Kender du Siciliens barokbyer?

Barokby på Sicilien
Nyd de stemningsfulde barokbyer på Sicilien. Foto: Francesco Bonistalli - Unsplash

Sicilien er meget mere end dejlige strande ved det turkisblå hav, hyggelige fiskerlejer og vulkanvandring. Den italienske middelhavsø har på grund af dens lange historie også en fantastisk spændende kulturarv, ikke mindst arkitektonisk. Især den elegante sicilianske barok fortjener at blive fremhævet.

Italien er som bekendt barokkens vugge og i det sydøstlige Sicilien kan du besøge nogle af landets mest fantastiske barokbyer. Det tæller blandt andre Noto, Ragusa, Scicli og Modica, der praktisk talt ligger som perler på en snor på dette hjørne af øen. Disse charmerende byer må du ikke gå glip af din rejse til Sicilien. I Hvert fald ikke hvis du er fascineret af kunstneriske mesterværker og ønsker at opleve en unik del af Siciliens kulturarv.

Født af en katastrofe

Siciliens barokbyer kan takke en dramatisk begivenhed for deres unikke udformning – det store jordskælv i 1693. Dette ødelæggende jordskælv, der ramte øen, blev en katalysator for en omfattende genopbygning af byerne og satte scenen for den prægtige barokarkitektur, vi kan nyde godt af på en rejse til Sicilien i dag.

Efter jordskælvet var de ramte byer som Noto, Modica og Ragusa næsten fuldstændigt ødelagt. Men i stedet for blot at genopbygge dem som de var før, besluttede man at skabe noget nyt og spektakulært. Arkitekter og kunstnere blev kaldt til øen for at skabe et nyt bylandskab, der kom til at afspejle den tidlige barokstils overdådige karakter.

Denne genopbygningsperiode på omkring 50 år blev en enestående mulighed for arkitekterne til at udtrykke deres kreativitet og skabe nogle af de mest imponerende bygningsværker i barokstilen. De smukke katedraler, paladser og offentlige pladser, der stadig præger byerne i dag, blev skabt i denne tid med genopbygning.

Katedralen i Noto er en af de mest berømte barokbygninger på Sicilien. Foto: Antonio SessaUnsplash

Finurlige detaljer og storslåede monumenter

Så når du på din rejse i dag udforsker Siciliens barokbyer, vil du ikke blot se enestående historiske bygningsværker, men også et imponerende eksempel på en genopbygning af ødelagte byer. Hver facade og hvert ornament bærer vidnesbyrd om et folks modstandsdygtighed og evne til at skabe noget smukt ud af tragedien.

Lægger du hovedet tilbage kan du spotte talrige frygtindgydende fabeldyr og grimasseskærende ansigter, som kigger hypnotiserende ned på dig fra bygningerne. De symmetriske buer og søjler fyldt med fintudhuggede blade og gevækster er ligeledes en fryd for øjet. Stilen er ganske enkelt fortryllende, og så fjernt fra det arkitektoniske repertoire, som vi kender fra Norden.

Der er mange fantasifulde udsmykninger på bygningerne. Her i Scicli. Foto: Antonio SessaUnsplash.

Optaget på verdensarvslisten

Den mest kendte af barokbyerne på Sicilien er nok Noto, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Byen er kendt for sin overdådige katedral, San Nicolò, og dens imponerende paladser som Palazzo Ducezio. Omkring en times kørsel mod øst ligger en anden berømt barokby, Ragusa. Den er ligeledes optaget på den prestigefyldte liste i sin helhed. Den har en betagende beliggenhed på en klippe og er kendt for sin overdådige katedral af San Giorgio.

Det vil dog være en skam at “nøjes” med at besøge bare to af barokbyerne. Et besøg i Modica kan således også varmt anbefales som et minimum. Den kaldes også for “De 100 kirkers by.” Du kan nok ikke nå rundt til dem alle, men du skal i hvert fald se den berømte San Giorgio katedral, gå op ad San Pietros trappe og måske besøge en af de mange traditionsrige chokoladeforretninger for at smage den lækre Cioccolato di Modica, der også er kendt over hele verden.

Stemningsfulde gader og pladser

I alle Siciliens barokbyer vil du føle dig hensat til en svunden tid, når du går gennem de smalle gader. Her kan du bruge lang tid på at nyde den unikke atmosfære i de blandt de farverige facader, pladser og skjulte baggårde. Særligt om aftenen, når varmen letter, kommer byerne virkelig til live. Gaderne oplyses af det gyldne lys, og du kan nyde en aftenpromenade i den romantiske atmosfære.

Hvis du planlægger at besøge Siciliens barokbyer, er det som regel en fordel at leje en bil til ferien. Så har du mere frihed til at besøge flere af byerne i dit eget tempo. Husk at medbringe behagelige sko, da de brostensbelagte gader kan være lidt udfordrende. De fleste seværdighederne i barokbyerne er koncentreret inden for gåafstand, men brosten og stejle gader kan alligevel godt give trætte fødder sidst på dagen.

Efter at have fordybet dig i barokbyernes arkitektoniske vidundere, er der heldigvis rigelige muligheder for at få en forfriskning i form af en svalende is eller andet godt fra det sicilianske køkken. Det er således ikke svært at finde en ristorante eller et trattori i de brostensbelagte gader og på de hyggelige pladser i barokbyerne. Der er “turistfælder”, som det er bedst at styre udenom, men også mange steder med autentiske lokale specialiteter på menuen.

Du kan nemt kombinere badeferie med kulturelle oplevelser på Sicilien. Foto: Sonia RemizuaUnsplash

Og så en tur til stranden!

En af de store fordele ved at besøge Sicilien er de mange muligheder for at kombinere sightseeing med afslappende strandture. Det er ingen overdrivelse at sige, at øen har nogle af Middelhavets bedste strande. Efter nogle timer brugt på at udforske barokbyernes arkitektoniske vidundere, kan du nemt fortsætte ud til det krystalklare have for at nyde en forfriskende dukkert og hvile ud på det bløde sand.

Bare ti minutters kørsel fra Noto kan du for eksempel nyde det afslappende strandliv på den populære Lido di Noto. Kører du lidt længere sydpå forbi naturreservatet finder du blandt andet San Lorenzo-stranden, der af mange regnes for en af de bedste strande på Sicilien.

Bestil din rejse til Sicilien hos Escapeaway

Hos Escapeaway er vores speciale at håndplukke de hoteller og ferieboliger, der giver dig den bedste rammen ferien. Det er blandt andet vigtigt for os, at stederne har gode bedømmelser fra tidligere gæster. Som du kan se i vores søgemaskine har vi hoteller i flere af de berømte barokbyer. Perfekt hvis du vil fordybe dig dem og for eksempel opleve stemningen, når dagsturisterne er taget hjem.

I vores søgemaskinen finder du dog også talrige hoteller i de nærliggende kystbyer. Det er en oplagt mulighed, hvis det afslappende strandliv har højest prioritet på rejsen. Vi har også gjort det nemt for dig at finde de billigste flybilletter. Book ophold og transport som en samlet pakkerejse hos Escapeaway. Nemmere bliver det ikke!

>> Se alle rejser til Sicilien med Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere