Colosseums ukendte historier afsløres i en ny udstilling

Du kan gå på opdagelse i Colosseums mere ukendte historier i museets nye udstilling "Colosseum: Et ikon"
Du kan gå på opdagelse i Colosseums mere ukendte historier i museets nye udstilling "Colosseum: Et ikon"

Vidste du, at Colosseum i 1600-tallet var en yndet destination for botanikere på grund af de mange plantearter, der havde slået rod blandt ruinerne? Så tidligt som i 1643 begyndte naturforskere at lave detaljerede kataloger over Colosseums mange plantearter og noterede hele 337 forskellige arter.

Eller vidste du, at Pave Sixtus 5. i slutningen af 1500-tallet forsøgte at omdanne Colosseum til en uld-fabrik med uldproduktion på arenaens gulv og beboelse i de øverste etager? Men på grund af de enorme omkostninger forbundet med projektet blev det opgivet, efter at Pave Sixtus 5. døde i 1590.

Eller vidste du, at arenaen i det 13. århundrede blev brugt som en fæstning af den magtfulde romerske Frangipani-familie? Frangipani-familien kontrollerede dele af Colosseum i begyndelsen af det 12. århundrede, og byggede blandt andet en række tunneler fra Colosseum til andre af Frangipani-familiens boliger i området, indtil de måtte opgive deres greb om amfiteatret, ​​da Pave Innocens 4. overtog stedet midtvejs gennem det 13. århundrede.

Ny udstilling er lige åbnet

Hvis du ikke allerede vidste alt dette, har du nu mulighed for at få indblik i disse mindre kendte sider af det verdensberømte amfiteater i Rom, som bliver åbenbaret i en ny udstilling kaldet “Colosseum: Et ikon”.

Colosseum ved forårstid
Colosseums indre med de underjodiske gange
Amifteatret beundret indefra
Den mægtige arena set udefra ved forårstid

Udstillingen, der åbnede onsdag i denne uge på den mellemste etage i amfiteatret og som bygger på adskillige års omhyggeligt og vedholdende arkæologisk arbejde, vil vare helt indtil januar næste år.

Et af verdens mest besøgte monumenter

Med over 6 millioner besøgende hvert år er Colosseum ét af verdens mest besøgte monumenter.

Opførelsen af Colosseum begyndte i år 72 e. Kr. under kejser Vespasian og blev færdiggjort i år 80 under Vespasians søn, Titus. Ved sin færdiggørelse var Colosseum det største romerske amfiteater i verden med en længde på 188 meter, en bredde på 156 meter og en højde på 57 meter.

Under det romerske imperium og mottoet “brød og skuespil” (panem et circenses) blev Colosseum – der dengang var kendt som Det Flaviske Amfiteater – et spektakulært teater med plads til mellem 50.000 og 80.000 tilskuere, der fra deres pladser kunne overvære udstillinger af eksotiske dyr, henrettelser af fanger, gladiatorkampe, opførelser af dramaer, dyrejagter og endda også – ved særlige lejligheder – udkæmpelse af søslag (kaldet naumachia på latinmellem krigsfanger og andre fanger dømt til døden.

Læs meget mere om det verdensberømte amfiteater i Rom her

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere