Foresta dei Violini – den musikalske skov i Dolomitterne

Dolomitterne - Foresta dei Violini
Foresta dei Violini ligger i Parco Naturale Paneveggio - Pale di San Martino. Foto: Alessandro, CC BY 2.0

En af hemmelighederne bag de legendariske Stradivarius-violiner gemmer sig midt i Dolomitterne. Her i Val di Fiemme ligger en skov af høje, gamle rødgraner, Foresta dei Violini, som i århundreder har leveret træ til de italienske violinbyggere – heriblandt Antonio Stradivari.

Eftertragtede resonanstræer

Eftersigende gik den berømte violinbygger selv rundt i skoven i det 17. århundrede for personligt at udpege de træer, som skulle bruges til hans instrumenter. Skoven der dækker et område på omkring 2700 hektar, ligger 1500-2000 meter over havet. Her på de afskærmede, kølige skåninger vokser granerne langsomt, men stabilt. Det giver ifølge instrumentbyggere træet en tæt og ensartet struktur med en særlig resonans, der er meget velegnet til violiner, celloer, klaverer og guitarer.

De særlige vækstforhold i Foresta dei Violini betyder, at en større andel af træerne her er såkaldte “resonanstræer” sammenlignet med en almindelig granskov. Man mener dog, at kvaliteten af de nuværende træer ikke helt kan måle sig helt med de træer, som Stradivari og hans samtidige havde til deres rådighed. På deres tid befandt Europa sig nemlig midt i Den lille istid, hvor usædvanligt kolde vintre betød at træernes årringene blev meget smalle. Det gav muligvis datidens træ en særlig form for elasticitet, der er svær at genskabe i dag.

Selvom det nu til dags således ifølge eksperter er svært at opdrive træer i ægte Stradivarius-kvalitet, leveres der stadig i begrænset omfang træ fra Foresta dei Violini til blandt andet klaverbyggerne i den nærliggende landsby Tesero og de berømte violinværksteder i Cremona.

Musikere hylder træerne i dalen

En stor del af Val di Fiemme er underlagt et selvstyre, Magnifica Comunita’ di Fiemme, som gennem de sidste 900 år har haft til opgave at sørge for en bæredygtig udnyttelse af skovene og engene. Sammen med det lokale turistkontor og Sounds of the Dolomites musikfestivalen dedikerer de hvert år et af skovens træ til en fremtrædende klassisk musiker, der med sin musik udbreder kendskabet til denne særlige skov. Nogle af tidens største klassiske musikere som Salvatore Accardo, Uto Ughi og Mario Brunello har i den forbindelse spillet i skoven, som en symbolsk gestus overfor træerne, der har givet dem deres instrumenter.

Sådan besøger du violinskoven

Violinskoven, der også er kendt som Paneveggio-skoven, udgør det grønne hjerte af Parco Naturale Paneveggio – Pale di San Martino. Selvom rødgranerne der udgør den største del af skoven, i sig selv ikke er en sjældenhed, er en samling af så mange høje rødgraner (over 40 meter) alligevel et særsyn i Europa. Det er derfor ikke kun klassiske musikere, der synes denne skov er noget særligt. Naturparken som blev udpeget i 1967, tiltrækker således mange besøgende, der kommer for at nyde og udforske de smukke landskaber på vandre- og cykelture.

Vil du besøge violinskoven, der ligger nær Lago di Paneveggio, er det nemmeste at tage udgangspunkt i informationscenteret, som ligger lige ved nationalvej 50. Herfra kan du for eksempel på egen hånd følge den lette vandrerute Sentiero Marciò,  en rundtur gennem skoven på omking en time med chance for at nyde udsigter over smalle kløfter og vandfald. Der er også mulighed for at deltage i guidede ture, hvor man undervejs får fortællinger om skovens historie samt dens rige dyre- og planteliv.

Find mere information om naturparken på den officielle hjemmeside: www.parcopan.org

Stradivari
Antonio Stradivari i sit værksted. En stradivarius er i dag millioner af kroner værd. Kilde: Wikimedia, Public domain.

Er du interesseret i at se det færdige produkt, kan det varmt anbefales at lægge vejen forbi Cremona, hvis du er på de kanter. Byen som ligger omkring 60 km sydvest for Gardasøen, er kun på størrelse med Aarhus, men rummer alligevel over 100 værksteder og butikker, hvor der efter gamle forskrifter produceres og sælges violiner, celloer og andre klassiske strengeinstrumenter. På byens violinmuseum kan du fordybe dig i historien om byens instrumentbyggere, heribandt naturligvis Antonio Stradivari.

Find rejser til Sydtyrol

Vil du selv opleve violinskoven og de fantastiske Dolomitter? Bjergkæden som ligger i det nordlige Italien i regionerne Sydtyrol og Veneto, er det ideelle rejsemål, hvis du elsker masser af frisk luft og spektakulære naturoplevelser.

Se alle Escapeaways rejser til Dolomitterne her.

 

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere