Hvad skal du vælge: Sardinien eller Sicilien?

Fisker med hummernet på Sicilien
Fisker med hummernet på Sicilien

Ferien skal til at planlægges, og spørgsmålet melder sig: Hvor skal vi tage hen i år? Mange har lyst til at udforske en af de store italienske øer, Sardinien eller Sicilien, og har du endnu ikke besøgt disse enestående øer, kan det være svært at vælge mellem de to. Jeg vil her kaste glans over begge øer og hjælpe dig med at træffe det rigtige valg!

Sardinien

Sardinien er med sine 24.090 km2 Middelhavets næststørste ø. Øen ligger syd for franske Korsika, og nordvest for Sicilien. I mange år har Sardinien været de hippe italieneres foretrukne feriedestination og er det til dels stadig, men gennem de seneste år er kendskabet til øen vokset væsentligt, og den besøges i dag af mange europæiske turister, heriblandt også skandinaver.

Sublime sandstrande og uberørt natur
Øens hovedattraktion er uden tvivl naturen, de skønne strande og det krystalklare vand. Størstedelen af Sardiniens kyststrækning byder på rigtig gode bademuligheder. Mange steder er så indbydende, at man føler sig hensat til Caribien. Havet omkring Sardinien er meget velegnet til dykning, og visse steder også til windsurfing. En stor del af øen er ubebygget, og du kan således nyde den uberørte natur, mens du bevæger dig rundt på øen. Den mest kendte og eksklusive kyststrækning er Costa Smeralda på den nordøstlige del af øen.

Ogliastra-klipperne på Sardinien
Der findes fantastiske bademuligheder på Sardinien – her ved Ogliastra-klipperne

Her finder du vidunderligt azurblåt vand, hvide sandstrande, og rigtig mange turister, specielt i august måned, hvor italienerne selv holder ferie.

Kulturen og byerne
Øen har meget mere at byde på end blot strand. Ud over de berømte og for Sardinien enestående nuraghi (kegleformede tårne fra præhistorisk tid, sandsynligvis brugt som boliger eller fæstninger) og tombe dei giganti (på dansk “kæmpernes grave”), findes der en række hyggelige og stemningsfulde byer, hvor du kan opleve ægte italiensk-sardisk stemning, nyde de lune sommeraftener i selskab med de lokale og med et ypperligt måltid med dertilhørende vine. Ønsker du at kombinere en badeferie med et ophold i en livlig og charmerende by, anbefaler jeg, at du besøger én af følgende stemningsfulde kystbyer:

Bosa: Byen finder du ca. 45 km. syd for Alghero. Der er tale om en forholdsvis lille kystby (ca.10.000 indbyggere), der bl.a. karakteriseres af floden Temo, der gennemløber byen. I Bosa finder du masser af små, hyggelige gyder, pladser og et pænt udbud af cafeer og restautranter. Trods byens beskedne størrelse, er den i sommerhalvåret en særdeles livlig by. Uden for byen er der en dejlig sandstrand.

Læs mere om Bosa her.

Cagliari: Byen er Sardiniens regionshovedstad, og ligger på den sydøstlige del af øen. Den har ca. 165.000 indbyggere, og er en livlig storby. Inde i den gamle bykerne, der ligger højt på en befæstet klippe, er der masser af middelhavsstemning, smukke pladser og hyggelige gader. Her finder du imponerende monumenter, bl.a. et romersk amfiteater, samt den smukke domkirke San Saturnino. I gåafstand fra centrum finder du den meget dejlige sandstrand Poetto. Ca. 55 km. øst for Cagliari finder du den lille, hyggelige badeby Villasimius med en helt uimodståelig sandstrand. Det samme kan siges om stranden i Chia, ca. 50 km. sydvest for Cagliari.

Læs mere om Cagliari her.

Alghero: Byen ligger på Sardiniens vestkyst og er én af øens større byer med et indbyggertal på ca. 44.000. Den har et livligt historisk centrum med mange middelalder-monumenter, og er omgivet af smukke sandstrande. Siden middelalderen har den været udsat for Kataloniens indflydelse og omtales derfor ofte som “Italiens Barcelona”.

Alghero
Rundt om byens centrum går Algheros oprindelige borgmur fra middelalderen, som du kan følge på en gåtur…

Den gamle bydel har et meget rigt handelsliv, der er koncentreret omkring gaden Carlo Alberto. Rundt om byens centrum langs vandet kan du gå på Algheros oprindelige borgmur fra middelalderen. Udsigten herfra over vandet mod vest til forbjerget Capo Caccia er fantastisk, ikke mindst i solnedgangen.

Læs mere om Alghero her.

Transport
Hvis turen skal gå til Sardinien, anbefaler jeg, at du altid lejer bil. Den offentlige transport er meget begrænset på øen, og du kan komme til at føle dig vældig bundet i din feriebolig, hvis du ikke har en bil til rådighed. Der findes 3 internationale lufthavne på Sardinien ved henholdsvis Alghero, Cagliari og Olbia.

Sicilien

Sicilien er med sine ca. 25.771 km2 Middelhavets største ø. Øen prydes af smuk og frodig natur, skønne strande og mange betagende byer, hvor du finder storslået arkitektur fra de væsentligste epoker fra antikken frem til den normanniske periode, middelalderen og barokken.

Byerne
På nordkysten finder du øens hovedby Palermo – et sandt overflødighedshorn af seværdigheder. Normannerne har sat deres tydelige præg på byen, bedst illustreret ved katedralen Il Palazzo dei Normanni. Byen byder også på monumenter fra bl.a. middelalderen og barokken. Palermo er støjende og kaotisk, men emmer af autentisk vitalitet og har sin helt egen charme. I Palermo finder du også operahuset Teatro Massimo, som nogle vil huske fra den sidste Godfather-film. Er du i byen, bør du ikke gå glip af et besøg på det store gademarked tæt på hovedbanegården. Her findes et enormt udvalg af frugt, grønt, brød, kød og fisk.

I Siracusa, ca. 65 km. syd for Catania, finder du imponerende ruiner fra byens storhedstid, antikken, her iblandt Det Græske Teater og Latomierne, som er de stenbrud, hvorfra byggematerialerne til Siracusas udvidelse blev taget i antikken.

Det græske teater i Siracusa
Det græske teater i Siracusa

Her finder du den sagnomspundne grotte Orecchio di Dionisio (“Dionysos’ øre”), hvorom det siges, at tyrannen Dionysos kunne høre alt, hvad grottens fanger talte om, selv når de hviskede.

Catania, beliggende på Siciliens østkyst ved foden af vulkanen Etna, er utvivlsomt en af øens allersmukkeste byer. Byen blev grundlagt af grækerne, og i 1600-tallet ødelagt først af et udbrud fra Etna og senere, i samme århundrede, af et voldsomt jordskælv. Byen blev genopført i barokstil – den stilart, der i dag er den altdominerende i byen.

Naturen
Naturen på Sicilien er varieret og frodig, og præges af skov, bjerge og strand. Vulkanen Etna knejser på øens østlige del, vest for Catania. Man har heldigvis lagt meget vægt på naturbeskyttelse, og der findes i dag fire store beskyttede naturreservater på øen; Lo Zingaro, Etna, Nebrodi- og Madoniebjergene, samt Alcantara-floden.

Strandene
Hele øen rundt finder du dejlige strande og hyggelige badebyer: Cefalù, San Vito Lo Capo, Castellammare del Golfo og Sampieri er blot få af mange eksempler på herlig bystemning i kombination med dejlig sandstrand. Vandet har generelt en fin kvalitet, men kan ikke helt måle sig med den ekstreme renhed og klarhed, som du finder ved de sardiske kyster.

Transport
Den offentlige transport fungerer i det store hele ganske godt på Sicilien. Der kører tog til de fleste større byer, ligesom der er busforbindelser til/fra de fleste af øens væsentligste byer. Der findes 3 internationale lufthavne på øen ved henholdsvis Palermo, Catania og Trapani.

Cefalù
På hele Sicilien finder du dejlige strande og hyggelige badebyer, her Cefalù…

Hvad skal du så vælge – Sardinien eller Sicilien?

Der er meget, meget mere at sige om begge øer. Jeg håber dog, med denne korte skitsering af karakteristika og forskelle mellem Sardinien og Sicilien, at jeg har gjort det nemmere for dig, når valget mellem de to øer skal træffes. Groft sagt er mit budskab, at drømmer du om badeferie i smukke og autentiske naturomgivelser, evt. krydret med hyggeligt byliv, så er Sardinien lige i øjet.

Er det derimod kulturen og historiens vingesus, der trækker, så vil min anbefaling være Sicilien, hvor en badeferie meget vel kan kombineres med imponerende natur, by og kultur.

Læs mere om Sardinien eller Sicilien her

Hvis du er interesseret i at vide mere om en ferie på Sardinien, kan du se alle vores ferieboliger og hoteller på Sardinien her. Hvis du derimod er mere interesseret i at vide mere om mulighederne for at holde ferie på Sicilien, så kan du se alle vores ferieboliger og hoteller på Sicilien her.

Du er også meget velkommen til at ringe til os på 33151313, hvis du har spørgsmål om en ferie på én af de to øer, eller skrive til os her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere af Marie B.

Vidste du, at …

… der bor næsten 3 gange så mange på Sicilien som på...
Læs mere

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *