Ingen sommer uden et besøg i Santa Margherita Ligure

Portofino er nabo til Santa Margherita Ligure, og er nok en af Italiens mest fotograferede pladser...
Portofino er nabo til Santa Margherita Ligure, og er nok en af Italiens mest fotograferede pladser...

I 2009 var jeg på ferie i Viareggio med tre veninder. Gennem en vens søsters brors fasters kusine blev vi indbudt til en fødselsdagsfest i Santa Margherita Ligure nogle dage senere. Der er nogle kilometer at køre mellem disse byer, men vores italienske venner garanterede os, at dette var en fest, som vi ikke måtte misse – det ville blive årets happening! Som sagt så gjort, nogle dage senere styrede vi voes lejebil (en Fiat Panda, som vi lempeligt havde døbt til Pandararri, eftersom alle andre biler i Viareggio mere eller mindre var Ferraris og vi ville passe ind…) mod nord – og vi angrede ikke vores beslutning om at deltage i den omtalte fest et eneste sekund. Fødselsdagsbarnet, en mand i sine bedste år, havde samlet slægt, venner og familie, kendte som ukendte, i sin private villa i Santa Margherita, med hele tre terrasser, som vendte ud mod havet. Der var mad og vin, der var sang og dans. Det var italiensk gæstfrihed ud til fingerspidserne. Siden den dag har Santa Margherita haft en speciel plads i mit hjerte…

Santa Margherita Fiskebåtar
Santa Margherita er et fiskeleje i Ligurien, og præcis som i mange andre byer på den Italienske Riviera er husene fulde af farver.

Siden jeg flyttede til Milano for fire år siden, er der ikke gået en sommer uden mindst ét besøg i Santa Margherita. Det er let at komme frem til byen, efter bare lidt over to timer med tog fra Milano Centrale og du er fremme ved havet. At have muligheden for at indånde frisk havluft om sommeren, når Milano er som en gryde, er guld værd – og at kunne gøre det i Santa Margherita vækker mange minder til live.

Midt på den Italienske Riviera

Santa Margherita ligger midt på Den Italienske Riviera, et stykke, som strækker sig fra Ventimiglia i vest (hvor den Franske Riviera slutter) og siden følger den liguriske kyst frem til La Spezia og grænsen til Toscana. Til forskel fra Le Cinque Terre, længst nede i den sydlige ende af Den Italienske Riviera, er Santa Margherita betydeligt mindre besøgt af udenlandske turister med kameraer på maven. Derimod er byen et populært turistmål blandt italienerne selv, hvilket gør, at der stadigt er liv i centrum, men uden at det bliver for påtrængende. Her sidder de gamle mænd på parkbænkene og taler om livet. Her kommer fiskerne ind med dagens fangst i den lille havn. Her spiller børnene fodbold på torvet. Og alt dette sker med en baggrundslyd af espressokopper og bestik, som skramler i barerne og restauranterne. Det er for alvor sommer i Italien.

Santa Margherita Strand
Med sin beliggenhed midt på den Italienske Riviera er bademulighederne i Santa Margherita store…

Og naturligvis går det at bade i Santa Margherita – det er den primære grund til, at jeg tager hertil hver sommer. Jeg er opvokset ved havet hjemme i Sverige, og netop havet er uden tvivl dét, jeg savner mest i Milano. Derfor føles Santa Margherita lidt som en oase for mig. Husk på, at her, på Italiens vestlige kyst, består strandene mest af klipper eller småsten. Men der findes mange private bade, hvor du kan leje liggestole, solsenge og parasoller og således kan ligge behageligt, mens du nyder dine bøger i solen!

Nabo med Portofino

Santa Margheritas nærmeste nabo i vest er byen Portofino, som nok er en af Italiens mest eksklusive – og mest fotograferede – byer. Fra begyndelsen var Portofino en lille fiskerby, men nu er fiskerbådene udskiftet med store yachter, som ligger fortøjrede i den lille havn. Portofino er smuk – ingen tvivl om det – men det er også vældigt dyrt at bo her, så en udflugt på nogle timer er efter min mening nok. Du kan tage til Portofino fra Santa Margherita både til fods, på cykel og via havet. Jeg ville ikke anbefale at køre derhen, da parkering kan være nærmest en umulighed at finde.

Portofino hamn
Besøger du Den Italienske Riviera, er Portofino absolut et besøg værd – den lille by ved havet er Instagram-venlig, så det forslår…

Læs også min kollega Allans artikel om naturparkerne på Den Italienske Riviera her.

Turen til havs med en af de små færger kan dog anbefales. Det går hurtigt, og så er det fremfor alt meget smukt. Vel fremme i Portofino kan du let hoppe i land og straks begynde at udforske den lille by. Måske drager du op på en af byens høje for at finde den bedste udsigt. Måske tager du ned til det lille centrum og går på indkøb i de eksklusive butikker. Måske finder du en ledig plads på et af udskænkningstederne ved vandet og nyder et glas prosecco, mens du betragter yachterne i havnen, eller menneskene, som passerer forbi.

Prosecco i Portofino
At slå sig ned på en af cafeerne i Portofino og nyde et glas prosecco er rigtig ferie-luksus!

Når det begynder at nærme sig middagstid, vil jeg anbefale at tage tilbage til Santa Margherita, da der dels findes et betydeligt større udbud af restauranter her, og dels behøver du ikke betale overpriser for en pasta. Langs strandpromenaden findes restauranter, som servererer dagsfrisk fisk og skaldyr, og naturligvis kan du også finde pasta med pesto på menuen – pestoen kommer jo fra Genova, som er Liguriens regionshovedstad. Et andet alternativ er at købe noget god italiensk skinke, nogle gode oste og noget focaccia (en anden ligurisk specialitet) med sig og lave en lille picknick-fest på klipperne ved havet. Det er livet!

Picknick Santa Margherita
Picnic. Mad. Havet. Og venner. Hvad mere kan man ønske sig?

Vil du har flere tips fra Ligurien?

Da kan du få min opskrift på focaccia, eller fugàssa som man kalder det på lokal dialekt, her. Eller du kan læse min rejseberetning fra byen Vernazza i Le Cinque Terre her.

Hvis du har lyst til at holde ferie i Ligurien, så ring til en af vores eksperter på 33151313 eller se alle vores ferieboliger i Ligurien her.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere