Hvordan fejres julen i Italien?

Jul i Rom. Foto: Giuseppe Milo, CC BY 2.0

Har du planer om at rejse til Italien i julemåneden? Hvis du forventer at opleve julefrokost, julemand og at danse om træet juleaften på vanlig vis på din italienske julerejse, så venter der dig dog en overraskelse. For italienerne fejrer slet ikke julen på samme måde, som vi gør i Skandinavien.

Hvor vi i Skandinavien har et hav af juletraditioner med julekalender, kalenderlys, nisser, adventshygge, klippe-klistre med familien og hjemmebag, så har italienerne det anderledes med julen. Det er rigtigt nok en højtid, men den mystik og forventningens glæde, som børn og barnlige sjæle i det kolde nord oplever i tiden op til jul, er ukendt i Italien.

Andre traditioner

Nogle af vores traditioner kan ligefrem have den modsatte effekt i Italien. Tager du for eksempel et kalenderlys med i værtindegave, så kan det være, at din gestus ikke får helt den ønskede effekt. Italienerne har nemlig som regel ikke stearinlys i hjemmet, sådan som vi har det i Norden, fordi de forbinder lysene med livets dystre sider; død og begravelse.

Jul i Rom
Juletræet har en central plads i Italien og står gerne på landets torve og pladser, her ved Colosseum.

Julekrybben og juletræet

I et katolsk land som Italien har Jomfru Maria og Jesu fødsel stor betydning. Derfor finder du i alle italienske kirker i december måned en stor julekrybbe, eller på italiensk “presepe”, som ofte er et tilløbsstykke for børnefamilierne. De fleste italienske hjem har også deres egen julekrybbe. Juletræet har også en central plads og står gerne på byens torve og pladser. I hjemmene står der gerne et lille juletræ med elektriske lys.

Julen

Juleaften er der tradition for, at man går til midnatsmesse. Herefter går mange unge på barer og diskoteker. Men selve julen fejrer de først den 25. om morgenen. 1. juledag mødes alle i familien som regel hos bedsteforældrene eller hos den i familien, der kan stille det største bord til rådighed. Og så skal der spises! Kokkene i familien har været i gang med tilberedningen af forretterne og den gode lasagne i flere dage (i mange familier er lasagne en typisk julespise) – og så kommer der flere forskellige kødretter, grøntsager og salat…og til sidst kage eller en anden form for dessert.

Julekagen panettone skal serveres 1. juledag ifølge italiensk tradition. Foto: N i c o l a, CC BY 2.0

Efter dette madorgie, ofte bestående af 7-8 retter, kunne man tro, at desserten ville være en værdig afslutning. Men nej! Nu kommer panettonen på bordet; denne traditionelle julekage, som bare skal serveres 1. juledag. For at skylle panettonen ned, fylder man champagneglassene med spumante, den søde udgave, og også børnene får lov til at drikke med! Efter sådan et overdådigt måltid giver familien sig til at spille kort eller bingo. Festen slutter som oftest ved syv-ottetiden.

Få Mamma Luisas opskrift på julekagen panettone her.

2. juledag er “familiefri-dag”. Nogle holder sig hjemme, andre besøger vennerne til endnu et festmåltid med lige så mange retter og endnu en panettone, man skal kæmpe sig igennem. Samme næsten religiøse ritual gentager sig altså med andre aktører og en anden kulisse. Mange unge mennesker går i byen om aftenen 2. juledag.

Juleferie

Mange italienere tager på skiferie i Alperne eller Appenninerne i julen. Det kræver dog at man har en god økonomi, da priserne tager en vanvittig himmelflugt i denne periode.

Skiferie i Italien
Mange italienere tager på skiferie i Alperne eller Appenninerne i julen

De mest velrenommerede byer er Cortina d’Ampezzo, Courmayeur, Madonna di Campiglio, men også Sestriere og Cervinia – de to sidstnævnte passer bedst til et ungt publikum med mange skifaciliteter. Alpebyerne er meget hyggelige, og nogle italienere rejser netop dertil for at finde den hygge og varme, som kendetegner julen her i Skandinavien.

Interesseret i en skiferie i Italien? Så læs mere om mulighederne her.

La Befana

Juleferien strækker sig normalt helt frem til efter nytårsaften, og for de der har mulighed for det, helt frem til 6. januar, som er la Befana. Sagnet fortæller, at la Befana – en gammel, grim men gavmild kone (en hekselignende skikkelse) – Helligtrekongers nat kommer ind i de italienske hjem for at give børnene slik i strømperne.

Traditionen om Befana er så grundfæstet i den italienske kultur, og så vigtig en del af julen, at mange mindre børn tror, at julemanden og la Befana er mand og kone.

Måske var det noget med en jule- eller nytårsferie i Rom?

En juleferie eller nytårsaften i Rom er en helt særlig oplevelse. Der er en særlig atmosfære i ”den evige stad” op til den store aften og i dagene mellem jul og nytår. Du skal naturligvis besøge Peterspladsen for at se årets julekrybbe og Peterskirken. Det kan også anbefales at overvære Pavens midnatsmesse eller eventuelt deltage i en julemesse i en af Roms mange hyggelige små kirker.

Så selvom solen skinner og det er mere lunt, end du er vant til fra den danske jul, er det altså ikke svært at komme i julestemning på en storbyferie i Rom.

Se alle rejser til Rom, herunder udvalgte hoteller og ferielejligheder i byen.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere