden var beløbet helt realistisk, for dengang brugte Italien stadig den gamle møntfod lire. Italien begyndte at bruge eurosedler og -mønter i 2002 efter at være gået med i den europæiske møntunion i 1999. Men måske husker du stadig de smukke, gamle sedler med billeder af blandt andet Caravaggio og Raphael – og med de mange, mange nuller?!

Du går på opdagelse i byer og landskaber med telefonen som guide

”Til højre af den næste lille smøge, eller…? Er det først efter kirken? Burde den lille piazza ikke ligge lige her?” Hvis du i dag skal rundt i Roms kringlede gader, finder du sandsynligvis telefonen frem og tjekker Google Maps. For tyve år siden havde du en guidebog eller et stort sammenfoldeligt kort med. Det fyldte i tasken – og det afslørede dig lynhurtigt som turist!

Det er altid en god idé at fare en lille smule vild, når man er i Italien…

Men selvom det er smart med kortet på din telefon, så møder du på vores hoteller stadig værter, der finder det fysiske kort frem og giver sig tid til at tegne, fortælle og vise sig alle deres hemmelige yndlingssteder.

Og så husk i øvrigt: Det er altid en god idé at fare en lille smule vild, når man er i Italien…

In-Italias fødselsdag: 20 år med rejser til Italien

In-Italia fylder 20 år den 18. maj 2019. Derfor har vi samlet nogle af vores fortællinger fra de sidste 20 år:

Få for eksempel historien om, hvordan In-Italia blev grundlagt

In-Italias stamgæst anbefaler to autentiske agriturismi her

Du kan også læse om tre ferieboliger, der har været med siden In-Italias første år – og som stadig holder den dag i dag!

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere