Mille Miglia – legendarisk veteranmotorløb i Italien

Mille Miglia
Deltagerne kører i løbet af de fire dage gennem nogle af Italiens smukkeste egne. Foto: Jaguar MENA, CC BY 2.0.

Hvert år genskaber hundredvis af inkarnerede veteranbil-entusiaster det legendariske langdistanceløb Mille Miglia, når de kører ad en smuk rute fra Brescia nær Gardasøen ned gennem Toscana til Rom og retur igen. At følge i sporet på det italienske veteranmotorløb er en uforglemmelig oplevelse for alle med benzin i blodet og samtidig en chance for at tage på en rundrejse i Italien fyldt med god mad, vin og enestående seværdigheder.

Mille Miglia 2018

Det oprindelige Mille Miglia racerløb blev afholdt 24 gange i årene fra 1927 til 1957 og var med til at sikre bilmærker som Alfa Romeo, BMW, Ferrari, Maserati, Mercedes Benz og Porsche deres status som klassiske Grand Tourer. I løbets mest populære år stimlede millioner af tilskuere sammen langs den ca. 1000 mil lange rute for at få et glimt af de luksuriøse racerbiler.

Nutidens genopførsel af Mille Miglia racerløbet kan ikke helt matche fortidens popularitet i tilskuertal langs ruten, men det er ikke desto mindre altid en stor folkefest, når kørerne sendes af sted fra Viale Venezia i Brescia. Fra denne lidt oversete, men meget charmerende industriby centralt i Norditalien går turen i 2018 som altid sydpå mod Rom. Ligesom ved de 35 tidligere udgaver af veteranløbet er årets rute tilrettelagt, så den ikke er helt identisk med de foregående udgaver. Der foretages således hvert år småjusteringer af ruten, så man hvert år passerer steder og byer, der ikke er blevet besøgt af veteranbilerne fornylig.

Mille Miglia motorløb
Ruten inkluderer igen en række af Italiens mest berømte kulturbyer. Foto: Jaguar MENA, CC BY 2.0.

I 2018 vil Mille Miglia detagerne blandt andet komme gennem pragfulde byer som Arezzo, Cortona, Orvieto, Siena, Lucca, Parma og Bergamo, hvor de nok vil vække opsigt. I Rom vil de flotte veteranbilernes ankomst i centrum om aftenen d. 17. maj også med garanti tiltrække mange tilskuere.

I selve Brescia bør enhver bilentusiast også lægge vejen forbi Mille Miglia museet, der er indrettet i et gammelt kloster. Som navnet antyder, hylder museet racerløbet og har en imponerende samling af gamle racerbiler.

Mille Miglia bil
Der er folkefest i de byer veteranbilerne passerer. Foto: Jaguar MENA, CC BY 2.0.
Mille Miglia veteranbil
Der vil i år være 450 biler i løbet (10 fra den militære kategori), som repræsenterer 72 forskellige bilmærker. Foto: Marco Pagni, CC BY 2.0.

Kendisser og kongelige

De deltagende biler med i alt 900 kørerne kommer i år fra 36 forskellige lande. Blandt deltagerne har tidligere år været flere motorglade kendisser, kongelige og en række af motorsportsverdenens koryfæer. Kravet for at deltage er blot, at bilen er produceret før 1957 og tilhører en af de modeller, som deltog i de oprindelige Mille Miglia fra 1927 til 1957.

I 2018 afholdes det legendariske veteranmotorløb fra den 16. til 19. maj. Traditionen tro er dette en uge før F1 Grand Prixet i Monte Carlo, Monaco, der er et af de mest berømte Formel 1 løb. Du kan se den fulde rute og program for årets Mille Miglia på den officielle hjemmeside: www.1000miglia.eu

Videoen herunder blev produceret i forbindelse med løbets 90-års jubilæum.

Rundrejse med bil i Italien

For deltagere i Mille Miglia venter der uden tvivl mange skønne natur- og kulturoplevelser på turen fra Brescia til Rom (og retur), men de får næppe tid til at fordybe sig ret meget, da de trods alt deltager i et racerløb. En rundrejse i bil er dog generelt en god måde at rejse på i Italien, hvis du ønsker dig en oplevelsesrig ferie.

På en rundrejse i bil kan du være din egen rejseguide, hvor du helt selv sætter feriens tempo og suverænt bestemmer om du vil tage dig tid til at dvæle ved et særligt betagende landskab eller en charmerende middelalderlandsby. En anden stor frihed ved en rundrejse ligger selvsagt i, at du ikke behøver at vende tilbage til det samme hotel hver dag. Det er en oplagt chance for at opleve flere dele af Italien i løbet af én ferie.

In-Italia kan hjælpe dig med planlægningen, eller eventuelt tilrettelægge din rejse ud fra dine ønsker.

Læs mere om rundrejser med bil i Italien

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere af Mikkel H.

Hvad er billigst – kør-selv ferie eller flyferie til Italien?

Mange af Italiens skønne destinationer er inden for fornuftig køreafstand af Danmark. Mange...
Læs mere