Italiensk designertøj for en slik

Italiensk tøj
Det ligger meget dybt i italienerne at præsentere sit ydre godt og pleje ansigtet udadtil mod til gengæld at give afkald på eventuelle ’unødvendigheder’ i hjemmet – altså dér, hvor man ikke eksponeres for offentligheden.

Kunne du også godt tænke dig at gå iklædt catwalkens store navne, men synes det er for vanvittigt at smide flere tusinde kroner efter en enkelt bluse? Har du samtidig fantasien til at skabe din egen stil, selvom det er med sidste års modetøj, så er outlets måske lige noget for dig.

Outlets er de moderigtige mænd og kvinders svar på Disneyworld. Det er den amerikanske mall-drøm, der er overført til modetøj af højeste klasse med rigtige, flotte og fashionable modebutikker, med vagter i døren og ekspeditricer bag sminkede facader, der sælger dyrebart designertøj fra sidste års catwalk men til billigere penge – ofte kan du skære i nærheden af 30-70 % af den oprindelige pris.

Butikkerne ligger oftest i små enklaver opbygget som en lille og ny købstad tæt på vigtige trafikårer, som en motorvej, en større by eller en lufthavn. Her er tale om butikker med mærkevareprodukter, ikke lagersalg, der varetages af mærkevarerne selv.

Kunne du også godt tænke dig at gå iklædt catwalkens store navne, men synes det er for vanvittigt at smide flere tusinde kroner efter en enkelt bluse? Så er outlets måske noget for dig...
Kunne du også godt tænke dig at gå iklædt catwalkens store navne, men synes det er for vanvittigt at smide flere tusinde kroner efter en enkelt bluse? Så er outlets måske noget for dig…

Traditionen foreskriver, at man tager ud til et outlet i grupper, hvorfor der oftest kan arrangeres shuttle-bus-kørsel for større grupper til og fra eksempelvis de nærmeste lufthavne, ligesom der kan arrangeres tolkeservice og andre events eller sightseing-ture til nærtliggende historiske seværdigheder som et sammenhængende arrangement. Disse outlets er desuden karakteristiske ved, at der er gode parkeringsforhold, restauranter, barer og legepladser til børnene. Nogle udbyder endda skønhedssaloner, så man kan fuldende sit nye look og frisørsaloner.

Den italienske tendens

Italien er blandt de mest aktive handlende lande, når det kommer til detailhandel i de europæiske storcentre – ikke at forveksle med outlets, som dette tema handler om. Faktisk ligger de på en andenplads lige efter Spanien og man forventer en fortsat vækst, trods den nuværende økonomiske krise. Svaret skal muligvis findes i den italienske forankring i fare bella figura, altså gøre en god figur.

Italiensk designertøj til spotpris
Outlets er de moderigtige mænd og kvinders svar på Disneyworld.

Det ligger meget dybt i italienerne at præsentere sit ydre godt og pleje ansigtet udadtil mod til gengæld at give afkald på eventuelle “unødvendigheder” i hjemmet – altså dér, hvor man ikke eksponeres for offentligheden. Det handler om prioriteter. I forhold til de danske forbrugere spenderer italienerne også flere penge på tøj, nemlig op mod 10-15 % mere af den enkeltes indkomst går til klæder i Støvlelandet.

Den danske pendant

I Ringsted har man bygget en dansk pendant til de fashionable amerikanske butiksbyer, de såkaldte outlets, nemlig Premier Outlets Center. Her finder den danske forbruger designerklude for ganske rimelige priser tæt på motorvejsafkørslen E20.

Her finder du nogle af de største outlets i Italien:

Norditalien

Serravalle Designer Outlet
Via della mode, 1 ∙ 15069 Serravalle Scrivia, Alessandria
www.mcarthurglen.it
Langs motorvej A7, 32 km til Alessandria, 56 km til Genova, 93 km til Milano

Bagnolo San Vito Outlet
Via Marco Biagi ∙ 46031 Bagnolo San Vito, Mantova
www.fashiondistrict.it
15 km til Mantova, 50 km. til Verona, 60 km til Gardasøen

Toscana

Barberino Designer Outlet
Via Meucci ∙ 50031 Barberino del Mugello, Firenze
www.mcarthurglen.it
53 km til Firenze, 87 km til Lucca, 88 km til Bologna

The Mall Outlet
Via Europa 8 ∙ Leccio Regello, Incisa Valdarno
www.themall.it
5 km til motorvej A1, 34 km til Firenze, 93 km til Siena
Der går dagligt shuttlebusser fra Firenze til The Mall

Valdichiana Outlet Village
Via Enzo ferrari, 5 ∙ 52045 Foiano della Chiana, Arezzo
www.valdichianaoutlet.it
39 km til Arezzo, 53 km til Siena, 58 km til Perugia

Rom

Valmontone Outlet
Via della Pace ∙ 00038 Valmontone, Rom
www.fashiondistrict.it
40 km til Rom, 70 km til Fiumicino lufthavn

Castel Romano designer Outlet
Via Ponte di Piscina Cupa, 64 ∙ 00128 Castel Romano, Rom
www.mcarthurglen.it
25 km til Rom, 32 km til Fiumicino lufthavn, 82 km til Civitavecchia

Syditalien

Molfetta Outlet
Via dei Portuali ∙ 70056 Molfetta, Bari
www.fashiondistrict.it
30 km til Bari, 150 km til Lecce

Læs også min kollega Marcus´ artikel “Forfængelighed i fuldt flor” om den italienske tilbøjelighed til at vise sig fra sin bedste og smukkeste side.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere