Lær nogle af Italiens smukke katedraler at kende

Den bedste udsigt over Firenzes katedral, Santa Maria del Fiore, har du fra Piazzale Michelangelo på højderne i udkanten af byen
Den bedste udsigt over Firenzes katedral, Santa Maria del Fiore, har du fra Piazzale Michelangelo på højderne i udkanten af byen

Relationen mellem italienere og deres religion er mildt sagt stærk. Måske beror det på, at forholdet mellem den italienske stat og den kristne kirke er reguleret og sanktioneret gennem konstitutionelle love. Måske beror det på, at Vatikanstaten, selve højsædet for den katolske kirke, i det mindste geografisk ligger på italiensk jord, og at dens tilstedeværelse er dybt rodfæstet i Roms og kristendommens historie.

Nunnor på promenad
Religionen er mildt sagt nærværende i det italienske samfund – ikke mindst i arkitekturen. Og det er heller ikke usædvanligt at se nonner være ude på en lille promenade…

Eller måske beror det på, at religionen ikke bare er nærværende hos italienerne på et åndeligt niveau – men mindst lige så meget på et kulturelt plan. Det spiller ingen rolle, hvor i landet, du befinder dig; alle steder vil du mærke, at kunst og arkitektur i hver lille by er relateret til kirkens nærvær. Så meget kunst er blevet inspireret af kristendommens symbolik. Og så mange arkitektoniske bygninger er opstået takket være religionen. Jeg taler om kirkerne – for hvor mange gange er du ikke blevet forbløffet over antallet af kirker i Italien, selv i de mindste byer på landet?

I denne artikel vil jeg fremhæve nogle af disse fantastiske bygninger, nemlig de store katedraler. Naturligvis ikke dem alle, det ville være en umulig opgave, men nogle af dem, som jeg personligt har set og besøgt. Du behøver ikke være troende for at fornemme skønheden i disse bygninger; jeg forundres gang på gang over detalje-rigdommen, finessen og den ekstreme kundskab, som ligger bag opførelsen af katedralerne. Og at de havde held med at bygge noget så ekstraordinært i en tid, hvor der ikke fandtes kraner eller motorer…

Il Duomo di Milano, Milano, Lombardiet

Med bopæl i Milano kan jeg ikke lade være med at begynde med at nævne denne katedral. Jeg passerer den hver gang, når jeg går til og fra mit træningscenter, og ser den mest som et dagligdags indslag i livet. Men nogle gange må jeg minde mig selv om, at jeg bør stoppe op og faktiskt beundre denne bygning. For den er mægtig. Il Duomo er verdens tredje-største gotiske katedral og har plads til 40 000 besøgende. Den blev påbegyndt i år 1386, men den var først helt færdigbygget den 6 januar i 1965!

duomo milano
Om natten  tårner Duomo di Milano sig op over byen som en  jætte under himlen. Det er et spektakulært syn…

I ar 1805 kronedes selveste Napoleon Bonaparte til konge af Italien i Il Duomo – og det var meget takket være ham, at katedralens facade blev færdiggjort, efter at projektet havde ligget på is i adskillige år. Napoleon beordrede nemlig, at facaden skulle gøres færdig, samt at alle udgifter skulle påhvile den franske stat – en regning, som naturligvis aldrig blev betalt. Men som tak for Napoleons gavmildhed blev der placeret en statue af ham på én af katedralens spir…

La Basilica di San Pietro, Vatikanstaten

Skt. Peterskirken, på italiensk La Basilica di San Pietro, er grandios. Mægtig. Unik. Og definitivt noget, du bør besøge på en rejse til Rom – eller nærmere bestemt den lille selvstændige mikrostat Vatikanstaten. Katedralen er 132,5 meter høj, og den indvendige overflade dækker 15 160 m², hvilket gør, at næsten 60 000 personer kan overvære en gudstjeneste på én og samme gang. Foran katedralen breder Peterspladsen sig, og bedst udsigt over den har du fra Peterskirkens kuppel, som er designet og skabt af Michelangelo.

Peterskyrkan Rom
Peterskirkens størrelse – og højde – gør, at du kan se den fra mange forskellige af Roms hjørner…

Vær dog opmærksom på, at du hverken bør lide af højdeskræk eller klaustrofobi for at bevæge dig op i kuplen – trapperne er smalle og krogede, og det kan føles som om, de aldrig får ende. Men det gør de, dét lover jeg – og udsigten er hele anstrengelsen værd!

Hvis du har lyst til at kombinere storbysferie i Rom med sol og strand, så giver min kollega Allan tips om herlige strande i nærheden af byen i denne artikel.

Santa Maria del Fiore, Firenze, Toscana

Hvis du kigger på kortet over mange italienske byer, vil du hurtigt kunne se, at byens katedral i mange tilfælde udgør et centralt punkt, og at alle veje mere eller mindre leder til og fra katedralen og dets torv. Dette er også tilfældet for Santa Maria del Fiore i Firenze. Faktum er, at under min Erasmus-tid i Firenze havde jeg så svært ved at orientere mig i byen de to første uger, at jeg, hver gang jeg skulle et nyt sted hen, først fandt frem til katedralen, og først da – med katedralen som orienteringspunkt – fandt frem til det nye sted. Men det siger måske mere om mit lokalkendskab og orienteringsevne end om byens opbygning…

Duomo Florens
Selv når den er spejlet i en vandpyttte, er det let at se Santa Maria del Fiores skønhed…

Læs også min artikel om Firenze hinsides turiststrømmen – så du kan opleve den autentiske del af byen på din ferie.

Santa Maria del Fiore, eller Il Duomo di Firenze som den også kaldes, er nok egentlig mest kendt for sin store kuppel, som er tegnet af den florentinske arkitekt Filippo Brunelleschi. Brunelleschi anvendte mere end 4 millioner teglsten til at bygge kuplen og hans konstruktion var mildt sagt banebrydende. Det er virkelig en spændende historie, og jeg anbefaler dig at læse følgende tekst fra National Geographic for at lære noget om hele baggrunden.

La Cattedrale di Sant’Andrea, Amalfi, Campania

Amalfis katedral, La Cattedrale di Sant’Andrea, beskrives ofte som den mest imponerende katedral i hele Syditalien. Og det er ikke så mærkeligt, for på skyfrie dage (og dem er der mange af i Amalfi) stråler katedralens gyldne facade om kap med solen. Facaden er iøvrigt inspireret af arkitektur fra både Sicilien og den arabiske verden (som følge af at være blevet invaderet af folk fra disse steder gennem historien), hvilket tydeligt fornemmes i den pragtfulde mosaik, som dækker de smukke hvælvinge.

Klocktorn Amalfi
Klokketårnet, som tilhører La Cattedrale di Sant’Andrea i Amalfi, er, præcist som katedralen selv, dekoreret med smukke mosaiker og kan ses langt ude fra havet…

Katedralen ligger oppe på en høj, midt i den lille by Amalfi, og en trappe på 62 trin leder op til dens porte. Trappen, og torvet foran katedralen, er blevet et naturligt samlingspunkt for byens indbyggere og de mange besøgende, og adskillige bryllupsbilleder tages på trappen op til katedralen hvert år.

La Cattedrale di San Lorenzo, Genova, Ligurien

Den 9 februar i 1941 gennemførte den britiske flåde et angreb – kaldet Operation Grog – mod Genova og La Spezia. På grund af en sigtefejl fra en artilleriofficer ombord på det britiske skib HMS Malaya slog en pansergranat i stedet ned i det sydøstlige hjørne af Genovas katedral. Til alt held eksploderede granaten dog ikke – og indtil i dag står pansergranaten på udstilling i katedralen. Måske var det Sankt Laurentius (San Lorenzo) – skytshelgen, som også gav sit navn til katedralen – som hindrede granaten i at detonere.

Duomo Genova
Klokketårnet og kuplen, som tilhører katedralen i Genova, er et spektakulært syn i skumringslyset…

Il Duomo di Siena, Siena, Toscana

Katedralen i Siena går i folkemunde under navnet Duomo di Siena, men hedder egentlig La Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta. Katedralen er et skattekammer for kunstelskere, da den indvendige side rummer værker af blandt andre de store skulptører Michelangelo, Donatello og Pisano. Mange af Italiens katedraler har smukke facader, men det, som gør Sienas katedral ekstra speciel, er, at den udvendige sides marmordekorationer fortsætter på den indvendige side og dét er et imponerende syn, der møder dig, når du går gennem portene.

Siena_duomo
Duomo di Sienas stribede facade fortsætter også på indersiden…

Men på trods af, at man let kan blive overvældet af kunsten, som hænger på katedralens vægge, anbefaler jeg, at du giver katedralens gulv særlig opmærksomhed – det er nemlig her katedralens mest imponerende kunstværk befinder sig. Som et gigantisk puslespil spreder mesterværket sig ud på gulvet, og hver del har sin egen historie at berette.

Interesseret i en rejse til Italiens katedraler?

Så ring til vores eksperter på 33151313 og få et forslag til din næste ferie i Italien eller skriv til os her.

Tags fra artiklen
, , ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere