Castagnaccio della Garfagnana – toscansk kastanjekage

Castagnaccio della Garfagnana – toscansk kastanjekage
Castagnaccio della Garfagnana – toscansk kastanjekage - kaldes også baldino, ghirighio eller pat(t)ona

Denne efterårskage kaldes også baldino, ghirighio eller pat(t)ona. Det er en lidt besynderlig kage, der dog er ret nem at lave, hvis man kan finde kastanjemel, og jeg har taget den med, fordi den på mange måder er indbegrebet af efterår med sine farver og fade smag, og så er den typisk for det oprindelige italienske køkken i de bjergrige regioner.

Ifølge den oprindelige toscanske opskrift på Castagnaccio skal kagen bages i en lav kobberform, men en lav springform kan også gøre det. Det er vigtigt, at melet er det såkaldte “farina dolce”, som man finder i handlen i Italien i slutningen af november. Har man ikke mulighed for at skaffe melet dér, hvor det produceres – og det har vi jo sjældent herhjemme, skal man blot være opmærksom på, at melet er bedst, når det er fint, let og naturligt sødt og altså så friskt som muligt, da kastanjemel, der har ligget for længe bliver grynet og fad.

En romantisk legende fortæller, at rosmarinbladene, der anvendes for at tilføre kagen duft, udgjorde en kærlighedseliksir, og at ungersvenden, der spiste skønjomfruens kage straks ville forelske sig i hende og bede om hendes hånd.

Så vogt jer, ungersvende!

Fakta:
Tilberedning: 50 min
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 400 g kastanjemel
  • 500 g vand
  • 30 g valnøddekerner, hakkede
  • Skallen af en appelsin, finthakket
  • 1 frisk rosmarinkvist, bladene finthakkes
  • Olivenolie
  • Salt

Tilberedning
Bland kastanjemelet og en knivspids salt med vandet; det er en god idé at hælde vandet i lidt ad gangen, mens man rører eller ælter dejen. Når dejen er æltet sammen, hældes den i en tærteform (højden skal være ca. 1,5 cm). Væd overfladen med en smule olivenolie, fordel nødder, appelsinskal og rosmarin dekorativt henover. Kagen er nu klar til at blive bagt.

TIP til variation: man kan i stedet for valnøddekernerne og appelsinskallen anvende (ca. 80 g) pinjekerner og (ca. 50 g) rosiner, men også rosmarinkviste. I denne version udblødes rosinerne i lunkent vand (vandet hældes naturligvis fra og rosinerne vrides en smule), inden en del af dem tilføres dejen og resten anvendes til dekoration.

Bag kagen i ca. 40 minutter ved 180° C.

Servering
Server denne noget fade og tørre kage med en smule frisk creme fraiche eller ricotta, en sød dessertvin som den italienske vin santo og naturligvis i godt selskab; så falmer efteråret i de smukkeste farver.

Skrevet af
Mere af Mamma Luisa

Prøv den berømte hverdagsklassiker: siciliansk pastaret med løg

Leder du efter en velsmagende, nem hverdagspastaret, der vil vække minder om...
Læs mere

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *