Eksotiske Apuliens 5 farver

Apuliens farver
Støvlelandets hæl Apulien minder meget om resten af Italien, og alligevel er denne eksotiske region helt anderledes. Det gælder både landskabet, maden og arkitekturen. Lad Apulien udfordre dine sanser.

Støvlelandets hæl Apulien minder meget om resten af Italien, og alligevel er denne eksotiske region helt anderledes. Det gælder både landskabet, maden og arkitekturen. Lad Apulien udfordre dine sanser.

Apulien er et andet Italien! Den eksotiske region helt nede i hælen af Støvlelandet byder på et enestående Italien, som du aldrig har oplevet det før: Her er farverne mere intense, arkitekturen overrasker og det kulinariske udbud taler til smagsløg, som søger kvalitet og udfordring. Kort sagt: Eksotiske Apulien overrumpler sanserne.

Med sin massive koncentration af besøgsværdige kystbyer, spændende bygningsværker, eksotiske landskaber og særprægede landsbyer egner Apulien sig især til rundrejse for det maksimale oplevelsesudbytte. Med udgangspunkt i egne erfaringer og lokalkendskab anbefaler jeg på det varmeste at flyve til Napoli, leje en bil og sætte kursen mod eksotiske Apulien, som blot ligger ca. 2 timer væk.

Undervejs anbefaler jeg interesserede at gøre ophold en nat eller to i den oversete rå og bjergrige naboregion Basilicata: besøg den enestående labyrintiske klippeby Matera, eller Venosa og Trivigno, hvis du hellere vil lade dig lokke af de landskabsmæssige rammer.

Eksotiske Apulien er skarp i farverne. I det følgende vil jeg illustrere, hvorfor Apuliens livsbekræftende og markante farver vil kunne dække ethvert behov for at opleve et anderledes Italien!

Hvid

Masserie
Apuliens karakteristiske masserie er pompøse og monumentale herresæder, ofte hvidkalkede, som stikker op overalt i landskabet. En masseria er typisk fra 1700- eller 1800-tallet og fungerede nærmest som et selvstændigt lille bysamfund med egenproduktion og egen kirke.

Ostuni
Ostuni – også kaldet Den hvide By

Mange af disse masserie er i dag restaurerede med nænsom hånd og indrettede til fine og autentiske overnatningssteder. Dette er en af de bedste måder at opleve det ægte og historiske Apulien på. Du kan bo i en masseria ved Ostuni, Fasano, Ceglie Messapica og Ugento.

Læs om de to pragtfulde byer Ostuni og Otranto i det sydlige Apulien her.

Ostuni
Kunstnerbyen Ostuni kaldes med rette Den Hvide By, da alle byens huse er hvidkalkede. Den arabisklignende by ligger yndefuldt på toppen af tre bakker, hvorfra du kan skue ud over Adriaterhavet, som ligger ca. 6 km væk.

Trulli
Trulli’er er kegleformede kalkstensbygninger, hvis oprindelse er meget usikker og sagnomspundet … og man gætter videre den dag i dag. Bygningerne, som både kan have formål som fx beboelse, værksted og religiøst tilholdssted, er kendetegnende ved, at kalkstenene ikke er sat sammen med mørtel, men sidder i spænd.

Læs vores populære artikel om byen Alberobello og trulli´erne her.

Trulli’erne findes i hobetal og er primært koncentrerede i Itria-dalen i det centrale Apulien med den absolut mest massive tilstedeværelse i byen Alberobello, som huser mere end 1500 trulli’er. Den mindeværdige oplevelse at overnatte i en trullo kan realiseres i Alberobello, Castellana Grotte eller Fasano.

Alberobello med dens karakteristiske hustype trullo'en
Alberobello med dens karakteristiske hustype trullo’en

Ost & mejeriprodukter
I Apulien har befolkningen en tradition for at spise ost hver dag og integrere deres mange oste i den daglige madlavning. Prøv en af regionens EU-kvalitetsstemplede oste, fx Caciocavallo – en pæreformeret ost lavet på komælk, eller Canestrato – typisk apuliesisk fåreost, som lagres i kurve.

Castellana-grotterne
I drypstenshulerne Grotte di Castellana venter en oplevelse af den anden verden. Disse hvide underjordiske grotter er mere end 3 km lange og 70 meter dybe. Når solens stråler finder vej ned gennem hullerne, opleves ubeskrivelige scenarier, som selv et moderne spejlreflekskamera ikke kan gengive. Her langt under jorden er den absolut største seværdighed Den Hvide Grotte.

Gargano-halvøens kyst
Klipperne på kyststrækningen langs den grønne Gargano-halvø i det nordlige Apulien er meget kalkholdige og pryder derfor halvøen med sin kridhvide farve.

Vieste
Den hvide klippe ved Vieste

Den hvide klippekyst kulminerer med den kæmpe fritstående klippe for enden af en lang sandstrand ved byen Vieste eller de hvide klipper ved Baia delle Zagare.

Rød

Rødvin
Apulien har en mangeårig tradition for vindyrkning og er sågar sammen med Sicilien Italiens mest vinproducerende region. Dette skyldes i høj grad Apuliens store frugtbare kyststrækninger og let forarbejdelige bakkedrag modsat naboregionernes stenede jordbund. Apulien har i mange år solgt det meste af deres vin som opblandingsvin (tankvin) til fine franske og nord- og mellemitalienske vine med oprindelsesbetegnelse. Dette har de været nødsaget til på grund af ringe forretningsmetoder og distributionsforhold, foruden manglende mod på at satse på kvalitetsvindyrkning frem for kvantitet. Dette billede er heldigvis delvist vendt og nu får de røde sorter Primitivo (elegant og kropsrig) og Negroamaro (kraftig, barsk og rustik smag) mere anerkendelse. Regionen har stadig kun en forholdsvis lille mængde DOC-vine og derfor ligger der stadig et stort kvalitetspotentiale gemt.

Jordbund
Mange steder i Apulien er jordbunden rød – en kulør der mest af alt minder om en mellemting mellem ild og ler. Et interessant motiv er den røde jordbund, hvorfra grågrønne oliventræsskulpturer stikker op af jorden, mens oldgamle stengærder omkranser hele scenariet. Apulien udnytter jordbunden kreativt – de har nemlig stor tradition for kunsthåndværk og stentøj – især i barokbyen Lecce.

Rød jordbund i Apulien
Rød jordbund i Apulien

Castel del Monte
Kejser Federik II lod i sin storhedstid i 1200-tallet den bombastiske og uindtagelige borg Castel del Monte bygge af kalksten og rosa marmor, og den indtager en fascinerende rødlig glød i aftenskumringen. En bemærkelsesværdig ottekantet bygningskonstruktion udregnet efter matematiske principper og som stadig summer af uopklaret mystik. Når du nærmer dig Castel del Monte, minder den mest af alt om en kæmpemæssig kongekrone, der svæver over landskabet i 540 meters højde over havet.

Grøn

Oliventræer
Apulien huser Italiens ældste oliventræer og mange af dem har mere end 3000 år på bagen. Disse fabelagtige træskulpturer indtager derfor utvivlsomt førstepladsen som alderspræsidenterne i Apuliens mangfoldige natur.

Gargano-halvøens Nationalpark
Som en diametral modsætning til det blå hav og de hvide kalkrige klipper gemmer Gargano-halvøen også på en frodig og grøn nationalpark. Fx har det himmelstræbende bøgetræ, som ellers er en sjældenhed på disse sydlige breddegrader, ekstremt gode vækstbetingelser og kan blive meget høje.

Gargano nationalpark
Gargano nationalpark blev oprettet i 1991 for at værne om det unikke og smukke sammensurium af former og farver i kyststrækningen, bjergene, sletten, skovene og middelhavsvegetationen

Agriturismo
Apuliens landskab er i særdeleshed afvekslende: den frugtbare region kan bl.a. bryste sig af at have Italiens største lavslette efter Po-sletten i Norditalien – denne står i fin kontrast til Le Murge og Itria-dalens bølgende bakkelandskab. Mulighederne for at tage del i det skønne landskab er mange og ud over de specielle masserie foreslår vi at bo på en agriturismo. Dette kan du gøre i Ischiatella på Gargano-halvøen eller ved Den Hvide By Ostuni.

Gul

Frisk pasta
En af de ældste og mest elskede pastatyper i Apulien er orecchiette (små ører), som er runde med en lille fordybning og ru på bagsiden. Fordybningen gør at pastaen omfavner saucen. Orecchiette består såmænd kun af vand, durummel og salt.

Få Mamma Luisas populære opskrift på Orecchiette con le cime de rape her.

Brød
Med mere end 300 forskellige dyrkede kornsorter i Apulien har regionen oldgamle traditioner for brødbagning i alskens former og størrelser. Fx er brød fra byen Altamura i 2003 blevet blåstemplet med den europæiske kvalitetsbetegnelse DOP. Brødet udmærker sig ved at være bagt i stenovn, som kun påfyldes med egetræ.

Orecchiette - den kendte pasta fra Apulien
Orecchiette – den kendte pasta fra Apulien

Olivenolie
Apulien er Italiens mest olivenolieproducerende region og hele fem producenter har modtaget den prestigefyldte europæiske kvalitetsbetegnelse DOP for deres produkt.

Solen
Det føles som om solen i særdeleshed begunstiger Apulien. De varme gule stråler følger dig overalt og gør regionen allermest besøgsværdig hele foråret eller efteråret – således undgår man sommerens gloende varme og turisthorderne langs kysten.

Blå

Havet
Apuliens kystlinje er konstant varierende mellem lange finkornede sandstrande, dramatiske klippestrækninger og små laguner med krystalklart azurblåt vand. Prøv fx at sejle ind i grotterne under byen Polignano a Mare eller dase på stranden ved Pescoluse, som også kaldes Italiens Maldiver.

Kystbyerne:
Polignano a Mare
Autentisk og sjælefuld kystby, hvor den gamle bydel med torvepladser og stemningsfulde spisesteder er bygget oven på en klippeafsats.

Otranto
Byen kan bryste sig af et enestående historisk centrum og en fin sandstrand midt i byen. Fra Otranto er der den korteste afstand mellem Italien og Albanien, blot 58 km.

Santa Maria di Leuca
Apuliens sydligste punkt med en farverig strandpromenade og sydlandsk leben. Byens karakteristiske fyrtårn og betagende havudsigt lægger op til romance og lader tiden stå stille et øjeblik.

Polignano a Mare
Polignano a Mare byder på dramatiske klippestrækninger og små laguner med krystalklart azurblåt vand

Monopoli
Charmerende kystby med stemningsfuld havn og krogede gader. Kyststrækningen uden for byen byder på fine sandstrande, klipper og gennemsigtigt vand og midt i det hele ligger det majestætiske munkekloster Santo Stefano.

Gallipoli
Byen, som ligger på en halvø, har et velbevaret og bazarlignende historisk centrum, hvor man føler sig hensat til fordums tid. Lad jer ikke afskrække af byens skæmmende forstæder – Gallipoli betyder nemlig den smukke by på græsk.

Tremiti-øerne
Øgruppen Tremiti (med tryk på første stavelse) ligger nord for Gargano-halvøen og hører med til nationalparken på Gargano-halvøen. Kun to af de fire øer og småskærene er beboede: Den største ø er San Domino og hovedøen, som man også sejler til, Isola di San Nicola. Disse eksotiske øer byder på små fiskerlejer, eksotiske landskaber, grotter og en uindtagelig fæstning på toppen af lodrette klipper. Tremiti-øerne, som ligger ca. 20 km fra Apuliens fastland, var oprindeligt én stor ø – men er siden splittet op af jordskælv. Den fjerntliggende ø Pianosa hører administrativt også til øgruppen.

Fisk & skaldyr
Med sine 800 km kystlinje fordelt på Adriaterhavskysten mod øst og den Joniske Kyst mod vest udmærker Apulien sig med sine talrige fiskespecialiteter. Blandt de mest populære finder du blåmuslinger, rå ansjoser, sardiner, makrel og adskillige slags blæksprutter.

Få inspiration til din feriebolig i Apulien her. Hvis du er på jagt efter den perfekte feriebolig til børnefamilier i Apulien, bør du læse med her.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere