Har du smagt varm salsa med hvidløg og ansjoser?

Ansjoser
Piemonteserne elsker hvidløg og ansjoser, hvilket gør denne kombination vidunderlig.

Salsaen er en ældgammel piemontesisk tradition, der er blevet serveret for mangen en forsamling i de piemontesiske bondehjem, når høsten først var i hus.

På italiensk kaldes retten Bagna Cauda. Bagna betyder på piemontesisk dialekt salsa eller sauce og Cauda betyder varm. Piemonteserne elsker hvidløg og ansjoser, hvilket gør denne kombination vidunderlig. Bagna Cauda bør serveres i en fonduegryde midt på bordet, idet salsaen er symbol på venskab.

Fakta:
Tilberedning: Ca. 1½ time
Antal personer: 6

Ingredienser:

  • 16 pillede hvidløg
  • mælk
  • 300 g ansjosfileter (helst saltede og skyllede eller 30 fileter i olie, afdryppede)
  • 300 g smør, skåret i mindre stykker
  • 2 dl ekstra jomfruolivenolie
  • 1 dl creme fraiche 38% eller piskefløde
  • Forskellige rå grøntsager
  • 1 lille sammenpisket æg (kan udelades)

Tilberedning:
Kom hvidløgsfeddene i en lille gryde og hæld så meget mælk på, at de er dækkede. Lad dem koge helt sagte på et ganske lille blus ca. en time eller til de er møre. Tag så gryden af varmen og mos hvidløgene i mælken, til du får en cremet blanding. Sæt gryden over ganske svag varme igen, tilsæt ansjoserne og lade dem smelte, mens du rører. Når blandingen er helt jævn, tilsætter du smør og olivenolie og rører forsigtigt, til alt er godt blandet. Rør cremefraiche eller piskefløden i til sidst.

Anret Bagna Cauda i små fonduegryder eller en enkelt stor og hold gryden konstant varm ved hjælp af fyrfadslys – den skal ikke koge! Nu kan du så skiftes til at dyppe grøntsager i salsaen og hertil spise brød. Som afslutning kan du røre et sammenpisket æg i den sidste rest salsa og lade det stivne. Det er den sidste vidunderlige mundfuld!

Servering:
Det er fortræffeligt at drikke nyhøstet vin til, hvis du er så heldig at kunne anskaffe dig dette.

Buon appetito!

Læs også vores populære opskrift på kalvekød med tunsauce fra Piemonte 

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere