Lad propperne springe – Franciacorta vinfestival

Vinmark i Franciacorta
Franciacorta producerer ifølge kendere Italiens bedste mousserende vin.

Holder du af mousserende vin, bør du rejse til Franciacorta nær Milano. Dette område i hjertet af Lombardiet er det italienske svar på Champagne-distriktet med vine, der laves efter metodo classico med gæring i flasken.

Netop i år fejres 50 års jubilæet for områdets udnævnelse til DOC (Denominazione di Origine Controllata) på Franciacorta vinfestivalen den 16-17. september. Uanset hvornår du rejser til Franciacorta, har du dog rig mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med de liflige bobler på en af områdets mange charmerende vingårde.

Druer Franciacorta
Franciacorta har et enestående klima, der egner sig perfekt til de druer, man får de bedste mousserende vine af. Særlig de nærliggende, store søer virker som en buffer mod kulden fra bjergene. Foto: Consorzio Franciacorta , CC-BY-2.0..

Ung vinmager satte Franciacorta på verdenskortet

Man har lavet vin i Franciacorta i mange århundreder, men det var først i starten af 1960’erne, at den unge, ambitiøse vinmager Franco Ziliani lagde grundstenen til det, der skulle blive områdets varemærke, de mousserende vine. Det første parti på blot 3000 flasker, som Franco Ziliani frigav i 1961 fra vinhuset Berlucchi, blev revet væk. I samarbejde med andre lokale ildsjæle, der også kunne se potentialet i de fine bobler, mangedobledes produktionen de følgende år og nye vinproducenter sluttede sig til.

Ved udnævnelsen i 1967 af Franciacorta til DOC (Denominazione di Origine Controllata) var der således allerede 11 producenter af mousserende vine i området. Med DOC-udnævnelsen blev retningslinjerne for områdets vinproduktion lagt fast med blandt andet specifikke krav til druesorter, sammensætning af disse, alkoholstyrke syreindhold, håndhøstning, flaskegæring m.m.

Vinsmagning festival
Vinsmagninger er naturligvis en stor del af attraktionen ved festivalen. Foto: Fabio Ingrosso, CC BY 2.0.

Opdag en overset perle

Selvom den årlige produktion i Franciacorta nu til dags skal tælles i millioner af flasker, har forbrugerne uden for Italien stadig kun et begrænset kendskab til vinene. Til trods for at en mindre del af produktionen eksporteres er det således primært til restauranter og aficionados. Champagne står stadig stærkest i markedet internationalt til trods for, at flere af Franciacorta-vinene ifølge kendere er på samme højde kvalitetsmæssigt.

Har du lyst til at få udvidet din vin-horisont, er den årlige Franciacorta Festival denne måned en oplagt chance. For 8. gang arrangeres der i weekenden 16-17. september 2017 en stribe vin-events på gårde, slotte og klostre langs Strada del Franciacorta. I anledning af jubilæet er programmet ekstra stort i år med over 100 deltagende vinhuse.

Glæd dig således til talrige vinsmagninger, ligesom der vil være masser af muligheder for at udforske regionens øvrige kulinariske tilbud. Trænger du bagefter til at brænde lidt kalorier af, kan du eventuelt slutte dig til guidede vandre- og cykelture gennem områdets flotte vinmarker.

Det kræver reservation at besøge de deltagende vingårde. Du kan finde mere information og det fulde program på vinfestivalens egen hjemmeside.

Iseosøen
Iseosøen ligger lige nord for det bakkede vindistrikt Franciacorta.

Rejser til Iseosøen og Franciacorta vindistrikt

Det er naturligvis ikke kun i forbindelse med festivalen, at du kan opleve vinproduktionen i Franciacorta-distriktet. Holder du ferie ved Iseosøen, er vinruten desuden blot en af af mange seværdigheder, du bør opleve.

Det er for eksempel også i Lombardiet, du kan se en af verdens største samlinger af forhistoriske helleristninger.

Vil du have den perfekte base for oplevelsesrige udflugter? Så læs mere om ferieboliger ved Iseosøen og Franciacorta vindistriktet hos Escapeaway Rejser

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere