Carrara og Toscanas hvide guld

Carrara marmorbrud
Der er blevet brudt marmor ved Carrara siden romertiden.

I det nordvestlige hjørne af Toscana, tæt ved grænsen til Ligurien, finder du den charmerende by Carrara. Byens historie er tæt knyttet til de store marmorbrud i bjergene lige nord for byen. Herfra er der i tidens løb leveret tonsvis af “hvidt guld” til hele verden.

Hvis du rejser til Toscana, er det en unik oplevelse at se, hvordan den fine hvide og blågrå bjergart stadig brydes her.

Marmor til Augustus og Michelangelo

Der er blev brudt marmor i dette område i mere end 2000 år. Det var romerne, der som de første trak tonstunge marmorblokke ud af bjergene og ned til en nærliggende havn for at udskibe dem til Rom. Om datidens og den første romerske kejser er skrevet: ”Augustus overtog en by af mursten og efterlod en by af marmor.”

Senere i renæssancen var det ligeledes i marmorbjergene omkring Carrara, at Michelangelo fandt materialet til nogle af sine største mesterværker. Også nu til dags bliver Carrara-marmoret stadig brugt ved verdens største og mest prestigefyldte byggerier som for eksempel operaen i Oslo. I Danmark finder du blandt andet marmor fra Carrara på gulvene i Københavns Lufthavn.

Marmorbrud ved Carrara. Foto: Patrick SchneiderUnsplash

Hårdt og risikofyldt arbejde

For romernes slaver var det utaknemmeligt og hårdt at arbejde i marmorbruddene. Med håndkraft tog det timevis at fratvinge bjerget blot et enkelt stykke marmor. I dag bruges der maskiner, som med effektive diamantskær med stor præcision kan skære store, tonstunge blokke ud. Arbejdet er derfor blevet lettere, men indebærer stadig betydelige risici.

Også i dag kræver det, at man har det rette håndelag for vriste de helt rigtige stykker marmor fri af bjerget. Se bare i den fascinerende videoen herunder, hvordan konduktøren (der har mistet nogle fingerspidser) dirigerer sine folk med afmålte håndbevægelser.

Der findes stadig flere hundrede aktive marmorbrud i bjergene omkring Carrara, hvorfra der dagligt fjernes mange tusinde tons marmor af forskellige slags. Det er dog kun en lille del af bruddene, som i dag kan levere den mest eftertragtede kvalitet.

Aktiviteten i marmorbruddene har efter 2000 år sat et markant præg på landskabet. Selv på lang afstand lægger man mærke til det arrede landskab, hvor det lyse marmor næsten kan ligne store felter af sne. Man vurderer, at dette område har leveret mere marmor end noget andet sted i verden.

Marmorbruddene præger landskabet. Foto: Michael MartinelliUnsplash

Guidede marmor-udflugter

Vil du opleve bruddene på din rejse til Toscana, er det muligt selv at køre fra Carrara op til nogle af bruddene. Men der er dog også gode muligheder for at tage på udflugter i området med en autoriseret guide.

De guidede ture kan anbefales, da du på disse kan komme ind på områder, der ellers er lukket af for offentligheden. Desuden foregår udflugterne i firehjulstrækkere, som mere ubesværet kan klatre helt til tops ad de stejle “marmorveje”. I egen bil kan disse være en lidt hårrejsende oplevelse. Guiderne taler som regel et godt engelsk og fortæller ivrigt om bruddenes historie undervejs. Vær klar med kameraet. Der venter mange flotte udsigter undervejs.

Læs mere om marmorets rolle i Italien

Trods hjælpen fra store maskiner, er arbejdet i et marmorbrud nu til dags heller ikke uden risici. Foto: Gianluigi MarinUnsplash

Udforsk marmorbyen Carrara

Der er mange andre store seværdigheder i Toscana, der trækker i de besøgende. Trods de nærliggende, berømte marmorbjerge føles det derfor ikke specielt turistet i Carrara. Tag dig derfor gerne tid til at spadsere en tur rundt i den gamle bydels smalle gader for at opleve den autentiske italienske atmosfære her.

En af de mest bemærkelsesværdige seværdigheder i den gamle, nordlige bydel er den imponerende Carrara Domkirke. Dette arkitektoniske mesterværk, også kendt som Duomo di Sant’Andrea, blev opført i det 11. århundrede og er et vidnesbyrd om byens betydning gennem århundrederne. Beundr de smukke facadeudskæringer og træd ind i katedralens storslåede interiør for at beundre vægmalerier og kunstværker.

I Carrara kan du også besøge et spændende museum, Museo Civico del Marmo. Du kan her se en ganske imponerende samling af skulpturer og blive klogere på marmorudvindingens teknikker.

Domkirken i Carrara er naturligvis et overflødighedshorn af marmor. Foto: Sailko, CC BY 3.0

Toscanske lækkerier og andre udflugtsmål

Mens du udforsker byens smalle gader, vil du også bemærke de maleriske pladser, som inviterer til afslapning og menneskekiggeri. Piazza Alberica er en af ​​de mest charmerende pladser i Carrara og er omgivet af elegante bygninger. Her kan du slappe af på en café og nyde en cappuccino eller et glas lokal vin, mens du tager atmosfæren ind.

Når sulten melder sig, er Carrara’s restaurantliv i det hele taget værd at udforske. Byen er kendt for sine kulinariske traditioner, hvor du kan opleve det autentiske toscanske køkken. Tag på en gastronomisk rejse og prøv lokale specialiteter som “testaroli” (en slags pandekage) serveret med pesto eller “panigacci” (en slags pandekagebrød) med forskellige fyldninger.

Kør eventuelt også en tur til den charmerende lille by Colonnata, der er kendt for delikatessen Lardo di Colonnata – stykker af krydret spæk, som oprindeligt blev spist af marmorarbejderne.

Hvis du ønsker at udforske endnu mere af Massa-Carrara provinsen, er der mange muligheder for det. Tag for eksempel på vandreture i de omkringliggende Apuanske Alper. Her venter der spektakulære udsigter på de talrige vandrestier. Eller kør eventuelt videre til andre spændende byer som Lucca, Pisa eller Firenze for at opleve mere berømt kulturhistorie på rejsen til Toscana.

Du kan også nøjes med at køre ned til til kysten for at tage en forfriskende dukkert fra den lange sandstrand umiddelbart vest for Marina di Carrara.

Rejser til Toscana med håndplukket hotel og billige flybilletter

Kunne du tænke dig at holde ferie i dette smukke hjørne af Toscana? Hos Escapeaway Rejser finder du mange håndplukkede ferieboliger i området, som er ideelle udgangspunkter for oplevelsesrige udflugter til marmorbjergene.

>> Se alle rejser til Toscana med Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere