Italien i forklædning

Karnevalsgruppe i Italien
Især i Venedig gøres der noget ud af udklædningerne til karnevallet...

Rent sprogmæssigt mener mange, at ordet “karneval” stammer fra grundstammen carne, der betyder kød på italiensk. Carneval betyder: “ikke at spise kød”. Og da karnevallet finder sted umiddelbart før fasten, hvor man som praktiserende katolik skal holde sig fra kød, er det måske en sandfærdig fortolkning. Karnevallet er altså oprindeligt en religiøs fest.

I forhistorisk tid brugte man ofte masker om vinteren for at holde onde ånder væk. Vore dages karneval har sandsynligvis sin oprindelse i Romertidens gudefester fra vinterperioderne. Når man eksempelvis fejrede vinguden Bacco, så klædte man sig ud med masker og dansede natten lang.

Historien bag nogle af karnevallets traditionelle personligheder

Arlecchino: Harlekin er den mest populære maske i Italien og stammer fra Bergamo. Han er kendt for sin snu og underholdende adfærd og sine farvestrålende klæder. Hans rolle er at snyde de rige og hjælpe de unge elskende.

Karneval i Italien
I forhistorisk tid brugte man ofte masker om vinteren for at holde onde ånder væk; i dag er det en fast bestanddel af karnevallet…

Dottor Balanzone: Doktoren er en karikatur af de lærde herrer fra Universitetet i Bologna. Han er tyk og rig og taler om uduelig viden. Figuren er udstyret med en sort kappe og en stor krave, der gør sit til at gøre ham mere komisk.

Brighella: Den kloge tjener, der har en kollerisk attitude og et godt øje til kvinderne. Oprindeligt fra Bergamo ligesom Harlekin.

Colombina: Colombine, der er tjenestepige og sladretante.

Gnaga: Kattemasken er en drillende figur, der udtrykker sig i en mjavende falset og ofte anvendt af de homoseksuelle som deres foretrukne udklædning.

Pantalone: Buksemanden er en karikatur af den nærige handelsmand fra Venedig. Rig, grådig og naiv. Personligheden er klædt i rødt med en sort kappe, som ligeledes er den forklædning, man knytter til handelsmænd fra Nordøst-Italien i 1500-tallet.

Karneval i Italien
Vore dages karneval har sandsynligvis sin oprindelse i Romertidens gudefester fra vinterperioderne

Pulcinella: Polichinel er en napoletansk tjenerfigur med en melankolsk og filosofisk livsindstilling. Han er klædt i hvidt og dækker sit ansigt med en sort maske med en stor næse. Desuden har han en pukkel på ryggen og det samme på maven – siden hen er han blevet symbolet på en napoletaner.

La Peste: Pesten er egentlig ikke en personlighed, men nærmere en forklædning, der imiterer hvorledes datidens pestlæger gik klædt, når de skulle besøge pestramte patienter: stor robe (i voksbehandlet stof), maske med langt næb, hvorigennem lægen kunne trække vejret sikkert, og en stok, som skulle fungere som sikring for, at lægen ikke skulle røre patienterne.

Karneval i Viareggio, Venedig og andre italienske byer

Karneval på regionalt plan er i dag en folkelig fest, og hvor man i nogle italienske byer gør en hel del ekstra ud af denne festlige begivenhed, så ligner karneval andre steder i Italien en almindelig byfest i udklædning. Nedenfor beskriver jeg nogle af de karnevaller, det er værd at besøge eller som på anden vis skiller sig ud.

Karneval i Italien
Hvor vi i Norden nøjes med at fejre fastelavn i en uges tid, er det normalt, at man i Italien begynder karnevalsperioden allerede i slutningen af december og fortsætter frem til februar eller marts

Viareggio – det grønne karneval
Karnevallet i Viareggio er en 135 år gammel tradition, og er blandt de mest berømte karnevaller i Italien og sågar i Europa. Hvert år besøger op mod en million mennesker fra både ind- og udland den lille, toscanske badeby. Karnevallet blev afholdt her første gang i 1873 som en folkelig begivenhed. Deltagerne ankommer i store papmache-optog med kærrer, (de største måler op til 20 meter i højden og 14 meter i bredden med en totalvægt på omkring 40 ton – og den største af kærrer kan have ca. 200 personer ombord), i kostumer og med dukker og går i optog langs strandpromenaderne. Det er både kendte personligheder, politiske ansigter og eventyr-helte, der bliver illustreret og ironiseret over, foruden vigtige sociale temaer og skandaler fra året, der er gået.

En vigtig del af karnevallet er musikken og de store mængder af karameller og konfetti, som kastes ud til tilskuerne, da disse elementer fuldender magien – her er altså underholdning for alle aldre, og festen fortsætter i alle byens kvarterer med karnevalsmenuer på restauranterne, maskeradeballer på diskotekerne, sportsbegivenheder og andre underholdende indslag.

Karneval i Italien
Der bruges mange timer på at sy de farverige klæder til karnevallet i Italien

Karnevallet har siden 1925 haft omtanke for miljøet, og derfor genbruger man materialer fra dagligdagen til de fantasifulde masker og dukker, der bliver brugt i optogene. De bliver fremstillet ved håndkraft efter gamle teknikker af gamle aviser, ler og lignende.

Symbolet på karnevallet i Viareggio kaldes Burlamacco. Burlamacco er en statue af en leende klovn i rød/hvide klæder med en sort kappe og som blev skabt af Umberto Bonetti i 1930 og ses overalt i forbindelse med karnevallet i Viareggio.

Venedig – det klassiske karneval
Karnevallet i Venedig er utvivlsomt det mest berømte karneval i Europa og stammer helt tilbage til 1094. Karnevallet er nok mest kendt for sine smukke masker. Faktisk har man siden 1400-tallet sat en ære i at bære disse kunstfærdige og mystiske masker, som blev fremstillet af de såkaldte maschereri og var et meget anerkendt håndværk. I Venedig forbereder man sig længe til det kommende karneval, og en overgang var det sågar tilladt blandt byens borgere at holde fri fra arbejde for at dedikere sig tid og omhu til karnevallet og al dets herlighed og morskab.

Læs mere om karnevallet i Venedig her

Karnevallet i Venedig
Karnevallet i Venedig er utvivlsomt det mest berømte karneval i Europa og stammer helt tilbage til 1094.

Cento ved Bologna i Emilia-Romagna
Det årlige karneval har været en tradition i Cento siden 1600-tallet. Først i 1980’erne blev Centos karneval berømt uden for Italiens grænser. Det skyldes, at byen blev venskabsby med Rio di Janiero, som er hjemsted for verdens største og mest berømte karneval. Centos karneval består af store optog med kærrer og masker, sambadans, og der uddeles gadgets, chokolader og andre souvenirs til tilskuerne.

Ivrea ved Torino i Piemonte
Dette karneval har bl.a. en række historiske figurer, der deltager hvert år, men det mest kendetegnende ved byens karneval er den farverige appelsinkamp, der udkæmpes mellem karnevalsdeltagerne og tilskuerne. Traditionen stammer fra midten af 1800-tallet, men allerede i 1600 afholdte man madkamp i byen. Dengang brugte man bønner som kasteskyts, mens det i dag er halvrådne appelsiner, man kaster med.

Fano syd for Pesaro i Marche
Karnevallet er blandt de ældste karnevaller i Italien og opstod allerede i 1347 efter at to vigtige familier i byen endelig sluttede fred efter års stridigheder. I dag er karnevallet kendt for Il Getto, hvor der kastes med karameller og chokolader fra optogets kærrer.

Udklædt til karneval i Venedig
Kreativiteten er næsten uudtømmelig til de italienske karneval

Bagolino ved Idro-søen i Lombardiet
Dette karneval har udviklet sig til et erotisk karneval, hvor man foruden udklædning bærer masker. Masken giver bæreren tilladelse til at anvende eksempelvis gulerødder og andre fallos-lignende grøntsager til at drille og provokere de ikke-udklædte med. Så det er bare med at tage det med et smil, hvis man får stukket en fallos-lignende grøntsag op under kjolen! Nogle benytter også masken til at skifte køn for en enkelt aften. Karnevallet løber over flere uger fra januar til februar.

Acireale på Sicilien
Karnevallet kaldes det smukkeste i Italien. Årsagen ligger begravet i mange århundreders udvikling af det, der i dag har udformet sig til et fantasifuldt og blomsterrigt karneval. Man kaster ikke længere med rådne appelsiner og andre afgrøder, men nøjes med at lægge kræfterne i udsmykningen af spektakulære vogne eller masker, der bl.a. beklædes med blomster. Det afholdes i februar måned. Læs om rejser til Sicilien her.

Se karneval på Museo Cittadella del Carnevale i Viareggio

Foran bygningen hilser Burlamacco-statuen velkommen til karnevalsmuseet. Inde bag murene kan man se, hvorledes et ideelt karnevalsoptog ser ud og efter endt besøg skulle man gerne forstå magien ved karnevallet. Desuden følger et afsnit, hvor de besøgende kan indhente inspiration og ideer om håndværket bag de store papmachemasker. Der er også en udstilling med postkort af de oprindelige karnevalsplakater, hvoraf de tidligste er helt tilbage fra 1925. Du kan også få en introduktion til den hemmelige verden inde i vognene, og få lov selv at prøve kræfter med at animere figurerne ved hjælp af et tovværk inde i vognen – styremetoder, der stammer fra skibsbyggeriet i byen.

Museet har åbent kl. 15:30 til 17:30 i weekenden fra december til maj.

Rejser til karneval i Italien

Er du interesseret i selv at opleve karneval i Italien? Så se alle rejser til Italien med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere