Dessert-riskagen Torta di Riso fra Emilia-Romagna

Der skal bruges 200 g ris til 1 omgang af dessert-riskagen Torta di Riso
Der skal bruges 200 g ris til dessert-riskagen Torta di Riso

Torta di Riso kaldes også Torta dell’Abbondanza, altså overflodsstærten, og stammer fra Bologna. Det er en dejlig dessertkage, der er lavet helt uden mel, udelukkende bestående af ris for fylde. Endelig er opskriften nem at gå til, selvom kagen har over 10 ingredienser.

Jeg kunne finde på at spise denne kage sammen med en frisk frugtkompot på abrikos eller en god klat creme fraiche eller måske endda med en blanding af mascarpone og flødeskum… mulighederne er lange med en så relativt neutral tærte som denne eller dekoreret med appelsinskiver, hakkede mandler, mere citronskal…

Her følger mine råd om, hvordan du kan tilberede den lækre kage. God fornøjelse!

Fakta:
Tilberedning: ca. 60 min (30 min forberedelse + 30 min bagetid og der i mellem nogle timers hviletid).
Antal personer: 1 tærte/ 10-12 personer

Ingredienser:

  • 200 g ris
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 100 g sukker
  • 50 g kandiseret citrusfrugt
  • 50 g søde mandler
  • 1 usprøjtet citron, kun skallen
  • 3 æg
  • ½ l mælk
  • ½ l vand
  • 1 knivspids salt
  • 50 g smør
  • Smør og mel til formen
  • ½ glas mandellikør eller kirsebærlikøren Maraschino

Tilberedningen:
Sæt mælken og vandet til at koge i en gryde sammen med sukker, vanilje, citronskal (fintrevet) og salt. Hæld dernæst risen i mælken og kog den ved lav flamme til risen er velkogt, men der stadig er væde tilbage. Lad nu risen hvile i nogle timer til, den er kølet helt af. Når risen er kold, røres æggene i et efter et, og til sidst røres også smør, hakkede mandler og kandiseret frugt i.

Bland det hele grundigt sammen og hæld det i en smørsmurt tærteform, der siden er strøet med mel. Sæt tærten i en forvarmet ovn ved ca. 180-200 ºC og lad den bage i ca. 30 minutter.

Når kagen er bagt, pensles den med likør: mandellikør, Maraschino eller anden likør efter eget valg.

Fif til serveringen
Kagen er bedst afkølet, og kan dekoreres med florlet flormelis eller man kan med en tandstikker ridse flotte mønstre i overfladen, straks den er ude af ovnen. I nogle kommuner omkring Bologna finder man for vane at bade (!) kagen i likør (efter eget valg) efter at den er bagt og så spise den dagen derpå…

Kagen kan ellers med fordel serveres sammen med et glas passito-vin, altså en gylden dessertvin, der er lavet på tørrede druer med et stort sukkerindhold. Besøg din lokale italienske vinhandler for fif og flasker.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere af Mamma Luisa

Lær at lave toast med kyllingeleverpaté – crostini con i fegatini

Denne gang er jeg taget til det toscanske landsted Agriturismo Le Querciole...
Læs mere

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *