Lombardiet skal stemme om øget selvbestemmelse

Lombardiets borgere skal til oktober tage stilling til, om de ønsker øget selvbestemmelse
Lombardiets borgere skal til oktober tage stilling til, om de ønsker øget selvbestemmelse

I december sidste år kunne du her på Escapeaways blog læse om, hvordan Venetos regionale råd havde vedtaget en ny lov, som betegner regionens befolkning i det nordøstlige Italien som en “national minoritet”; en lov, der af mange blev set som det første skridt mod øget regional uafængighed og af den italienske og udenlandske presse hurtigt blev døbt et fremtidigt “Venexit” med henvisning til Englands løsrivelse fra EU.

Nu kan Lombardiet – som er én af Italiens mest velstående regioner og som sammen med Veneto står for hele 30% af Italiens BNP – følge naboregionen trop. Lombardiets guvernør, Roberto Maroni, udskrev således mandag en afstemning om øget regional autonomi, som er planlagt til at skulle afholdes den 22 oktober i år. Online, vel at mærke. På selvsamme dag vil også Veneto afholde sin længe ventede afstemning om større regional selvstændighed.

Symbolsk dag

Guvernør Roberto Maroni udskrev afstemningen på en – for den lombardiske befolkning – symbolsk dag; den 29 maj er nemlig en regional festdag i Lombardiet, der markerer årsdagen for det lombardiske statsforbunds sejr over det hellige romerske imperiums hær – anført af den tysk-romerske kejser Frederik 1. Barbarossa – i det berømte slag ved Legnano den 29 maj i 1176.

Slaget ved Legnano og sejren over de kejserlige styrker fra Rom, her malet af Massimo d'Azeglio i 1831, danner historisk og symbolsk baggrund for afstemningen.
Slaget ved Legnano og sejren over de kejserlige styrker fra Rom, her malet af
Massimo d’Azeglio i 1831, danner historisk og symbolsk baggrund for afstemningen.

Statuto speciale

Selv om ingen af de to afstemninger i oktober er juridisk bindende, ses de i den italienske offentlighed som et første muligt skridt mod øget regional autonomi. Regional autonomi er ikke et ukendt begreb i Italien, idet der allerede findes fem italienske regioner – Sardinien, Sicilien, Trentino-Alto Adige, Aosta-dalen og Friuli-Venezia Giulia – som er tildelt særrettigheder (såkaldt statuto speciale) af den italienske stat; for eksempel har disse fem regioner større magt inden for lovgivning og forvaltning og større økonomisk selvstændighed end de øvrige 15 italienske regioner, sådan som det er defineret i artikel 116 i den italienske konstitution.

Lombardiet er blandt andet kendt for sine smukke søer...
Lombardiet er blandt andet kendt for sine smukke søer…

Ingen løsrivelse

Mens de to afstemninger om selvstændighed bringer håb om anerkendelse af regional identitet og øget finansiel selvbestemmelse blandt mange borgere i de to norditalienske regioner, er det endnu uvist, hvordan den italienske stat vil reagere på et ønske om øget autonomi. Til avisen thelocal.it påpeger den italienske professor i politologi – og præsident for det amerikanske John Cabot-universitet i Rom – Franco Pavoncello, at afstemningerne ikke gælder egentlig selvstændighed, det vil sige løsrivelse fra det øvrige Italien, men snarere øget “administrativ autoritet”.

Overfor dette ønske om øget administrativ autoritet kan staten reagere på to måder, hævder Pavoncello: Enten kan den vælge at reformere hele den italienske stat og indføre et føderalt system, dvs. et system, hvor hver region har en vis grad af selvstændighed, men stadig er bundet samme af en fælles regering (som i USA, Tyskland eller Indien). Eller den kan vælge at tildele de to regioner øget regional autonomi, sådan som det tidligere er blevet tildelt de fem autonome italienske regioner.

Det imponerende galleri, Galleria Vittorio Emanuele II i regionshovedstaden Milano
Det imponerende galleri, Galleria Vittorio Emanuele II, i regionshovedstaden Milano

Facts om de italienske regioner

Alle regioner i Italien ledes af et folkevalgt regionsråd, kaldet consiglio regionale, hvoraf der dannes en regional regering, kaldet giunta regionale. Den regionale regering har lovgivende magt. Tidligere var denne magt begrænset til specifikke administrative områder, som den italienske stat havde udpeget som regionernes kompetenceområder, men efter en grundlovsreform i 2001, der gav regionerne øget selvbestemmelse, blev dette ændret. Regionerne kan nu vedtage love på alle områder, der ikke nævnes i grundloven som forbeholdt statens domæne.

Partiet Lega Nord, der siden 1991 har advokeret for føderalisme og øget regional autonomi i Italien, stillede i 2005 et forslag om en føderal reform af den italienske stat, men forslaget blev stemt ned i en national folkeafstemning i juni 2006 med 61.7% imod og 38.3% for.

Kunne du tænke dig selv at opleve regionerne Lombardiet og Veneto?

Så kan du se alle vores ferieboliger og hoteller i Lombardiet her og bestille din ferie online hurtigt, nemt og sikkert. Hvis du er mere interesseret i en rejse til Veneto, kan du se alle vores hoteller og ferieboliger i Veneto her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere