Mine tre italienske yndlingsretter

Pasta med muslinger
Pasta med muslinger er blandt Francescos favoritter

Når vi taler om Italiens kulturelle arv, må vi efter min mening inkludere det italienske køkken, og forsøge at omfavne dets to hovedbestanddele – tilberedningen af maden og nydelsen af den – i lige stor grad.

Ligesom den italienske kunst og kultur har det italienske køkken formet sig efter de kulturer og folkeslag, der gennem århundreder har gæstet den italienske halvø – og ikke mindst de italienske øer, såsom Sicilien.

Her følger tre retter, som jeg mener repræsenterer – blandt mange andre – denne enestående gastronomiske kultur, som jeg er heldig at være født ind i:

Lasagne

Det er en ret med ganske få ingredienser, men hemmeligheden ligger i at blande dem på den rigtige måde. Lasagne kommer ofte på bordet hos mange italienske familier, når der skal serveres frokost om søndagen. Det handler ikke bare om at vende oste-saucen konstant rundt for ikke at brænde den på og samtidig give den den helt rigtige konsistens, eller om at lave en frisk pasta, der er smagfuld og kompakt; men også om at have tålmodigheden til at holde ragù´en fire timer på ilden.

Retten er desuden et eksempel på, at man med dedikation til de simple ting kan opnå noget godt.

Francescos slagter hilser på

Caponata

Som en ret, der er født ud af den folkelige madtradition og med ingredienser, der er typiske for folket, har den rødderne plantet langt nede i det italienske samfunds gastronomiske muld. Den er både lækker alene og som tilbehør – og har desuden udviklet nye skud på stammen i moderne tid, såsom caponata med sværdfisk.

Pasta med fisk

Uden tvivl en af mine yndlingsretter, idet den kombinerer to af de ting, jeg elsker mest ved italiensk mad: Pasta og fisk. For mig er det umuligt at nævne den ene uden at nævne den anden. Hvordan f.eks. vælge mellem en duftende pasta med sardiner eller spaghetti med muslinger ? Eller mellem linguine (en type pasta, red.) med blæksprutte eller penne (en anden type pasta, red.) med sværdfisk ? Der er mange forskellige varianter – og efter min mening bør de alle prøves.

Italien kan dog – lykkeligvis for os – ikke opsummeres i tre retter mad, så jeg vender tilbage med flere retter en anden dag…

Ciao!

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere