Graffiti giver ny indsigt i Pompejis og Herculaneums historie

Pompeji
Pompeji rummer antik graffiti, som gennem et nyt forsknings- og formidlingsprojekt giver ny indsigt i romernes hverdag

Arkæologer tilknyttet forsknings- og formidlingsprojektet The Ancient Graffiti Project har fundet en overraskende kilde til ny viden om de antikke byer Pompeji og Herculaneum i den sydlige Campania-region: Den antikke graffiti, som er efterladt på huse, templer, baderum, mure, toiletter og endda gravkister rundt omkring i de to byer.

I stedet for at fokusere på de romeres tanker og udtryksformer, hvis vidnesbyrd vi normalt kan læse om i overleverede skriftlige kilder i dag, retter projektet sit fokus på de mennesker, der nøjedes med at udtrykke sig i indskrifter mejslet ind byens mure og bygninger med metalredskaber, før naturkatastrofer ramte de to antikke byer og begravede dem i aske.

At gøre antikkens hverdag tilgængelig for alle

The Ancient Graffiti Project studerer og dokumenterer disse antikke hverdags-indskrifter – også kaldet antikkens “graffiti” – og anvender nye digitale teknologier til at bevare og formidle den, såsom komputationel fotografi. Formålet med projektet er at gøre disse indskrifter tilgængelige for alle via en online søgemaskine, så flere kan få et indblik i de gamle romeres hverdags-verden, sådan som den så ud, inden de to byer gik til grunde.

Pompeji
Artefakter fundet i Pompeji
Faun i Pompeji
Faun i Pompeji
Vægmosaik i Pompeji

Den nye forskning i de antikke byers hverdagsindskrifter har blandt andet bidraget med oplysninger om, hvad visse bygninger i de to byer blev brugt til, hvad indbyggerne brugte deres fritid til, og hvordan de håndterede datidens kærligheds-skærmydsler og rivaliseren. Analyserne af indskrifterne har også stor værdi for sproghistorikere og lingvister, idet de giver helt nye eksempler på brug af vulgær-latin, som var almuens sprog på det tidspunkt, hvor de to byer var beboede.

De mest typiske budskaber

Ifølge The Ancient Graffiti Project var den mest populære type graffiti beskeder, som skulle bekræfte en persons tilstedeværelse og hilsner fra en person til en anden. Også brug af fallos-symboler var udbredte, men da et fallos-symbol på det tidspunkt også kunne udtrykke et ønske om at blive begunstiget af held og lykke, var det langt fra altid et udtryk for et seksuelt budskab.

Broncestatuei Herculaneum_
Broncestatue i Herculaneum
Baderum i Pompeji
Baderum i Pompeji

Numre og datoer var også en almindelig type graffiti, hvilket indikerer, at graffitien er blevet brugt til økonomiske transaktioner eller til at nedfælde vigtige begivenheder i datidens samfund. Andre indskrifter rummer grammatisk komplicerede budskaber, såsom bønner, digte og ordspil, samt tegninger af dyr, gladiatorer og geometriske figurer.

Du kan læse meget mere om The Ancient Graffiti Project på projektets officielle hjemmeside.

Rejser til Pompeji og Herculaneum

Pompeji

Pompeji var et livligt romersk centrum med badeanstalter, teatre, handlende og bordeller, da byen ved middagstid d. 24. august år 79 pludselig blev ramt af en frygtelig skæbne, der bragte alt levende til ophør.

Ruin i Pompeji
Ruin i Pompeji med bjergene i baggrunden

Vesuvs vulkanudbrud drev en hel bys befolkning på flugt fra den brændende aske, der i løbet af to dage begravede byen, og henkastede den i en tornerosesøvn, der varede i mere end 1000 år. Mange indbyggere nåede at slippe væk, men man antager alligevel, at et par tusinde omkom, hvoraf en del er blevet foreviget i deres dødsøjeblik.

Du kan læse meget mere om en rejse til Pompeji her.

Herculaneum

Herculaneum var en blomstrende antik romersk by, som den 24. august år 79 – ved det samme vulkanudbrud, der ramte Pompeji – blev begravet  i op til 350 graders varm aske, der senere blev forstenet.

Vægmosaik i Herculaneum
Vægmosaik i Herculaneum

Asken forkullede mennesker, dyr, træer og huse, men man har endnu ikke fundet mere end 300 ud af byens estimerede 5.000 indbyggere (byen var forinden, i år 62, blevet ramt hårdt af et jordskælv og det uvist, hvor mange indbyggere, der var flyttet tilbage til byen derefter).

Udgravnings-områderne i Herculaneum er – ligesom de tilsvarende i Pompeji – blevet erklæret verdensarv af UNESCO.

Du kan læse meget mere om rejser til Herculaneum her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere