Mit Calabrien

Byen Scalea i Calabrien
Sabrinas hjem-region Calabrien er fyldt med gamle, charmerende byer, der ikke har ændret sig meget i årtier - her Scalea

Vi må indrømme det: Calabrien er en af de regioner i Italien, som er mindst kendt udenfor landets grænser. Dette betyder dog ikke, at den er mindre værd at besøge; faktisk er det en skam, hvis du ikke giver dig selv muligheden for at opleve denne skjulte perle!

Jeg vil her gerne præsentere dig for denne oversete region gennem mine personlige oplevelser, eftersom jeg har en helt speciel tilknytning til den. Den er nemlig mit andet hjem….

Hvadenten du elsker sol, strand, god mad eller natur, så er Calabrien leveringsdygtig i det. Calabrien har en række provinser, men jeg kender mest til provinsen Cosenza. Min familie er nemlig fra en lille landsby i denne provins. Landsbyen er på kun 7.000 indbyggere og hedder Roggiano Gravina. Her står tiden stille. De har næsten aldrig set udenlandske turister og er det perfekte eksempel på det, man ofte omtaler som “det ægte Italien”.

Se her alle vores hoteller og ferieboliger i Calabrien

At komme hjem

Jeg er specielt knyttet til denne landsby, fordi det er her, jeg har tilbragt alle mine somre og påskeferier, siden jeg blev født. Jeg er beriget med hele 15 tanter og onkler og hver gang jeg kommer tilbage på besøg, er det en fest. Allerede uger før min ankomst bliver jeg spurgt: “Hvad ønsker du at spise, når du kommer? Skal jeg rede din seng op for dig?” – og så videre… Det er umuligt ikke at føle gæstfriheden. Ikke bare fordi jeg er familie, men fordi de har en oprigtig og særlig holdning til menneskekontakt.

Det er ikke her, jeg kommer for at ligge på stranden, da den befinder sig midt imellem Det Ioniske Hav og Det Tyrrhenske Hav. Men det er værd at bemærke de flotte strande, du finder i Calabrien på steder som Capo Vaticano, Tropea og Diamante – for bare at nævne nogle få…

Stranden Capo Vaticano  i Calabrien
Capo Vaticano er en af de mange gode strande i Calabrien…

For mig er Calabrien natur, god mad og landsbyer med charme, mens det for andre er sol og strand.

Hvilken mad er typisk “calabrese”?

Hver italiensk region har sin specialitet. Nationalt set er Calabrien kendt for sin nduja. Hvad er så dette? Det er en slags tyk pølse lavet af grisekød og som indeholder store mængder chili. For de, som både elsker kød og krydret mad, er dette virkelig noget, som bør prøves.

Ellers er en typisk ret, som jeg ofte bliver budt, når jeg er på besøg, retten maccaruni fatti in casa – eller hjemmelavet maccheroni (som ikke må forveksles med makaroni). Dette er en slags spaghetti med hul i midten. De fleste i min familie er imod at bruge pastamaskine og tilbereder den i hånden. For at lave spaghetti´en tynd og med hul i midten bruger de en lang tynd pind fra et piletræ. Sammen med pastaen tilberedes der en dejlig tomatsauce med kødstykker. Smagen har sat sig fast i min mund for evigt.

Mad i Calabrien
Der findes masser af god gastronomi i Calabrien…

Det må i det hele taget siges, at folk fra Calabrien er glade for deres krydrede mad, og jeg kan nok give dem skylden for, at jeg ikke kan nyde nogen mad uden at have lidt chili på…

Traditioner, som holdes

Mine forældre tilhører en generation, som næsten så sig nødt til at forlade deres kære hjem for at finde lykken et andet sted. De har nu boet i Norge i over 40 år, men jeg kan se på dem, at længslen efter deres hjemstavn er lige så stor, som den var den dag, de drog afsted… Hver gang vi besøger Calabrien, er glæden stor og jeg elsker at se mine forældre, når de genforenes med deres familie og med deres rødder. Disse besøg er blevet en tradition for os hvert år og uden tvivl noget, som jeg vil tage med mig videre i mit eget liv.

Sabrinas mor i hjembyen Roggiano Gravina
Sabrinas mor i hjembyen Roggiano Gravina

Det, som varmer ekstra meget, er at opleve, at mine forældre ser den samme landsby, som da de var unge – og at også jeg selv ser den samme landsby, som jeg husker fra da jeg var lille. Landsbyen er ikke fulgt med tiden og det er jeg taknemmelig for.

Dette var en lille præsentation af det Calabrien, jeg kender – jeg vil komme tilbage med flere personlige historier senere. Hav en god dag!

Har du spørgsmål om en ferie i Calabrien?

- så ring til vores eksperter på 33151313 eller skriv til os ved at trykke her!
Tags fra artiklen
Mere af Sabrina Palermo

Mit liv i Gliaca di Piraino

Gliaca di Piraino er landsbyen på Sicilia, hvor In-Italia har sit italienske...
Læs mere