Frisk bjergluft, ro og hjertelighed i toscanske Garfagnana

Udsigt til bjerge i Garfagnana
De fantastiske bjerge i Garfagnana og den ro, de indgyder, er i sig selv hele turen værd...

Det lyder muligvis som et gyldent og varmt krydderi fra de østlige lande, men hvis du kigger på et kort over det nordlige Toscana, vil du hurtigt finde, at det er et aflangt, frodigt og særegent bjergområde.

Garfagnana tager sin begyndelse nord-øst for Lucca omkring Bagni di Lucca og breder sig derfra i vestlig retning i en bred bønneform mod de marmorholdige Apuaner-bjerge og i østlig retning mod floden Serchio. Garfagnana afgrænses mod nord ved passet Passo dei Carpinelli.

Området dækker blandt andet over byer som før omtalte Bagni di Lucca, der tidligere var kendt for sine kurbade og sit store kasino. Barga, som er på listen over de smukkeste middelalderbyer i Italien, og mere behøver man egentlig ikke at vide om den – den er et besøg værd! Castelnuovo Garfagnana, som er hovedbyen i Garfagnana, er en livlig landsby, hvor du vil finde alt, hvad du måtte søge i byens butikker, restauranter og barer. Piazza al Serchio, der tager sit navn efter floden Serchio, har altid været mødested for beboere og handlende i området; i dag bør du forhandle dig frem til en pose Farro della Garfagnana IGP (spelt, der har fået EU’s beskyttelsesstempel) og fremstille en autentisk tallerken Farrotto – som risotto, blot lavet på spelt.

Landsbyen Fabbriche i Garfagnana
Den smukke landsby Fabbriche er én blandt flere charmerende småbyer i Garfagnana

Og på toppen af bjerget finder du Passo dei Carpinelli, der egentlig er nem at overse, men til gengæld er du her sikker på at finde frisk luft, kort til solen og en smuk udsigt til de omkringliggende bjerge og den uspolerede natur.

Læs vores populære artikel om ferieboligen Ristoro del Cavaliere kun 3 km fra Piazza al Serchio her.

Helbredende udsigt

Spørger du folk i Garfagnana, hvor området afgrænser sig til, vil de ytre, at området starter ved Castelnuovo Garfagnana og opefter, og at alt, hvad der ligger nedenfor, hedder Valle di Sotto. Men det er som med så meget andet i Italien regionerne imellem: hvem skal have ret? Nu kommer det sig heller ikke så nøje, da jeg godt tør garantere, at hele Garfagnana og dets tilstødende egne emmer af hjertelighed, smil og en helbredende udsigt, selv når du ikke kan se skoven for bare træer!

Her kan du få prøvet din indre Thorkild Thyrring af på de små bjergveje, der snor sig smukt rundt om den ene bjergryg efter den anden i et sindrigt net af hårnålesving på hinanden følgende. Du skal faktisk lede længe efter et stykke lige vej, og for nogle vil det være en udfordring, for andre en leg. Èt er i hvert fald sikkert: Du skal ikke have let til køresyge, for så bliver ferien i Garfagnana ikke behagelig.

Lokale folk i Garfagnana
Hjerteligheden og gæstfriheden er generelt stor blandt de lokale folk i Garfagnana

Fred og få turister

Her kan du vandre ad ruter i alt fra 20 minutter til flere timer, eller hvad med en canoying-tur i en nationalpark? Du kan også deltage i veltilrettelagte cykelture ned over bjergsiderne, hvor der er indlagt frokostaftale på den lokale. Her kan du som en anden livsnyder indsnuse den rene friske bjergluft og slikke sol med fødderne velplaceret i poolens klare bjergvand, mens en ophøjet ro kun afbrudt af fuglefløjt omgiver dig. Her er der fred og – nøgleordet for de fleste af os – få turister.

Få inspiration til en vandre-ferie i Toscana her

Her kan du spise som med Price, selvom smørret er byttet ud med svinefedt. Området byder nemlig på flere særegne produkter, hvoraf nogle af dem har fine titler som I.G.P. og D.O.P, og tilsammen udgør de en vifte af fristende retter. Blandt nogle af de mere lokale produkter kan nævnes fåreracen Biano Garfagnino, griseracen Cinta Senese, speltkerner, kastanje-mel, mirabeller, m.fl.

Her kan du finde gæstfri indlogering hos de lokale i deres agriturismo, på hotel eller i lejlighed hos vore gode samarbejdspartnere.

Vejskilte og bjerge i Garfagnana
Du skal lede længe efter et lige stykke vej i Garfagnana; til gengæld er et væld af vandre-ruter…

Vil du vide mere om Garfagnana?

Du kan læse mere om Garfagnana – herunder om ferieboliger og hoteller i området – her. Du er også meget velkommen til at ringe til os på 33151313, hvis du har spørgsmål om en ferie i Garfagnana, eller skrive til os her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere af Lino

Det ukendte Venedig

Lido di Venezia er en ukendt ø for de fleste, men ikke...
Læs mere

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *