Blev indbyggerne i Pompeji forgiftet?

Pompei gade
Et stort vulkanudbrud blev Pompeis endeligt, men måske var byen allerede farlig for indbyggernes helbred. Foto: Granham-H, CC.

Pompeji blev i år 79 e.Kr. ramt af et stort vulkanudbrud og på kort tid begravet under et tykt lag af sten og aske. Katastrofen kostede mindst et par tusinde mennesker livet. En ny dansk undersøgelse antyder, at indbyggernes liv i forvejen var truet på grund af giftigt drikkevand.

Gift i vandforsyningen

Oldtidens romere udviklede en avanceret vandforsyning, der forbedrede byernes sanitære forhold betydeligt i forhold til datidens standard. Der blev dog brugt bly i vandrørene, hvilket nogle historikere mener kan have givet indbyggerne i Rom og andre større byer alvorlige helbredsproblemer på grund af forhøjet blyindhold i kroppen og sågar i sidste ende have været medvirkende til Romerigets fald.

Lektor i kemi Kaare Lund Rasmussen fra Syddansk Universitet anser dog ikke denne hypotese for at være særligt sandsynlig, da kalkaflejringer i de fleste tilfælde hurtigt ville have forseglet rørene og mindsket afgivelsen af bly til drikkevandet markant.

Til gengæld viser den nye analyse fra Syddansk Universitet af en stump vandrør fra Pompeji, at det udover bly også indeholder et alarmerende højt niveau af metallet antimon. Dette metal giver en mere akut forgiftning end bly. Symptomerne på antimon-forgiftning inkluderer voldsom opkast, diarre samt lever- og nyreskader. I de værste tilfælde kan man få hjertestop.

Pompei vulkan
Det var Vesuvs aske, som ødelagde Pompeji. Men måske var vulkanen i forvejen ved at forgifte byens indbyggere. Foto: Pug Girl, CC.
Pompei ofre
Afstøbningerne af de mennesker, der blev fanget i byen Vesuvs udbrud, er det bevis på en katastrofen, som gør mest indtryk på de fleste besøgende i dag. Foto: Hardo Müller, CC.

Større risiko tæt ved Vesuv

Analysen af ét lille stykke vandrør er dog ikke nok til, at Kaare Lund Rasmussen tør fastslå med sikkerhed, at antimon-forgiftning har været udbredt i Pompeji eller et generelt problem i Romerriget.

Der er dog stor sandsynlighed for, at netop indbyggerne i Pompeji i årtier var udsat for en forhøjet koncentration af antimon i drikkevandet alene på grund af byens nærhed til vulkan Vesuv. Nær vulkaner forekommer der således ofte et naturligt indhold af antimon i grundvandet.

Oplev Pompeij på en rejse til Campania

Rejser du til regionen Campania i det sydlige Italien, kan en udflugt til Pompeij varmt anbefales. Med den dramatiske historie i baghovedet er det en fascinerende at gå en tur i de gamle gader i resterne af byen, som er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Pompeij er dog bare ét af mange højdepunkter, du kan opleve på en rejse til Campania. Dette er således også regionen, der rummer en af verdens smukkeste kyststrækninger, Amalfikysten, og pulserende Napoli.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere