Ferie i utraditionelle italienske storbyer

Torino med de mægtige Alper i baggrunden
Torino med de mægtige Alper i baggrunden

Når vi skal have en lille pause fra hverdagens trummerum og jag, ender en stor del af os med tage en forlænget weekend til en storby. I diverse storbyer kan vi blive beriget med kunst og kulturtilbud, vi kan blive bespist på besøgsværdige og forkælende restauranter, og ikke mindst kan vi nemt komme til disse metropoler af oplevelser.

Men hvorfor er det altid byer som London, Paris og Barcelona og i Italien; Rom, Firenze og Venedig, som står øverst på vores ønskeliste over storbyferier? Lader vi os svømme hen i de billeder, vi har set – at stå foran Buckingham Palace i London, bestige Eiffeltårnet i Paris, indånde Gaudí i Barcelona, mærke guddommeligheden i Peterskirken i Rom, fordybe sig i renæssancekunst i Firenze og sejle i gondol i Venedig – eller er det simpelthen, fordi vi tror og har hørt, at disse er de mest velegnede byer til denne type ferie?

Læs mere om vores rejser til Rom her.

I denne artikel vil jeg forsøge at vise, at du sagtens kan blive beriget, bespist og komme nemt til tre andre storbyer i Italien og endda slippe for mængden af turister, som følger i kølvandet på valget at holde ferien i ovennævnte byer.

Torino

Oplev hovedbyen i regionen Piemonte, der er byen for foden af Alperne, hvor meget italiensk kultur har taget sin begyndelse såsom produktionen af FIAT biler, Nutella, italiensk film og dét at sidde og nyde en aperitif inden maden. En forlænget weekend fra torsdag til mandag i denne spændende norditalienske by kunne se ud på følgende måde:

Torsdag: Afrejse og indkvartering
Afgang fra København til Milano og videre med tog til Torino, som tager under to timer fra stationen i Milano. Hvad angår hotel eller feriebolig i Torino, anbefaler jeg dig at besøge vores side om Torino, hvor du kan læse om alle vores hoteller og ferieboliger i byen eller ringe til os på 33151313 og tale med en af vores eksperter.

Fredag: Tid til at opleve det fashionable og kongelige Torino
Midtpunktet for Torinos pulserende liv er den fashionable indkøbsgade Via Roma med sine mange både eksklusive, men også almindelige butikker og smukke arkader – og er det sted, hvor den shoppeglade turist sagtens kan fortabe sig et par timer. Via Roma strækker sig fra Torinos hovedbanegård Porta Nuova til Palazzo Reale, og på sin vej gennem gaden støder du på to af byens smukkeste pladser, Piazza San Carlo og Piazza Castello. På sidstnævnte plads ligger palæ Palazzo Madama, som rummer kunstmuseet Museo Civico di Arte Antica, og barokkirken San Lorenzo, som tidligere var kongefamiliens kirke.

På den nærliggende plads af samme navn ligger Palazzo Reale, hvor det er muligt at opleve en guidet tur rundt i de kongelige gemakker, samt nyde de kongelige haver, som ligger bag paladset. Tæt på paladset på Piazza San Giovanni ligger byens Domkirke i renæssancestil og ved siden af denne klokketårnet. Af særlig interesse inde i kirken er Capella della Sacra Sindone (Det Hellige Ligklædes Kapel), som er et fornemt eksempel på barok arkitektur.

Lørdag: Tid til ægyptisk kunst, italiensk films historie og det grønne Torino langs Po-floden
Tæt på Via Roma ligger Palazzo dell’Academia delle Scienze, hvor byens ægyptiske museum har til huse. Museet har den største samling af ægyptiske artefakter uden for Ægypten. Byen kan også bryste sig af at huse Museo Nazionale del Cinema, som er det nationale filmmuseum i Italien og ligeledes et af de vigtigste i resten af verden. Museet holder til i Mole Antonelliana, som er et himmelstræbende tårn med en firkantet grundplan og et højt spir, der er blevet Torinos vartegn. Bygningen har taget navn efter dens ophavsmand arkitekten Alessandro Antonelli, og skulle oprindeligt have været en synagoge, men er aldrig blevet brugt til dette formål. Ved dens færdiggørelse i 1889 var det den højeste murstensbygning i verden med sine 167 meter, og i dag er den stadig Torinos højeste bygning.

Floden Po strømmer smukt gennem Torino
Floden Po strømmer smukt gennem Torino
Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger
Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger
En af Torinos smukke, gamle gader
En af Torinos smukke, gamle gader

Efter endnu et par timer i kulturens verden kan det være dejligt at slappe af i det grønne. Det bedste sted at gøre dette i Torino er i Parco del Valentino, som er en dejlig grøn park, hvor du kan starte med en spadseretur, inden du spiser din frokost eller nyder en caffellatte i en af de mange snackbarer og restauranter, der ligger langs Po-floden. Under frokosten kan du nyde stilheden og udsigten ved floden. Inden aftensmad kan du med fordel sætte dig på en af de mange smukke cafeer i byen og nyde en aperitif. Det var nemlig i Torino, at produktionen af Vermouth i midten af 1800-tallet tog sin begyndelse og denne spæde start er siden blevet til den verdensomspændende succesfulde virksomhed Martini, som vi kender i dag. Det at nyde en aperitif er stadig en tradition i byen og holdes stolt i hævd.

Søndag: Biler, fodbold eller de Olympiske Vinterlege
Det er ikke kun Martini, der startede sin succes i Torino. En af Italiens mest succesfulde eksportvarer – bilerne fra producenten FIAT (Fabbrica Italiana di Automobili Torino) blev grundlagt her i 1899, hvilket gjorde det nærliggende at lægge museet netop dedikeret til biler her i byen – Carlo Biscaretti di Ruffa Museo dell’Automobile. På museet er udstillet ikke mindre end 150 originale biler. Heriblandt den første FIAT bil som i 1907 vandt verdens længste bilvæddeløb mellem Paris og Beijing. En af byens tidligere FIAT-fabrikker hedder Lingotto, og efter at produktionen blev flyttet andetsteds er fabrikken blevet omdannet til centrum for mange forskellige aktiviteter, såsom messer og kunstudstillinger à la Kødbyen i København.

Er du mere til fodbold end til biler, kan du besøge byens stadion Stadio delle Alpi, hvor serie A-holdet Juventus har hjemmebane og måske endda få fornøjelsen af at nyde stemningen under en ægte italiensk fodboldkamp. I 2006 var Torino vært for de Olympiske vinterlege. Inden legene gik i gang, gjorde man en del for at gøre det historiske centrum parat til de mange gæster, hvilket gav området et facadeløft, som du stadig kan nyde godt af. Ønsker du at besøge nogle af byerne, hvor vinterlegene foregik, kan du tage til enten Bardonecchia, Pinerolo eller Sestriere, som alle ligger ca. 100 kilometer væk fra Torino.

Mandag: Den søde smag af chokolade og afrejse
Inden turen igen går til Milano med toget og videre til København, kan du bruge de sidste par timer på endnu en slentretur i det historiske centrum. Desuden må du ikke gå glip af at prøvesmage noget af den lækre chokolade – eventuelt byens stolthed Gianduiotti, som produceres i regionen og som findes i diverse specialbutikker og cafeer rundt omkring i byen. Er din søde tand stor, kan du købe et ChocoPass, som giver en muligheden for at smage det bedste chokolade, byen har at tilbyde i historiske cafeer og pasticceria’er (konditorier).

Bologna

Bologna er ud over at være hovedby i regionen Emilia-Romagna, en kulinarisk interessant by, universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove. En storbyferie i denne kulturelle midtitalienske by fra torsdag til mandag kunne se ud på følgende måde.

Torsdag: Afrejse og indkvartering
Afgang fra København til Bologna og indkvartering på et af vores mange gode hoteller i byen. Du kan læse om alle vores hoteller og ferieboliger i Bologna her eller ringe til os på 33151313 for at tale med en af vores eksperter.

Fredag: Kunst og slentretur i det historiske centrum
Når du går rundt i byens centrum, er der to sammenhængende pladser, du ikke kan komme udenom – byens hovedtorv Piazza Maggiore og Piazza del Nettuno med den berømte fontæne Fontana di Nettuno fra 1500-tallet med en muskelsvulmende Neptun. Efter at have oplevet disse byrum i det fri, findes der to seværdigheder, som er et besøg værd. Den ene er kirken San Petronio, og det andet er Palazzo d’Accursio.

San Petronio er Bolognas største kirke, og da den blev bygget, håbede byens borgere, at den ville blive større end Peterskirken i Rom. Drømmen blev dog ikke virkelighed, da nogle af midlerne skulle bruges til at bygge det nærliggende Palazzo Archiginnasio, som en gang var et af Bolognas berømte universitets vigtigste bygninger, og nu huser byens bibliotek.

Palazzo d’Accursio hedder også Palazzo Comunale, hvor du på første sal kan se salene “Sala Ercole” og “Sala Rossa”. Herfra har du et smukt udsyn over Piazza Maggiore. På anden sal findes kunstmuseet Museo Morandi, som mest af alt udstiller billeder af bysbarnet Giorgio Morandi. I huset findes også en enorm trappe, som blev bygget således, at du kan køre op ad den med hestevogn. Hvis du bliver træt i fødderne, er det muligt at nyde en espresso eller cappuccino i den hyggelige café i stueetagen i Palazzo del Podestà.

Lørdag: Shopping, universitets-stemning og kunst
Hvis du godt kan lide at shoppe, er der to steder i Bologna, du må og skal besøge. Det ene er det eksklusive shoppingcenter Galleria Cavour, hvor du kan finde mærker såsom Armani, Versace, Gucci osv. Centret ligger tæt på Palazzo Archiginnasio. Hvis dit budget er mere beskedent, findes der Via Ugo Bassi, som har alt, hvad hjertet kan begære af tøj, makeup og sko – og både billige og dyre butikker. Via Ugo Bassi ligger tæt på Bolognas universitet, som blev grundlagt i 1000-tallet og dermed er Europas ældste universitet. I kvarteret ligger mange hyggelige barer og cafeer. Det kan også kraftigt anbefales at aflægge et besøg på Bolognas berømte friluftsmarked, kaldet “La Piazzola”, der finder sted fredag og lørdag. Du kan læse min kollega Marcus´ spændende artikel om det legendariske marked her.

Hvis du efter sin powershopping trænger til lidt kultur, ligger Pinacoteca Nazionale tæt på universitet, og her kan du nyde en spændende og alsidig samling af italiensk malerkunst. Især bør du ikke gå glip af Rafaels mesterværk “Skt. Cecilias henrykkelse” eller Peruginos “Madonna i Himlen”. Trænger du til mere kultur, kan du tage en tur i teatret, for eksempel i Teatro Comunale, hvor der ofte opføres opera.

Søndag: Hyggelig søndagsstemning og de berømte tårne
Mens du nyder den hyggelige søndagsstemning i byen, er det blevet tid til at gå en tur under byens berømte arkader “I Portici”. Der findes i alt 35 km. arkader rundt omkring i byen, som kan være et dejligt sted at gå i ly for regnen eller i skygge fra den bagende sol. Arkaderne blev bygget, så gæster udefra netop kunne sove tørt, når de kom på besøg i byen.

Bologna er en universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove
Bologna er en universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove
Bolognas legendariske marked La Piazzola
Bolognas legendariske marked La Piazzola
Udsigt fra tagterrassen på hotel San Donato
Udsigt fra tagterrassen på hotel San Donato, som er et af de hoteller, du kan booke hos In-Italia

På Piazza di Porta Ravegnana ligger byens to berømte “skæve tårne”. Opførelsen af tårnene startede i Middelalderen, hvor der på et tidspunkt fandtes 180 tårne. I dag er der dog kun en halv snes tilbage. To slægter kappedes især om at bygge de største og smukkeste tårne – Asinelli og Garisenda – og det er disse to tårne, der nu er de mest berømte. Fundamentet til Torre Garisenda viste sig under opførelsen at være for svagt og tårnet blev kun 48 meter højt, hvilket var lavere end først planlagt. Det svage fundament gør desuden, at tårnet den dag i dag hælder ca. tre meter til den ene side. Torre degli Asinelli står stadig i sin fulde højde på 97 meter, og hælder kun ca. en meter. Det er muligt at besøge dette tårn og fra toppen har du en fantastisk udsigt over byen.

Bologna er kendt for sit gode køkken, og man kan nyde en tallerken “tagliatelle al ragù” (den lokale kødsovs) på en af de mange restauranter i den gamle bydel, og for at fuldende oplevelsen indtage en drink på Le Stanze, som er en både hip cocktailbar og stemningsfuld kaffebar. Den er indrettet i familien Bentivoglios kapel fra 1500-tallet med fresker og kæmpe kandelabre. I mange kredse har baren ry for at være blandt de flotteste og hotteste barer i hele Italien. Indretningen er i særdeleshed vellykket, fordi Le Stanze har formået at kombinere historiske detaljer med vintage og moderne islæt og farver.

Mandag: Shopping og afrejse
Så er det tid til at få de sidste indtryk af byen. Hvis du ikke har købt alle de ting, du ønsker at tage med hjem, er de større forretninger åbne således, at de sidste indkøb kan gøres, inden turen igen går hjem til København.

Napoli

Nyd nogle dage under sydlige himmelstrøg i hovedbyen i regionen Campania, som omtales som Syditaliens hovedstad med sit livlige gadeliv, dens kunst og musik og ikke mindst det azurblå hav. En forlænget weekend fra fredag til tirsdag i denne pulserende syditalienske by kunne for eksempel se ud på følgende måde:

Fredag: Afrejse og indkvartering
Afgang fra København til Napoli og indkvartering i byen. Du kan læse om alle vores hoteller og ferieboliger i Napoli her eller ringe til os på 33151313 og tale med en af vores eksperter på området.

Lørdag: Oplev nogle af Napolis kunstskatte og byens hjerte
Start dagen med besøg på for eksempel Museo Archeologico Nazionale, som er specialiseret i fund fra oldtiden og/eller Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte, som fremviser kongelejligheder og samtidskunst. Efter nogle timer med museumsbesøg er det tid til at opleve byens ældste og mest berømte kvarter – Spaccanapoli-kvarteret. I dette kvarter ligger byens domkirke, og bybilledet præges af specialbutikker med blandt andet bøger og smykker.

Hvis det ellers er muligt, kan aftenen bruges til at nyde en forestilling i Teatro San Carlo, som er Italiens største og et af de fineste i verden. Indenfor er det dækket af guld og rødt fløjl, og har en akustik, som går for at være næsten perfekt.

Søndag: Tid til at slentre langs vandet
Et af Napolis store plusser – i forhold til andre italienske storbyer såsom Milano og Rom – er dens placering tæt på vandet. Du skal derfor unde dig en hel dag til at slentre langs vandet, hvor du kan lade dig betage af bugtens smukke panorama med den kæmpe vulkan Vesuv i baggrunden og opleve den lille havn Santa Lucia med mondæne hoteller og eksklusive cafeer og restauranter.

Vue over Napoli-bugten oppe fra Vomero-kvarteret
Vue over Napoli-bugten oppe fra Vomero-kvarteret
Til trods for sønderbombningen af byen i slutningen af 2. Verdenskrig, har Napoli formået at bevare mange af sine historiske levn, såsom den store borg Castel Nuovo, der ligger ned til havnen.
Til trods for sønderbombningen af byen i slutningen af 2. Verdenskrig, har Napoli formået at bevare mange af sine historiske levn, såsom den store borg Castel Nuovo, der ligger ned til havnen.
Napoli er fyldt med smukke monumenter; her med udsigt til Napolibugten bagved
Napoli er fyldt med smukke monumenter; her med udsigt til Napolibugten bagved

Ud for havnen, forbundet med en mole, kan du besøge øen Megaride med Castel dell’Ovo, hvor der afholdes skiftende kunstudstillinger. Trænger du til at slappe af i det grønne, kan du gøre dette sammen med lokalbefolkningen i parken Villa Communale, som strækker sig langs havnepromenaden.

Mandag: Oplev det mondæne Napoli
Hvis du er royalt interesseret, kan du besøge Palazzo Reale, hvis majestætiske hall med tvillingetrappe er en arkitektonisk perle. Flere af de fornemme sale har frit udsyn over Napolis havn. Paladset ligger på Piazza del Plebiscito, hvor også kirken Basilica di San Francesco di Paolo befinder sig. Fra pladsen kan du få et smukt udsyn over bugten og her sidde og betragte folkemængden.

Kort fra pladsen ligger Caffé Gambrinus tæt på den luksuriøse handelsgade Via Ghiaia. Cafeen serverer efter sigende byens dyreste kaffe i en overdådig 1800-tals interiør, som er bevaret i både den “stående” café og den siddende thesalon. Er du til mere luksus, kan du besøge det overdækkede shoppingstrøg Galleria Umberto I med mosaikgulve og eksklusive butikker.

Tirsdag: Tid til de sidste indtryk og afrejse
Hvis tiden er til det, inden turen igen går hjem til København, kan denne sidste dag med fordel bruges pål at få købt de sidste ting, mærke byens til tider kaotiske puls og få spist en ægte pizza. Det er jo fra Napoli, at pizzaen stammer, og på Piazza Sannazzaro i Mergellina-kvarteret skal man efter sigende kunne få de bedste!

Læs mere om storbyferie i Napoli i min kollega Mitzis populære artikel her.

Flere tips til din ferie i Italiens utraditionelle storbyer?

Så ring til os på telefon 33151313 og tal med en af vores eksperter, der kender de nævnte byer ud og ind, eller skriv til os her.

På denne side kan du læse alt om storby-ferie i Italien, både traditionelle og utraditionelle storbyer.

Tags from the story
, ,
Written By
More from Marie B.

Få skøn pool og have i Sorrentos centrum

Hotel Antiche Mura ligger ved det centrale torv i Sorrento og hotellets...
Read More

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *