I danskernes fodspor

Verona
Verona er én af de byer, som har været besøgt af kendte danskere i skikkelse af fodboldspilleren Preben Elkjær, der spillede for klubben Hellas Verona

Det er ikke kun vore dages livsnydere og æstetikere, som taber deres hjerte til Italien. Mange kendte danskere har gennem tiderne haft et særligt forhold til det kulturrige og naturskønne land, og i mange tilfælde har de også sat et aftryk eller på anden måde gjort sig bemærkede dernede. I denne artikel følger vi kendte danskeres fodspor i Italien, så du på din næste rejse til Italien kan gentage H.C. Andersens dannelsesrejse i 1800-tallet eller besøge Preben Elkjærs tidligere tilholdssted ved Gardasøen.

H.C. Andersen – Forfatter

Vores eventyrdigter er muligvis den mest kendte dansker nogensinde med tilknytning til Italien. H.C. Andersen rejste på dannelsesrejse i Europa i årene 1833-34 for at skrive og hente inspiration. Rejsen bragte ham blandt andet til Italien, hvor han lagde vejen forbi Sestri Levante på Den Italienske Riviera. Siden da har byen opkaldt en sandstrand, Eventyrbugten (Baia delle Favole), efter ham og taget initiativ til en årligt tilbagevendende Eventyrfestival, som regel i maj.

Sestri Levante på Den Italienske Riviera
H. C. Andersen besøgte bl.a. Sestri Levante, der opkaldte en sandstrand, Eventyrbugten (Baia delle Favole), efter ham

Hr. Andersen besøgte også Gaeta, Vesuv, Pompeji, Capri, Napoli, Firenze og Venedig på sin rejse, og i hans dagbøger kan man blandt andet læse, at han følte sig hjemme overalt, hvor han kom, om end Venedig bød på meget trange kår. Andersen boede desuden ad flere omgange i Rom i kvarteret omkring Piazza Barberini (via Sistina 104) og var ofte at finde på kaffebaren Antico Caffè Greco i Via dei Condotti 86 sammen med den berømte danske billedhugger Thorvaldsen. H.C. Andersen skrev blandt andet Improvisatoren under sit ophold i Italien og producerede en række tegninger og digte.

Bertel Thorvaldsen – Billedhugger

I en periode boede Thorvaldsen lige over for H.C. Andersen i via Sistina 55. Thorvaldsen, som i sin kunst var stærkt inspireret af italiensk kultur, kom til Rom første gang allerede som 27-årig og levede og arbejdede over 40 år i Rom. Ofte var han hos venner i en villa ved Montenero (Livorno, Toscana), men tog også ved flere lejligheder på besøg i Napoli. Han opnåede desuden den store ære at være den eneste ikke-katolik, der har skabt et kunstværk til Peterskirken i Rom, nemlig gravmonumentet for Pave Pius VII fra 1831.

Kristian Zahrtmann – Kunstmaler

Zahrtmann opholdt sig i Italien fra 1875-78 og har blandt andet gæstet både Rom, Siena, Amalfi og landsbyen Saracinesco i Lazio, men vigtigst af alle steder er den lille italienske bjergby Civita d’Antino (på grænsen mellem regionerne Lazio og Abruzzo), hvor han blev udnævnt til æresborger.

Trevi Fontænen i Rom
Rom var et af de steder, som kunstmaleren Kristian Zahrtmann besøgte – her Trevi Fontænen

Asger Jorn – Kunstmaler

Asger Jorn (1914-73) kom til Albisola på Den Italienske Riviera ved Genova og Savona for første gang i 1954. Her havde han både sit hus og sit værksted frem til sin død i 1973. I den periode blev Albisola et anerkendt tilholdssted for internationale kunstnere, som knyttede kontakter og udvekslede idéer.

Preben Elkjær – Fodboldspiller/sportskommentator

Selvom det efterhånden er mere end 20 år siden Elkjær spillede for fodboldklubben Hellas Verona, som vandt det italienske mesterskab i 1985, er han stadig en folkehelt i området omkring Verona og Gardasøen. Under sin italienske fodboldkarriere boede Elkjær i Bardolino ved Gardasøen.

Har du brug for gode tips og råd til, hvordan du går i danskernes fodspor på din ferie i Italien?

- så ring til en af vores eksperter på 33151313 eller skriv til os ved at trykke her
Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere af Allan

Oplev Midt- og Syditaliens skønne haver og parker

At opleve smukke og velplejede haver siges at have en terapeutisk og...
Læs mere

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *