Lær at lave en klassisk italiensk ciambellone-kringle

Ciambellone
Ciambellone-kringlen er en rigtig klassisk italiensk kage, der gør sig fremragende på kagebordet, men også – som man har for vane i Italien – på morgenmadsbuffeten

Denne kringle er en rigtig klassisk italiensk kage, der gør sig fremragende på kagebordet, men også – som man har for vane i Italien – på morgenmadsbuffeten, hvor man ofte vil se den måske i en variation med Nutella, eller måske med appelsinsmag, eller måske med en naturlig frisk citronsmag.

Appelsin, Nutella eller citron, kagen skal være luftig og blød, og helst så man kan dyppe den i en god kraftig caffellatte eller i eftermiddagsteen.

Fakta:
Tilberedning: 10 + 40 minutter
Antal personer: 8-10 (randkage)

Ingredienser:

  • 250 g hvedemel, type 00
  • 250 g sukker
  • 130 g vand eller eksempelvis appelsinsaft, hvis man vil have smagen den vej
  • 130 g ekstra jomfru olivenolie (så smagsneutral som mulig) – erstat evt. med anden smagsneutral olie
  • 3 æg
  • 1 ps tørgær
  • SMAG: Vaniljekorn af en halv stang og evt. en håndfuld rosiner og/eller en smule rom, eller citronskal af halv citron eller lidt citronlikør eller med smag af appelsin, som ovenfor foreslået i form af appelsinsaft og evt. appelsinskal.
  • 2 spsk mørk, usødet kakaopulver
  • Smør til formen

Tilberedningen
Pisk æg og sukker grundigt sammen til en skummende “snaps”. Tilsæt dernæst olivenolie, vand, evt. lidt rom eller anden flydende smagstilsætning a la citronsaft/appelsinsaft, rør dernæst mel i og til sidst gær og efter smag rosiner eller citronskal mm., og bland det hele grundigt sammen.

Sæt ovnen til 180º C.

Smør en randform eller brødform med smør og hæld ¾ af dejen deri. I den resterende ¼ portion dej tilsættes kakaopulver, så det fordeles jævnt. Dernæst topper man formen op med denne sidste portion dej, og rører med cirkelbevægelser dejen ned i den hvide dej med spidsen af en kniv, således at man efterlader et marmoragtigt mønster. Denne sidste del kan udelades, således at man ikke blander kakao i dejen og dermed ikke skaber denne marmoreffekt.

Selvom dejen synes for flydende, skal der ikke tilføres mere mel. Konsistensen bidrager til et yderst let og luftigt resultat.

Bag kagen i ca. 40 minutter i en forvarmet ovn. Prøv evt. efter med en strikkepind efter 30 minutter.

Afslutningsvis, når kagen er kølet en smule af, kan man vælge at pynte den med flormelis eller som man ofte har for vane i Italien, kandiserede bær eller kandiseret citrusskal eller måske smurt med lækker appelsinmarmelade og dekoreret med smukke sukkerkugler, hvis man vælger appelsinvarianten.

Apropos variationer, så ser man som nævnt ofte denne kage på morgenbordet i Italien, og derfor findes der varianter derude, hvori der også indgår eksempelvis Nutella og andre mere morgenmadsorienterede smagsnuancer…kun fantasien sætter grænser i de italienske hjem.

Serveringsforslag:
Kagen er oplagt til at dyppe i eftermiddagskaffen, caffellatten eller teen.

Written By
More from Mamma Luisa

Panettone – julekage med kandiseret frugt og rosiner fra Lombardiet

Oprindeligt er denne kage en juletradition fra Lombardiet og anses som symbol...
Read More

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *