Ferie i utraditionelle italienske storbyer

Torino med de mægtige Alper i baggrunden
Torino med de mægtige Alper i baggrunden

Når vi skal have en lille pause fra hverdagens trummerum og jag, ender en stor del af os med tage en forlænget weekend til en storby. I diverse storbyer kan vi blive beriget med kunst og kulturtilbud, vi kan blive bespist på besøgsværdige og forkælende restauranter, og ikke mindst kan vi nemt komme til disse metropoler af oplevelser.

Men hvorfor er det altid byer som London, Paris og Barcelona, folk tager til? Og i Italien byer som Rom, Firenze og Venedig? Er det fordi vi tror og har hørt, at disse er de mest velegnede byer til en storbyferie fyldt med oplevelser?

Du kan sagtens blive beriget, bespist og komme nemt til tre andre dejlige storbyer i Italien – og endda slippe for mængden af turister, som følger i kølvandet på valget at holde ferien i ovennævnte byer.

Torino

Oplev hovedbyen i regionen Piemonte, der er byen for foden af Alperne, hvor meget italiensk kultur har taget sin begyndelse såsom produktionen af FIAT biler, Nutella, italiensk film og dét at sidde og nyde en aperitif inden maden.

Shopping, kunst og kultur

Midtpunktet for det pulserende liv i Torino er den fashionable indkøbsgade Via Roma med sine mange både eksklusive, men også almindelige butikker og smukke arkader – og er det sted, hvor den shoppeglade turist sagtens kan fortabe sig et par timer. Via Roma strækker sig fra Torinos hovedbanegård Porta Nuova til Palazzo Reale, og på sin vej gennem gaden støder du på to af byens smukkeste pladser, Piazza San Carlo og Piazza Castello. På sidstnævnte plads ligger palæ Palazzo Madama, som rummer kunstmuseet Museo Civico di Arte Antica, og barokkirken San Lorenzo, som tidligere var kongefamiliens kirke.

På den nærliggende plads af samme navn ligger Palazzo Reale, hvor det er muligt at opleve en guidet tur rundt i de kongelige gemakker, samt nyde de kongelige haver, som ligger bag paladset. Tæt på paladset på Piazza San Giovanni ligger byens Domkirke i renæssancestil og ved siden af denne klokketårnet. Af særlig interesse inde i kirken er Capella della Sacra Sindone (Det Hellige Ligklædes Kapel), som er et fornemt eksempel på barok arkitektur.

Tæt på Via Roma ligger Palazzo dell’Academia delle Scienze, hvor byens ægyptiske museum har til huse. Museet har den største samling af ægyptiske artefakter uden for Ægypten. Byen kan også bryste sig af at huse Museo Nazionale del Cinema, som er det nationale filmmuseum i Italien og ligeledes et af de vigtigste i resten af verden. Museet holder til i Mole Antonelliana, som er et himmelstræbende tårn med en firkantet grundplan og et højt spir, der er blevet Torinos vartegn. Bygningen har taget navn efter dens ophavsmand arkitekten Alessandro Antonelli, og skulle oprindeligt have været en synagoge, men er aldrig blevet brugt til dette formål. Ved dens færdiggørelse i 1889 var det den højeste murstensbygning i verden med sine 167 meter, og i dag er den stadig den højeste bygning i Torino.

Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger
Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger

Gastronomi, sport og biler

Efter endnu et par timer i kulturens verden kan det være dejligt at slappe af i det grønne. Det bedste sted at gøre dette i Torino er i Parco del Valentino, som er en dejlig grøn park, hvor du kan starte med en spadseretur, inden du spiser din frokost eller nyder en caffe latte i en af de mange snackbarer og restauranter, der ligger langs Po-floden. Under frokosten kan du nyde stilheden og udsigten ved floden. Inden aftensmad kan du med fordel sætte dig på en af de mange smukke cafeer i byen og nyde en aperitif. Det var nemlig i Torino, at produktionen af Vermouth i midten af 1800-tallet tog sin begyndelse og denne spæde start er siden blevet til den verdensomspændende succesfulde virksomhed Martini, som vi kender i dag. Det at nyde en aperitif er stadig en tradition i byen og holdes stolt i hævd.

Det er ikke kun Martini, der startede sin succes i Torino. En af Italiens mest succesfulde eksportvarer – bilerne fra producenten FIAT (Fabbrica Italiana di Automobili Torino) blev grundlagt her i 1899, hvilket gjorde det nærliggende at lægge museet netop dedikeret til biler her i byen – Carlo Biscaretti di Ruffa Museo dell’Automobile. På museet er udstillet ikke mindre end 150 originale biler. Heriblandt den første FIAT bil som i 1907 vandt verdens længste bilvæddeløb mellem Paris og Beijing. En af byens tidligere FIAT-fabrikker hedder Lingotto, og efter at produktionen blev flyttet andetsteds er fabrikken blevet omdannet til centrum for mange forskellige aktiviteter, såsom messer og kunstudstillinger.

Er du mere til fodbold end til biler, kan du besøge byens stadion Stadio delle Alpi, hvor serie A-holdet Juventus har hjemmebane og måske endda få fornøjelsen af at nyde stemningen under en ægte italiensk fodboldkamp. I 2006 var Torino vært for de Olympiske vinterlege. Inden legene gik i gang, gjorde man en del for at gøre det historiske centrum parat til de mange gæster, hvilket gav området et facadeløft, som du stadig kan nyde godt af. Ønsker du at besøge nogle af byerne, hvor vinterlegene foregik, kan du tage til enten Bardonecchia, Pinerolo eller Sestriere, som alle ligger ca. 100 kilometer væk fra Torino.

>> Find din ferie til Torino

Bologna

Bologna er ud over at være hovedby i regionen Emilia-Romagna, en kulinarisk interessant by, universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove.

Smukke torve og aktitektur

Når du går rundt i byens centrum, er der to sammenhængende pladser, du ikke kan komme udenom – byens hovedtorv Piazza Maggiore og Piazza del Nettuno med den berømte fontæne Fontana di Nettuno fra 1500-tallet med en muskelsvulmende Neptun. Efter at have oplevet disse byrum i det fri, findes der to seværdigheder, som er et besøg værd. Den ene er kirken San Petronio, og det andet er Palazzo d’Accursio.

San Petronio er den største kirke i Bologna, og da den blev bygget, håbede byens borgere, at den ville blive større end Peterskirken i Rom. Drømmen blev dog ikke virkelighed, da nogle af midlerne skulle bruges til at bygge det nærliggende Palazzo Archiginnasio, som en gang var et af Bolognas berømte universitets vigtigste bygninger, og nu huser byens bibliotek.

Palazzo d’Accursio hedder også Palazzo Comunale, hvor du på første sal kan se salene “Sala Ercole” og “Sala Rossa”. Herfra har du et smukt udsyn over Piazza Maggiore. På anden sal findes kunstmuseet Museo Morandi, som mest af alt udstiller billeder af bysbarnet Giorgio Morandi. I huset findes også en enorm trappe, som blev bygget således, at du kan køre op ad den med hestevogn. Hvis du bliver træt i fødderne, er det muligt at nyde en espresso eller cappuccino i den hyggelige café i stueetagen i Palazzo del Podestà.

Kunst og shopping

Hvis du godt kan lide at shoppe, er der to steder i Bologna, du må og skal besøge. Det ene er det eksklusive shoppingcenter Galleria Cavour, hvor du kan finde mærker såsom Armani, Versace, Gucci osv. Centret ligger tæt på Palazzo Archiginnasio. Hvis dit budget er mere beskedent, findes der Via Ugo Bassi, som har alt, hvad hjertet kan begære af tøj, makeup og sko – og både billige og dyre butikker. Via Ugo Bassi ligger tæt på Bolognas universitet, som blev grundlagt i 1000-tallet og dermed er Europas ældste universitet. I kvarteret ligger mange hyggelige barer og cafeer. Det kan også kraftigt anbefales at aflægge et besøg på det berømte friluftsmarked i Bologna, kaldet “La Piazzola”, der finder sted fredag og lørdag.

Hvis du efter sin powershopping trænger til lidt kultur, ligger Pinacoteca Nazionale tæt på universitet, og her kan du nyde en spændende og alsidig samling af italiensk malerkunst. Især bør du ikke gå glip af Rafaels mesterværk “Skt. Cecilias henrykkelse” eller Peruginos “Madonna i Himlen”. Trænger du til mere kultur, kan du tage en tur i teatret, for eksempel i Teatro Comunale, hvor der ofte opføres opera.

Bologna er en universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove
Bologna er en universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove

Oplev de historiske tårne

På Piazza di Porta Ravegnana ligger de to berømte “skæve tårne” i Bologna. Opførelsen af tårnene startede i Middelalderen, hvor der på et tidspunkt fandtes 180 tårne. I dag er der dog kun en halv snes tilbage. To slægter kappedes især om at bygge de største og smukkeste tårne – Asinelli og Garisenda – og det er disse to tårne, der nu er de mest berømte. Fundamentet til Torre Garisenda viste sig under opførelsen at være for svagt og tårnet blev kun 48 meter højt, hvilket var lavere end først planlagt. Det svage fundament gør desuden, at tårnet den dag i dag hælder ca. tre meter til den ene side. Torre degli Asinelli står stadig i sin fulde højde på 97 meter, og hælder kun ca. en meter. Det er muligt at besøge dette tårn og fra toppen har du en fantastisk udsigt over byen.

Gastronomi i verdensklasse

Bologna er kendt for sit gode køkken, og man kan nyde en tallerken “tagliatelle al ragù” (den lokale kødsovs) på en af de mange restauranter i den gamle bydel, og for at fuldende oplevelsen indtage en drink på Le Stanze, som er en både hip cocktailbar og stemningsfuld kaffebar. Den er indrettet i familien Bentivoglios kapel fra 1500-tallet med fresker og kæmpe kandelabre. I mange kredse har baren ry for at være blandt de flotteste og hotteste barer i hele Italien. Indretningen er i særdeleshed vellykket, fordi Le Stanze har formået at kombinere historiske detaljer med vintage og moderne islæt og farver.

>> Find din ferie til Bologna

Napoli

Nyd nogle dage under sydlige himmelstrøg i hovedbyen i regionen Campania, Napoli, som også omtales som “Syditaliens hovedstad” med sit livlige gadeliv, dens kunst og musik og ikke mindst det azurblå hav.

Kunst og teater

Start dagen med besøg på for eksempel Museo Archeologico Nazionale, som er specialiseret i fund fra oldtiden og/eller Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte, som fremviser kongelejligheder og samtidskunst. Efter nogle timer med museumsbesøg er det tid til at opleve byens ældste og mest berømte kvarter – Spaccanapoli-kvarteret. I dette kvarter ligger byens domkirke, og bybilledet præges af specialbutikker med blandt andet bøger og smykker.

Hvis det ellers er muligt, kan aftenen bruges til at nyde en forestilling i Teatro San Carlo, som er Italiens største og et af de fineste i verden. Indenfor er det dækket af guld og rødt fløjl, og har en akustik, som går for at være næsten perfekt.

Gåture ved vandet

Et af de store plusser ved Napoli – i forhold til andre italienske storbyer såsom Milano og Rom – er dens placering tæt på vandet. Du skal derfor unde dig en hel dag til at slentre langs vandet, hvor du kan lade dig betage af bugtens smukke panorama med den kæmpe vulkan Vesuv i baggrunden og opleve den lille havn Santa Lucia med mondæne hoteller og eksklusive caféer og restauranter.

Vue over Napoli-bugten oppe fra Vomero-kvarteret
Vue over Napoli-bugten oppe fra Vomero-kvarteret
Til trods for sønderbombningen af byen i slutningen af 2. Verdenskrig, har Napoli formået at bevare mange af sine historiske levn, såsom den store borg Castel Nuovo, der ligger ned til havnen.
Til trods for sønderbombningen af byen i slutningen af 2. Verdenskrig, har Napoli formået at bevare mange af sine historiske levn, såsom den store borg Castel Nuovo, der ligger ned til havnen.
Napoli er fyldt med smukke monumenter; her med udsigt til Napolibugten bagved
Napoli er fyldt med smukke monumenter; her med udsigt til Napolibugten bagved

Ud for havnen, forbundet med en mole, kan du besøge øen Megaride med Castel dell’Ovo, hvor der afholdes skiftende kunstudstillinger. Trænger du til at slappe af i det grønne, kan du gøre dette sammen med lokalbefolkningen i parken Villa Communale, som strækker sig langs havnepromenaden i Napoli.

Paladser og piazzaer

Hvis du er royalt interesseret, kan du i Napoli besøge Palazzo Reale, hvis majestætiske hall med tvillingetrappe er en arkitektonisk perle. Flere af de fornemme sale har frit udsyn over Napolis havn. Paladset ligger på Piazza del Plebiscito, hvor også kirken Basilica di San Francesco di Paolo befinder sig. Fra pladsen kan du få et smukt udsyn over bugten og her sidde og betragte folkemængden.

Kort fra pladsen ligger Caffé Gambrinus tæt på den luksuriøse handelsgade Via Ghiaia. Caféen serverer efter sigende byens dyreste kaffe i en overdådig 1800-tals interiør, som er bevaret i både den “stående” café og den siddende te-salon. Er du til mere luksus, kan du besøge det overdækkede shoppingstrøg Galleria Umberto I med mosaikgulve og eksklusive butikker.

>> Find din ferie til Napoli

>> Find din ferie til Italien

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere