Giostra della Quintana – oplev berømt middelalderturnering i Umbrien

Giostra della Quintana
Hver bydel repræsenteres af en ridder. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Hvert år i juni og september står æren på spil i Foligno, når en rytter fra hver af byens ti kvarterer kæmper i Giostra della Quintana – Italiens mest udfordrende og kendte ringriderturnering. Holder du ferie i “Italiens grønne hjerte”, Umbrien, på dette tidspunkt, bør du se den spændende konkurrence og ikke mindst opleve stemningen i den charmerende by. Her er der i dagene op til turneringen blandt andet flotte optog og servering af rigtig middelaldermad. Med andre ord en rigtig totaloplevelse for hele familien.

Arena Quintana
Åbningsceremoni på Campo de li Giochi. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Giostra della Quintana

Der har været afholdt konkurrencer i ringridning i Europa siden den tidlige middelalder. Først som et supplement til ridderturneringernes dramatiske tvekampe, hvor kun de adelige måtte dyste, og sidenhen som selvstændige, mere folkelige konkurrencer.

Quintana, som eftersigende henviser til et træningsområde for lansekamp i de romerske militærlejre, optræder første gang i de historieske kilder i 1448. De mange traditioner, der omgiver ringridningsturneringen i Foligno har ligeledes rødder helt tilbage til 1613. Den moderne udgave af Giostra della Quintana blev dog afholdt første gang i september 1946 for at højne moralen efter 2. Verdenskrig. Italienerne er som bekendt gode til at holde traditionerne i hævd, og i dag er konkurrencen stadig en fast del af kalenderen over årets største kulturbegivenheder i regionen.

Mars-statuen
Mars-statuen af eg, der holder ringen i udstrakt arm, holder Folignos våbenskjold. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Giostra della Quintana i Foligno, der ligger omkring 35 km sydøst for regionshovedstaden Perugia, består af to dele: Sfirda (udfordringen) i juni og Rivincita (revanche) i september. Ringridningen foregår på det gamle stadium, Campo de li Giochi, hvor det for hver rytter gælder om hurtigst muligt at ride rundt på den 754 meter lange bane og for hver runde forsøge at fange en lille ring med lansen. Ringen, som bliver mindre for hver omgang (8, 6 og 5 cm), holdes oppe af en statue af krigsguden Mars, der står midt i banen.

Quintana di Foligno
Der skal både fart og præcision til for at vinde Giostra della Quintana. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Ringridning var oprindeligt en erstatning for mere risikable ridderkampe, der nogle gange endte med døden. Man er dog ikke i tvivl om, at både ryttere og de lokale tilskuere går op i dysten med liv og sjæl. Der bliver da heller ikke givet ved døren, når rytterne i deres farverige dragter tordner rundt på den ottetalsformede bane til publikums energiske bifald. Vinderen af Giostra’en får overrakt sejrbanneret, Victory simulacrum, som derefter føres triumferende gennem byens gader af det sejrende kvarters rytter og beboere.

Dragter Quintana
De flotte kjoler og dragter bidrager til middelalderstemningen i Foligno. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Masser af middelalderstemning

Selvom ringridningskonkurrencen er højdepunktet for Quintana’en, er det som tilskuer en mindst lige så interessant at udforske fejringerne i byen, hvor det i tiden op til turneringen summer af middelalderliv. Aftenen før konkurrencen er der for eksempel et stort optog med hundredevis af deltagere i flotte, autentiske middelalderdragter, som sluttes af på Piazza della Repubblica. Her modtager ringridere og heste, ligeledes i flotte dragter, en velsignelse og den formelle tilladelse til at deltage morgendagens turnering.

Du må heller ikke gå glip af det populære middelaldermarked, Fiera dei Soprastanti, på Palazzo Trinci, hvor der udover et væld af spændende stande med lokale delikatesser og håndværk ligeledes er mange folk i overdådige barok-kostumer, gøglere og spillemænd. Et ekstra lille kolorit ved markedet er, at man kun kan betale med antikke mønter, Quattrino (veksles på stedet).

Det er desuden ikke kun på ridebanen, at Folignos ti kvarterer dyster. I ugerne op til Giostra della Quintana bejles der således til en fagjurys smagsløg i madkonkurrencen Gareggiare dei Convivi. I denne konkurrence, som har været en del af festlighederne siden 1980’erne, tilbereder restauranter fra hvert kvarter en menu inspireret af det 17. århundredes gastronomi. Der gør naturligvis også meget ud af at præsentere retterne med den rette middelalderstemning, som inkluderer tidens musik, dansere og akrobater.

Du kan finde mere information om festlighederne og turneringen på den officielle hjemmeside.

Umbrien Italien
Der er talrige maleriske middelalderbyer i Umbrien.

Rejser til Umbrien

Ringrideturneringen i Foligno er bare en af mange begivenheder i løbet af året i Umbrien og de omkringliggende regioner, hvor du og familien får en chance for at komme tæt på italienerne og opleve deres gamle traditioner.

Bestiller du din rejse til Umbrien her hos Escapeaway, kommer du til at bo på et håndplukket hotel, hvorfra du har en perfekt base til at udforske denne lidt oversete region i Italien.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere