Drømmen om Italien finder du på en agriturismo på landet

Agriturismo i Italien
Få ting får dig til at opleve det ægte Italien så hjerteligt, som at bo på en agriturismo i en eller flere af de italienske regioner.

Under store dele af min opvækst har jeg måttet høre på min fars ønske om at han – når han var gået på pension – sammen med min mor skulle flytte ned til en italiensk landsby, åbne et lille B&B og leve resten af livets glade dage under den strålende italienske sol. Jeg tror, at der er mange, som deler hans drøm – billedet af det romantiske Italien forstærkes yderligere, når du forestiller dig selv stående midt i et bølgende, grønt bakke-landskab, omgivet af vinrænker og cypresser, og med duften af solmodne tomater et sted i baggrunden.

Livet på landet
Drømmen om Italien indbefatter ofte et hus på en bakke, måske et sted i Toscana…

Nu er det jo lettere sagt end gjort – at åbne en egen business i Italien er ikke verdens mest enkle sag, da det indebærer en hel del uforståelig italiensk bureaukrati. Men. Der findes en løsning – du kan faktisk gøre drømmen om livet på landet i Italien til virkelighed. Og dét uden nogen form for praktisk besvær – nemlig som gæst på en agriturismo.

Hvad er en agriturismo?

Så hvad er da en agriturismo, tænker du måske? Ordet er en sammensætning af to italienske ord – agricoltura som betyder landbrug, og turismo, som betyder turisme – og det forklarer præcist, hvad det er, nemlig en ferie på landet. Agriturismo er en type turisme som, i Italien, har udviklet sig mere og mere de seneste 40 år, og i dag findes der over 20.000 landbrug i landet, som tilbyder sine gæster at vivere la campagna – det vil sige leve landlivet på en enkel måde, langt borte fra byens støj og hurlumhej.

Takket være de mange agriturismo´er har mange italienske landsby-samfund formået at bevare en stor del af de små, historiske og traditionelle landbrug, som ofte befinder sig i svært tilgænglige områder. Faktiskt er det sådan, at en stor del af agriturismo-landbrugene ligger på bakker eller bjerge, hvor andre landbrug, som kræver store arealer og produktionssystemer, aldrig ville kunne bygges op. Agriturismo´er favoriserer i stedet produktionssystemer af mindre dimensioner, hvilket ofte involverer de miljøer, som omgiver dem – alt fra skove og hav til (nærheden til) historiske byer og antikke mindesmærker.

Vespa i Florens
På trods af, at i princippet alle agriturismo´er ligger ude på landet, så er der også mange, som ligger tæt på byer med meget at se og opleve. Her et lille torv i Firenze.

Agriturismo er altså en måde, hvorpå du på tæt hold kan lære de steder at kende, hvor den italienske kultur fødtes og blev udviklet – og hvor der fortsat findes en masse skatte at opdage!

Behøver du at hjælpe til med landbruget, når du bor på en agriturismo?

Nu tror du måske, at det her med at spendere ferien på en bondegård indebærer, at du skal tidligt op for at malke køerne og samle æg ind fra hønsegården – men hvis det er tilfældet, så har du taget fejl! Selv når bondgården er fuldt aktiv – det kan være en vingård, hvor der produceres egen vin, en lille fabrik, hvor der laves olivenolie i mindre skala, eller en gård med dyr, hvor du kan ride, hvis du vil – så er der ingen, som forventer, at du skal rulle skjorteærmerne op og hjælpe til – hvis du ikke vil naturligvis! Jeg vil aldrig glemme, da jeg var på besøg på en vingård og lærte om, hvordan man siden umindelige tider havde fremstillet vin på gården – og da de spurgte, om nogen var interesserede i at hjælpe til, var jeg ikke sen til at hoppe ned i den store træbalje og trampe druerne med mine bare fødder. Det var en fantastisk oplevelse!

Trampa vin i Italien
Du behøver ikke hjælpe til med arbejdet på bondgården – men vil du, så kan du! Og der findes jo værre jobs end at træde ned i en tønde med vindruer…

Mange agriturismo´er har i dag en pool på stedet og tilbyder eksempelvis madlavningskurser eller rundture med vinsmagning– så din eneste opgave på ferien er at bestemme dig for, hvilken måde du vil nyde dagen på.

Det bedste ved at bo på en agriturismo? Maden!

Burrata med grönsaker
Italiensk mad er enkel, men fuld af fantastisk smag. Der behøves ikke meget mere end burrata, grøntsager og olivenolie for at sætte festen igang – og er de fremstillet på egen gård, bliver det ekstra godt!

Måske er det allerede underforstået, men jeg siger det alligevel: bor du på en gård som selv dyrker sine grøntsager, avler sine egne dyr, producerer sin egen olivenolie og fremstiller sin egen vin – da vil du garanteret spise godt! I italiensk madkultur er det nonna (mormor/farmor), som regerer – og da mange agriturismo´er er familieejede, er det ikke usædvanligt, at det er just hende, du finder i køkkenet.

Da råvarerne ofte fremstilles på egen gård, består måltiderne ikke bare af lokale, traditionelle retter fra området – de er også sæsonbetonede, hvilket er yderligere en garanti for en smagsfest.

Og ikke nok med det – ofte kan du købe agriturismo´ens egne varer direkte på gården, og du kan dermed komme hjem med flere flasker vin og olivenolie i bagagen til næsten ingen penge! Så festen kan, med andre ord, fortsætte på hjemmeplan!

Behøver du flere argumenter?

Listen over, hvorfor du bør overveje at bo på en agriturismo næste gang du vælger at tage til Italien, kan gøres uendelig lang, men for at afslutte denne artikel vil jeg nævne disse tre:

Traktor i vinfältet
Ved at bo på en agriturismo støtter du også bevarelsen af italiensk kultur og små landbrug…

Lev som de lokale: Husker du den drøm om Italien, som jeg nævnte i indledningen? Den indbefatter i høj grad et ønske om at leve som italienerne gør, noget som man ikke kan undgå at gøre på en agriturismo. Du lærer de lokale at kende, og får del i deres hverdag på en måde, som man ikke gør det inde i byerne.

Meget for pengene: I sammenligning med et almindeligt hotel er det ofte billigere at bo på en agriturismo – og for tiden findes der alt fra enkle og genuine bondegårde til gårde med mere luksus og flair. Du kan måske ikke forvente dig samme type af service på en agriturismo som på et hotel (det er eksempelvis svært at holde en 24-timers reception, eller room service, igang på en bondgård), men du kan derimod forvente dig et mere personligt ophold med stor italiensk gæstfrihed.

Beliggenhed: Du kommer til at se steder, som du ellers aldrig havde opdaget. Du kan sidde på en terrasse, eller i en have, med udsigt ud over det utroligt smukke italienske landskab. Du kan vælge at bo på en agriturismo, uanset hvor i landet, du befinder dig, fra Lombardiet i nord till Apulien i syd, og uanset hvor i landet, du befinder dig, vil du kunne udleve ihvertfald en del af den italienske drøm.

At bo på en agriturismo er som at befinde sig i hjertet af kulturen – mere italiensk end dét bliver det ikke!

Vil du bo på en agriturismo næste gang, du er i Italien?

Da anbefaler vi dig at kigge ind på vores side om vingårsferie på landet og agriturismo her, hvor du kan finde vores agriturismo´er rundt om i hele Italien. Du er naturligvis også velkommen til at ringe til os på 33151313 og tale med en af vores eksperter om de forskellige muligheder eller skrive til os på info@escapeaway.dk

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere