Firenze hinsides turiststrømmen

Firenze
Firenze er en fantastisk by at gå på opdagelse i sammen med en bedste ven eller veninde - og byen bliver endnu mere interessant, hvis du finder frem til de mere genuine dele af den. Her giver jeg dig mine tips.

At komme som turist til en by, hvor du aldrig har været før, kan være overvældende. Du vil gerne have nok tid til at se alt det, som “du bør se” i byen – men du vil sikkert også gerne finde frem til den der ægte stemning i byen, dén, som de lokale indbyggere lever i, i deres hverdag. At finde frem til disse gemmesteder i en by, hinsides turiststrømmen, kan være svært som nyankommen. Men her kommer mine insider-tips til Firenze – bagom kulisserne. God fornøjelse.

Oltrarno

Gennem Rom løber Tiberen. Verona har sin Adige. I Torino strømmer Po. Og i Firenze hedder floden Arno. Fælles for alle disse byer, med floder som løber igennem dem, er, at de har to sider – en side med floden, der oftest er fuld af seværdigheder, handelsgader og hoteller. Og så den anden side, hvor du finder den rigtige del af byen. Den side, som har beholdt den italienske charme. Den side, hvor byens indbyggere faktisk bor og lever. Den side, hvor du ikke betaler overpriser for en espresso. I Firenze hedder denne genuine del af byen Oltrarno, to sammensatte ord – oltre og Arno – som helt enkelt kan oversættes til hinsides Arno. Her kan du forvilde dig bort i små gyder og hyggelige gader og opleve den rene italienske atmosfære, vi alle søger på en rejse til Italien. Et must ved et besøg i Firenze.

Oltrarno i Florens
Det er i Oltrarno, du finder de hyggeligste gyder, torve og gader i Firenze. Lad dig selv fare vild – på vejen finder du garanteret en plads, du forelsker dig i.

Piazza della Passera

Piazza della Passera
Piazza della Passera udgør en oase i byen, og det er også dér, hvor ét af Firenzes bedste trattorioer – 4 Leoni – ligger.

Firenze, præcis som de fleste italienske byer, er fyldt med torve. De ligger ofte foran de kendte kirker, såsom domkirken Basilica di Santa Maria del Fiore, eller den lidt mindre – men lige så populære – kirke, Santa Croce. Disse torve er fantastiske på deres måde, men de er også invaderede af store turistgrupper, hvilket gør det svært at indsuge den ægte italienske atmosfære. Der findes dog et torv, som ligger gemt i en gyde i Oltrarno, og som trods nærheden til Ponte Vecchio har haft held med at beholde sin charme og sin autentiske stemning. Torvet hedder Piazza della Passera og er min absolutte favorit-oase i Firenze. Da jeg boede i Firenze, gik jeg ofte derhen for at slappe af eller læse en bog – eller for at spise på ét af byens bedste trattorioer, 4 Leoni (reservér bord på forhånd, og prøv deres bistecca fiorentina, som er fra en anden verden).

Giardino di Boboli

Giardino di Boboli er egentlig et sted, som står på mange Firenze-besøgendes liste over ting, de skal se, når de besøger byen. Men på grund af denne haves størrelse er det stadig let at finde sin egen krog, hvor du kan slå dig ned på et tæppe og måske med en picnic købt i én af byens mange delikatesse-forretninger. I Giardino di Boboli finder du blandt andet et amfiteater og mange smukke villaer – og desuden har du en fantastisk udsigt herfra, over Firenze naturligvis, men også til det bagvedliggende toscanske landskab.

Giardino di Boboli
Fra Giardino di Boboli har du en fantastisk udsigt over det toscanske landskab, som omgiver Firenze.

Læs også min kollega Allans artikel om det kvarter, han anser for at være det mest interessante i Firenze.

Fiesole

Hvis du behøver en pause fra byens pulserende liv, skal du tage bybussen (ATAF nr. 7 fra San Marco) op til Fiesole på en af højderne, som omgiver byen. Heroppe er tempot skruet ned på det halve i forhold til, hvordan det er i centrum af Firenze. De få indbyggere heroppe hilser ofte venligt på dig, når du promenerer i de små gader, og følelsen af at være uden for byen er håndgribelig – på trods af, at du kun befinder dig nogle få kilometer fra det centrale Firenze. Fra Fiesoles udsigtssteder har du en fantastisk panoramaudsigt over Firenze og landskabet, som omgiver byen – og det er romantisk, så det forslår: skulle jeg nogensinde fri til nogen – eller blive friet til for den sags skyld – så ville dette være det perfekte sted!

Fiesole
I Fiesole deler du gaderne med de lokale indbyggere, og her er ekstra smukt i efteråret, når alle farverne skifter.

Glem ikke at besøge det gamle kloster Skt. Francis i Fiesole – der er gratis indgang og du kan på nært hold se under hvilke ekstremt enkle forhold munkene levede – og som de stadig lever under mange steder. (Lukket fredag morgen).

Piazza Santo Spirito

Hvis du vil begynde aftenen med en aperitivo (drink før maden) – eller afslutte den med en dopo cena (drink efter maden) – omgivet af italienere i en herlig atmosfære, skal du sigte efter Piazza Santo Spirito. Selv om dette torv befinder sig i Oltrarno, og på trods af, at det er betydeligt større end Piazza della Passera, som jeg nævnte foroven, så mener jeg, at det stadig giver en følelse af at være en del af det italienske samfund.

Basilica di Santo Spirito
Basilica di Santo Spirito blev tegnet af den kendte arkitekt Brunelleschi og troner smukt på Piazza Santo Spiritos ene side.

Torvet er flankeret af mange mindre barer og nogle restauranter, mens der i midten er en fint placeret fontæne – og langs den ene side troner Basilico di Santo Spirito; en unik kirke i Firenze, da det er den eneste uden en udsmykket facade (kirkens arkitekt Filippo Brunelleschi – hvis mest kendte værk er kuplen på domkirken i Firenze – fik aldrig gjort den færdig, inden han døde). Netop derfor, det vil sige på grund af enkelheden og manglen på overdådige egenskaber, synes jeg, at kirken er byens smukkeste.

Har du fået lyst til selv at opleve Firenze hinsides turiststrømmen? Så kan du finde rejser til Firenze her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere