Besøg marmorbruddene i Toscana

Carrara marmorbrud
Der er blevet brudt marmor ved Carrara siden romertiden.

I det nordvestlige hjørne af Toscana, tæt ved grænsen til Ligurien, ligger den farverige marmorby Carrara. I de Apuanske Alper nord for byen er det en unik oplevelse at besøge marmorbruddene og her se, hvordan den fine hvide og blågrå bjergart brydes.

Marmor til Augustus og Michelangelo

Der er blev brudt marmor i dette område i mere end 2000 år, hvor romerne som de første trak tonstunge marmorblokke ned til en nærliggende havn og udskibede dem til Rom. Om datidens og den første romerske kejser er skrevet: ”Augustus overtog en by af mursten og efterlod en by af marmor.”

Senere i renæssancen var det i marmorbjergene omkring Carrara, at Michelangelo udvalgte materialet til sine mesterværker. Også nu til dags bliver Carrara-marmoret stadig brugt ved verdens største og mest prestigefyldte byggerier som for eksempel operaen i Oslo.

David af Michelangelo
Marmorstatue af Kong David udformet i perioden 1501 – 1504 af Michelangelo er fremstillet af Carrara-marmor. Foto: Jörg Bittner Unna, CC.

Hårdt og risikofyldt arbejde

For romernes slaver var det utaknemmeligt og hårdt at arbejde i marmorbruddene. Med håndkraft tog det timevis at fratvinge bjerget blot et enkelt stykke marmor. I dag bruges der maskiner, som med effektive diamantskær med stor præcision kan skære store, tonstunge blokke ud. Arbejdet er derfor blevet lettere, men indebærer stadig mange risici. Ligeledes kræver det også i dag det rette håndelag at vriste de helt rigtige stykker marmor fri af bjerget. Se bare i den fascinerende videoen herunder, hvordan konduktøren dirigerer sine folk med afmålte håndbevægelser.

Der findes stadig flere hundrede aktive marmorbrud i bjergene omkring Carrara, hvorfra der dagligt fjernes mange tusinde tons marmor af forskellige slags. Det er dog kun en lille del af bruddene, som i dag kan levere den mest eftertragtede kvalitet.

Aktiviteten i marmorbruddene har efter 2000 år sat et markant præg på landskabet. Selv på lang afstand lægger man mærke til det arrede landskab, hvor det lyse marmor næsten kan ligne store felter af sne. Man vurderer, at dette område har leveret mere marmor end noget andet sted i verden.

Udflugt marmor
Guidet rundtur i Fantiscritti-marmorbruddet. Foto: Scott Brenner, CC.

Guidede marmor-udflugter

Vil du opleve bruddene tæt på, er det muligt selv at køre fra Carrara op til nogle af bruddene. Men der er dog også gode muligheder for at tage på udflugter i området med en autoriseret guide. Det kan anbefales, da du på disse kan komme ind på stedet, der ellers er lukket af for offentligheden. Desuden foregår udflugterne i firehjulstrækkere, som mere ubesværet kan klatre helt til tops ad de stejle “marmorveje”. I egen bil kan disse være en lidt hårrejsende oplevelse. Guiderne taler som regel et godt engelsk og fortæller ivrigt om bruddenes historie undervejs. Husk kameraet. Der venter mange flotte udsigter.

Læs mere om marmorets rolle i Italien

Marmorbrud
Trods hjælpen fra store maskiner, er arbejdet i et marmorbrud nu til dags heller ikke uden risici.

Andre seværdigheder i området

Der er så mange andre store seværdigheder i Toscana, der trækker i de besøgende, at det trods de nærliggende, berømte marmorbjerge ikke føles specielt turistet i Carrara. Tag dig derfor gerne tid til at spadsere en tur rundt i byens smalle gader for at opleve den autentiske italienske atmosfære her. Kør eventuelt også en tur til den charmerende lille by Colonnata, der er kendt for delikatessen Lardo di Colonnata – stykker af krydret spæk, som oprindeligt blev spist af marmorarbejderne.

Holder du af aktive ferier, kan du i det nordvestlige Toscana desuden nyde godt af et stort, velafmærket stisystem i det bjergrige landskab, som gemmer på mange store naturoplevelser til fods.

Få inspiration til en vandreferie i Toscana.

Kunne du tænke dig at holde ferie i dette smukke hjørne af Toscana? Hos In-Italia Rejser finder du mange håndplukkede ferieboliger i regionen, som er ideelle udgangspunkter for oplevelsesrige udflugter til marmorbjergene.

Læs mere om vores rejser til Toscana her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere af Mikkel H.

Lad propperne springe – Franciacorta vinfestival

Holder du af mousserende vin, bør du rejse til Franciacorta nær Milano....
Læs mere