Aragosta alla Catalana – catalansk hummersalat fra Alghero

Aragosta alla Catalana – catalansk hummersalat fra Alghero
Aragosta alla Catalana – catalansk hummersalat fra Alghero - er en klassiker ved Alghero på det østlige Sardinien

Jeg har lånt en opskrift på hummer fra min tante på Sardinien. Catalansk hummersalat er en klassiker ved Alghero på det nordvestlige Sardinien, som egner sig perfekt til en fremtidig sommermiddag med de nærmeste venner eller familie. Eftersom vi er i januar nu, er det således lidt tid til at blive god til at lave retten, men den kan naturligvis også spises på andre årstider.

På Sardinien serveres hummeren alla Catalana traditionelt enten til frokost eller som middagsanretning på italienernes store sommerfestdag ferragosto, der altid falder medio august. Så gør som sarderne, spis hummer den 15. august!

Fakta:
Tilberedning: ca. 40 minutter + efterfølgende 1-5 timer på køl.
Antal personer: 4-6

Ingredienser

  • 1 hummer, helst frisk frem for frossen
  • 2 store løg
  • 8 modne tomater (mellemstørrelse)
  • 2 appelsiner
  • 1/2 dl jomfru olivenolie
  • 1 citron
  • Salt og peber

Tilberedning
Læg hummeren i rigeligt kogende og saltet vand, og lad den koge i 20-30 minutter alt afhængig af størrelsen (tommelfingerregel: kogetid for hummer på 500 g er 10 minutter, dernæst beregnes 2 minutter ekstra per 100 g). Tag hummeren op og lad den køle af i en skål med koldt vand, eller blot på et skærebræt.

Mens hummeren køler af, så hak løgene fint, skær tomaterne i mundrette stykker, og skær fine fileter af appelsinerne (være grundig i dit arbejde: skær skallen af helt ind til kødet, fjern alt det hvide frugtkød og skindet og skær så fileterne ud med en skarp kniv ned mod midten mellem hver “båd”), og bland ingredienserne i en skål. Bland din dressing af en god olivenolie, god havsalt, friskkværnet peber og saften fra en citron. Husk at smage den til. Man kan eventuelt smage dressingen til med hummerens egen smagsgiver: koral (som æggene kaldes), der ligger som en sort-jadegrøn væske i hovedet, den kan med fordel opsamles med en teske og tilføres dressingen. Når dressingen er klar, hældes den over salaten, og denne sættes til side.

Når hummeren er kølet af, skæres den forsigtigt over på midten, således at du undgår at ødelægge kødet. Maven fjernes fra bag øjnene, den grønne lever og tarmen, der ligger ned langs ryggen som en sort streng, fjernes ligeledes, hvorefter hummeren skæres i mindre stykker. Husk også at forskære kløerne. Du kan eventuelt bruge et let gok fra en hammer eller en nøddeknækker til at kommer ind til det delikate kød i kløerne. Det kan anbefales at benytte en fjerkræssaks til arbejdet, da den letter arbejdet med at skære hummeren op.

Servering
Bland hummerstykkerne med de øvrige ingredienser, og lad det hvile tildækket og i køleskab mindst 1 time før servering, og allerhelst op til 5 timer.

Hvis du ønsker en mere sirlig servering, kan man vælge at fjerne hummerskallen og anrette hummerstykkerne oven på salaten og endelig pynte med citronskiver eksempelvis på et dekorativt ovalt fad.

Servér brød og behørigt bestik til!

Tags from the story
Written By
More from Mamma Luisa

Dessert-riskagen Torta di Riso fra Emilia-Romagna

Torta di Riso kaldes også Torta dell’Abbondanza, altså overflodsstærten, og stammer fra...
Read More

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *