Italien får atter tildelt verdensarvs-status af Unesco

Palmanova
Fæstningsbyen Palmanova er blandt de nye seværdigheder på Unescos verdensarvsliste

Italien fastholder sin position som verdens førende nation, når det gælder antallet af seværdigheder, der er blevet tildelt den eftertragtede verdensarvsstatus af FN´s kulturelle, videnskabelige og uddannelsesmæssige organisation, Unesco.

I sidste weekend føjede Unesco således to nye seværdigheder til Italiens i forvejen lange liste over steder med verdensarvsstatus, der nu tæller hele 53 seværdigheder; det er 1 mere end Kina, der er nummer to på listen med 52 seværdigheder og 7 mere end Spanien, der er nummer 3 på listen med 46 seværdigheder på Unescos verdensarvs-liste.

Kulturel supermagt

At Italien er nået dertil, er ikke nogen tilfældighed. Forskellige italienske ministerier og institutioner har igennem en årrække arbejdet hårdt på at opnå status som kulturel supermagt igennem Unescos verdensarvsliste, der af tilhængere ses som en videnskabelig og objektiv blåstempling af et lands kulturelle, historiske og naturmæssige arv, mens den af kritikere bliver anset for at være et stadigt mere inflatorisk og politiseret marketingsmiddel, hvis egentlige formål er at tiltrække turister til det pågældende land og som – lyder kritikken – er blevet skævt fordelt mellem de 193 FN-lande i forhold til det faktiske antal af betydningsfulde historiske, naturmæssige og kulturelle seværdigheder på verdensplan.

Firenze
Firenzes historiske centrum er allerede en del af Unescos verdensarvsliste

I alt er der – pr. juli 2017 – 1073 seværdigheder på Unescos verdensarvsliste globalt set, herunder 832 kulturelle seværdigheder, 206 naturmæssige seværdigheder og 35 seværdigheder af blandet observans, fordelt på 167 lande. Italien står for hele 10,5% af alle Europas og Nordamerikas samlede verdensarvs-seværdigheder.

Fæstningsbyer og bøgeskove

Blandt de to nye italienske seværdigheder på listen er en gruppe af unikke venetianske fæstningsværker, der alle stammer fra 1500-tallet og frem og som omfatter den stjerneformede fæstningsby Palmanova, nær Trieste; Peschiera del Garda, bygget som en ø-fæstning på floden Mincio i Verona-provinsen; og de berømte forsvarsmure i den øverste del af byen Bergamo.

Bergamo
Bergamos gamle forsvarsmure i den øvre del af byen er også med på Unescos liste

Den anden italienske seværdighed, der blev føjet til Unescos liste i denne runde, var en række urskove af bøg, som strækker sig over et areal på mere end 2.000 hektarer fra regionen Toscana i den centrale del af Italien til regionen Calabrien i den sydlige del af landet.

Selv om Italien nu igen fører kampen om at være kulturel supermagt i Unescos omdiskuterede termer, er landet dog langt fra færdig med at søge om verdensarvs-status fra FN-organisationen. Efter sigende er landets myndigheder allerede igang med at søge om optagelse af tre nye italienske “seværdigheder” på listen; herunder bakkelandskabet i vinområdet Prosecco og den berømte napolitanske pizza…

Rejser til Italien

Har du lyst til at besøge nogle af Italiens mange verdensarvs-seværdigheder? Så kan du bestille din rejse til Italien online nemt, hurtigt og sikkert her.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere