Hvordan holder italienerne ferie?

Hvordan holder italienerne selv ferie? Få et par tips om det her.
Hvordan holder italienerne selv ferie? Få et par tips om det her.

Jeg flyttede til Milano for snart fem år siden. Jeg havde på det tidspunkt aldrig tidligere været i byen på mere end en gennemrejse og forventede at komme til en storby – jeg havde jo hørt så meget om, hvor levende Milano ville være med dens mode-kvarterer, utallige restauranter og pulserende natteliv. Men. Jeg ankom i midten af august – med andre ord i midten af den italienske ferie-periode – og Milano var forvandlet til en spøgelsesby. På dørene til næsten alle butikker og restauranter sad der en seddel, hvorpå der stod “Chiuso per ferie, ci vediamo a Settembre” (ferie-lukket, vi ses i september), og jeg var nødt til tålmodigt at sidde og trille tommelfingre i varmen, og vente på, at livet ville komme tilbage til byen.

Hvornår holder man ferie i Italien?

Dette siger meget om, hvordan italienerne holder ferie – den virkelige højsæson er omkring 15. august, hvor man fejrer højtiden Ferragosto, og der er absolut ingen, der ønsker at fejre denne fest i en stinkende varm by, hvorfor alle i stedet flygter til havet. Derfor kan du forvente, at strandene langs den næsten 7500 km lange italienske kyst vil blive fyldt til randen, både ugen før og ugen efter Ferragosto.

tom stad rom
Hvis du rejser til en af Italiens store byer i løbet af august måned, bør du forvente, at mange butikker og forretninger er lukkede, og at gaderne er øde. (I Rom kan du stadig forvente store tour-grupper).

Når det kommer til italienerne og deres ferie-præferencer, er det tydeligt, at de har ét helt bestemt favoritland: Italien. Ja, du læste rigtigt. Måske har sætningen “Der er ikke noget sted som hjemme” haft meget effekt på italienerne, siden de vælger at blive hjemme selv i ferien? Ifølge Istat (Istituto Nazionale di Statistica – det nationale statistiske institut), vælger tre ud af fire italienere at rejse til et rejsemål, der ligger inden for de italienske grænser, når de tager på sommerferie. Lige så afslørende er TripAdvisor Summer Vacation Value Report, hvis liste over italienernes foretrukne destinationer for sommerferien har hele seks italienske destinationer blandt top 10 (San Vito Lo Capo på Sicilien, Villasimius og San Teodoro på Sardinien, Gallipoli og Porto Cesareo i Apulien, samt hovedstaden Rom i Lazio).

apulien hav
At lige netop Apulien, med sit krystalklare hav, er blevet populær blandt italienerne, er ikke så mærkeligt…

Sicilien, Sardinien og Apulien topper ferie-listen

At det er netop Sicilien, Sardinien og Apulien, som topper listen, er måske ikke så mærkeligt. I samme undersøgelse, foretaget af ISTAT, fremgår det, at hovedårsagen til, at italienerne tager på ferie er, at “staccare la spina dalla rutine quotidiana” (løst oversat til “for at komme væk fra alle hverdags-rutinerne”) – og hvor kan man bedre gøre det end på de italienske øer og den italienske hæl, hvor solen skinner stærkest, hvor strandene er blandt de smukkeste i Europa, og hvor smagen af ingredienserne i det lokale køkken er endnu mere intens? Jeg forstår deres valg.

Hvis du har lyst til at forsøge dig med en siciliansk specialitet hjemme i dit eget køkken, så finder du opskriften på Cannoli Siciliani her.

Mens 48% sagde, at de ønskede at komme væk fra hverdagen, svarede 33%, at de tager på ferie for at tilbringe mere tid sammen med deres kære. At familien har en stor plads i italiensk kultur, er en kendsgerning – også på ferien. Mange italienere ejer et sommerhus ved havet og tager hele familien (herunder fætre, kusiner, onkler, tanter og svigerforældre …) til det samme sted år efter år.

mormor barnbarn
At spendere tid med familien – og det inkluderer alle generationer – er vigtigt i Italien, selv i ferien.

Dog svarer 40%, at de tager på ferie for at lære noget nyt og opdage nye steder, hvilket måske er grunden til, at kulturbyerne og de bjergrige regioner er blevet stadig mere populære.

Kort sagt er der ikke så store forskelle mellem skandinaverne og italienerne, når det kommer til, hvorfor vi tager på ferie. Vi har alle brug for at slappe af fra tid til anden. Du bør dog være opmærksom på, som turist i Italien, at strandene kan være fyldt op helt ind i september, og at der er bedre tider at besøge de italienske byer på end i midten af august.

Hvis du vil vide mere om italiensk kultur og italienske traditioner, kan du finde mange artikler spændende om netop dette emne under vores kategori “Folk og traditioner” på bloggen.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere